Силни ветрове тласнали морските обитатели към брегаНевиждано нашествие от подобни

...
Силни ветрове тласнали морските обитатели към брегаНевиждано нашествие от подобни
Коментари Харесай

Атака на безгръбначни тормози Австралия

Силни ветрове тласнали морските жители към брега


Невиждано настъпление от сходни на медузи безгръбначни докара до рекорден брой опарени плажуващи в североизточния австралийски щат Куинсланд, писа в. „ Гардиън “.

Само за часове в неделя над 800 души са потърсили лекарска помощ след ужилвания от съществата, наречени португалска галера на най-популярните плажове в Голд Коуст и Съншайн Коуст.

В целия Куинсланд, най-много в югоизточната му част, потърпевшите са 22 282 души сред 1 декември и 7 януари спрямо едвам 6831 опарени за същия интервал преди година.

Португалската галера (лат. – Physalia physalis) постоянно погрешно е наричана медуза, само че в действителност е сифонофора – колония от четири вида полипи. Разполагат с сходен на платно орган, който се издига към 15 см над водата и с чиято помощ се придвижват.. Именно мощни ветрове са тласнали колониите от вътрешността на океана към австралийското крайбрежие. Имат и отровни пипала, докосването до които е мъчително, даже откакто галерата е прекарала седмици на сушата. За благополучие ужилванията не съставляват заплаха за живота. Раните се промиват с топла вода или се третират с лед.

В понеделник обстановката се успокои, само че все пак доста плажове останаха затворени, а потърпевшите от безгръбначните бяха най-малко 200 души.

Според специалисти случилото се е извънредно извънредно, защото за цяла година в цяла Австралия се записват сред 25 000 и 45 000 случая на ужилвания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР