Силна магнитна буря на Земята е започнала миналата последната нощ.

...
Силна магнитна буря на Земята е започнала миналата последната нощ.
Коментари Харесай

Силната магнитна буря вече отшумява

Силна магнитна стихия на Земята е почнала предходната последната нощ. Тя е една от най-мощните през последните години.

Явлението към този момент отшумява, а на територията на България тази магнитна стихия е била в по-ниска степен, съобщи в " Денят стартира " геофизикът доцент Петя Трифонова от Института по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките.

Тя изясни, че в Геомагнитна обсерватория “Панагюрище” е записана оптималната стойност на к-индекса 6, до момента в който в планетарен мащаб са достигнати стойности от порядъка на 7.

Магнитните стихии са внезапни и неочаквани разстройства на магнитното поле на Земята, които се провокират от изригване на слънцето и взаимоотношението на земната магнитосфера със слънчевия вятър. Доц. Трифонова разясни, че явлението не предизвиква нарушавания на здравословното положение, само че оказва въздейства на сензитивните хора.

" Ефектите, които се следят са главоболия, аритмии, смяна в кръвното налягане, смяна в психофизичните параметри. Хората, които са по-чувствителни усещат смяната в магнитното поле ", сподели доцент Трифонова.

Нарушеното магнитно поле може да провокира нарушавания в техниката, навигацията, сигналите, които се одобряват и предават от спътниците, както и в електроразпределителната система, като най-уязвимите елементи от тази мрежа са високоволтовите уреди и трансформаторите.

Вижте повече в директното включване на Златина Иванова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР