Силна театрална година се изтърколи пред очите на родния зрител

...
Силна театрална година се изтърколи пред очите на родния зрител
Коментари Харесай

Алея на актьорската слава

Силна театрална година се изтърколи пред очите на родния фен и заложи в репертоара „ бомби “ за идната. Галин Стоев дойде от странство и сложи в Народния пиесата загадка на Иван Вирипаев „ Танцът Делхи “ - заглавие, с което след броени дни ще се показа и като нов шеф на Националния спектакъл в Тулуза, Франция. След много дълга пауза от софтуерния мегаспектакъл „ Квартет “ по Хайнер Мюлер в НДК и Чеховата „ Чайка “ в спектакъл „ Азарян “ Явор Гърдев също се завърна в афиша с Вирипаев, като сподели на сцена душевните терзания на „ Пияните “ в МГТ „ Зад Канала “. След триумфа на „ Еквус “ от Питър Шафър в Младежкия, Стайко Мурджев построи и овладя креативен глетчерите на „ Франкенщайн “ от Ник Диър по романа на Мери Шели в спектакъл „ София “.

Диана Добрева пресъздаде мрачните видения на Оскар Уайлд в „ Саломе “ в спектакъл „ Българска войска “ и се опитва с философията на Албер Камю в „ Калигула “ на първата ни сцена, където Бина Харалампиева пък сподели висшия пилотаж на психическата драма с „ Лисичета “ от Лилиан Хелман. И още, и още... Но без страхотните артисти, с които работят, хрумките на режисьорите биха си останали единствено кухи умопостроения. Дори от най-силната режисьорска идея за публиката остава споменът за лицето на артиста – останалото за нея най-често е просто декор. А годината бе цялостна с забавни актьорски достижения.

Ще се опитаме да отделим най-малко няколко от многото. Очакваме да забележим част от тях и в номинациите на Съюза на артистите за премиите „ Икар “, които по традиция се афишират през януари. И за следващ път да преценим дали критериите на специалистите съответстват с настройките на индивида фен, или ножицата на харесването и нехаресването сред експерта и лаика е необятно разтворена от земята до небето, в което живеят само ангелите и на места някой първокласен сценичен критик...

Весела Бабинова


Свежата Весела Бабинова е една от най-пияните в спектакъла „ Пияните “ на Явор Гърдев в Малък градски спектакъл „ Зад канала “, в който всички са пияни – не в театъра, а в постановката по пиесата на руснака Иван Вирипаев. Именно Весела повежда хоровода на клатушкащи се герои, балансиращи сред копнежа по непорочност, обич, единство с божественото начало и омерзение от живота подобен, какъвто е – вулгарен, прагматичен и неправдив. Младата актриса прави страхотна роля, открояваща се в всесилен отбор, в който всички са забележителни – Владо Пенев, Светлана Янчева, Пенко Господинов, Анастасия Лютова, Луиза Григорова и останалите.

Червенокосата Веси имаше нелесна актьорска задача и във кино лентата „ Вездесъщият “, който обра премиите на кинофестивала „ Златна роза “ във Варна. Там тя е екранната държанка на захласнатия от фикс идея за следене и „ документиране “ на живота основен воин. Спонтанна и отдаваща се до дъно, героинята на Бабинова смъква и облекла, и психическата си отбрана пред напористия рекламист, който нападна възприятията й, набрал сходно скришен сътрудник най-съкровена информация за нея. Това няма да му се размине безнаказано, само че голите подиуми с Весела са едно от най-красивите неща в този така и така галещ окото филм.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР