Силен вятър мелтем и мъртво течение, което рибарите наричат сулган,

...
Силен вятър мелтем и мъртво течение, което рибарите наричат сулган,
Коментари Харесай

Мъртвакът дебне. Не влизайте в морето натъпкани с цаца и бира

Силен вятър мелтем и мъртво течение, което риболовците назовават сулган, владеят плажовете по Черноморието. Повече от седмица мъртвакът не стихва в Бургарско, където спасителите вадят по няколко индивида дневно от морето, написа Труд.

На север също рисковите феномени са изправили морските стражи са на нокти, тъй като са се образували доста дънни ями, които са невидими и не разрешават на летовниците да се върнат на брега. Това описаха спасители с над 30-годишен стаж по най-натоварените северни и южни плажове у нас.

С дни продължава мъртвото неспокойствие с големи талази, които блъскат крайбрежията на Бургаския залив. След Преображение Господне морето се “обърна” и рискови подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас. От 2 август, когато се празнува Илинден както досега и поверието гласи, че морето взема жертви, произшествия има всеки ден.

“В момента се намираме в периферията на една обширна област на високо налягане и ветровете са ориентирани от североизток-изток. Такова ще е ситуацията и през последната десетдневка на август. В източните региони ще духат отново такива ветрове. Събота и неделя всички би трябвало да бъдат изключително деликатни за мъртвото неспокойствие.

Особено на юг от Обзор, тъй като вълнението там беше по-силно. Такива са плажовете на Слънчев бряг, на Черноморец, те са рискови. Винаги би трябвало да се наблюдават упътванията на спасителите, тъй като нашето крайбрежие е едно от най-динамичните на Черно море”, изясни метеорологът Петър Янков.

Само за един ден, на плажа в Бургас бяха избавени четирима души. Баща с две деца рано сутринта почнал да вика за помощ. Той и хлапетата попаднали в мъртвото неспокойствие и то ги задърпало във вътрешността. Спасител до Моста чул виковете, хвърлил буя си, с цел да се задържат за него бедстващите хора и след това самичък скочил да помогне.

Жена, още веднъж сутринта, влезнала да се къпе на Северния плаж, до десети пост. Сулганът я дръпнал мощно във вътрешността и добре, че наоколо имало човек, който є подал ръка за помощ. Влезли и спасителите.

Пак единствено за ден е имало два случая на пияни, които прекалили с водка, бира и се тъпкали с цаца на клопките, а след това решили да плуват. Единият бил скастрен от извиканите служители на реда, само че след това решил да надхитри спасителите, като се появил на различен пост - и отново поел към морето и шамандурата. Този път го арестували.

“От Преображение насам морето е рисково. Флагът е непрестанно червен и не би трябвало да се влиза. Само трупайте загар. Чакаме мъртвакът да се усмири. Август е. Морето не е до колене”, споделят морските стражи.

В същото време плажът този сезон се пука по шевовете, по този начин е и с останалите линии в залива. Народът е зажаднял за слънце и море. Меракът за плаж е толкоз огромен, че и изплувала мина на плажа в Царево не изплаши летовниците и те останаха даже когато военните я обезвреждаха. От огромните талази обаче малко ги е боязън.

Когато сушата се нагрее доста, топлият въздух се издига и на негово място идва по студен въздух от морето. Колкото по-нагрята е сушата, толкоз по-силен е мелтемът. Мъртвото неспокойствие е извънредно рисково даже за опитните плувци. За него би трябвало да се знае, че в случай че попаднеш в лапите му, би трябвало да плуваш паралелно на брега, а не фронтално към него.

Смята се, че се появява през август и трае нечетен брой дни - 3,7,9,11. Имало е сезони обаче, когато мъртвакът не си е отивал 20 следващи дни т. е. цялостен месец.

Освен това течението се маскира - в случай че видите празно и безшумно пространство сред вълните, не си позволявайте да влизате във водата, там е мъртвото неспокойствие, споделят спасителите.

За това дали мъртвакът си е отишъл, морските стражи се доверяват на усета на гларусите. Щом гларусите стартират да кацат по вълните, значи изпод нищо “не работи”, морето се е успокоило и няма рискови подводни течения и дънни ями.

За страдание никой, даже и опитните морски вълци, не може да предвижда по какъв начин ще се развият нещата с морето до края на август. Мъртвакът от време на време връхлита даже през няколко часа в един и същи ден.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР