Силата на волята е като дамоклев меч, надвиснал над всеки,

...
Силата на волята е като дамоклев меч, надвиснал над всеки,
Коментари Харесай

9 лесни трика да държим апетита си под контрол, без да разчитаме на волята

Силата на волята е като дамоклев меч, щръкнал над всеки, който не може да отслабне или да поддържа форма. И тази митична мощ фактически е доста значима. Проблемът обаче е, че за едни неща в живота тя категорично участва, а за други отсъства и по този начин доста хора се въртят в един циничен кръг на самообвинения и нещастни настроения. 

от университета " Корнел " обаче предлага да спрем да се самобичуваме и да подходим по-хитро (и опростено) към тематиката с прекаляването с (или към нуждата от намаляването на порциите). Всъщност той счита, че неуспехът на и режимите на се дължи навръх това натрапено разчитане на волята.

Вместо това той предлага да програмираме средата и живота си по този начин, че да изолираме колкото можем повече силата на волята като фактор. Примери? Ето няколко:

1. Подреди хладилника си по този начин, че здравословната храна да е на равнището на погледа.

Когато нещо е директно пред очите ти, е по-вероятно да посегнеш към него. Това е по този начин, тъй като множеството от нашите решения, свързани с храната, не са избрани от рационални, съзнателни избори, а по-скоро от реакция към средата.

2. Използвай по-леки чинии.

Колкото по-тежка е една паница, толкоз по-малко се вижда какъв брой се сипва в нея, а това води до по-голямо количество храна и повече ястие.

3. Използвай по-малки чинии.

Едно и също количество храна наподобява друго в друг размер паница – огромната наподобява празна, а дребната наподобява цялостна.

4. Нарязвай храната си на дребни хапки.

За множеството хора средата е тази, която споделя по кое време би трябвало да спреш да ядеш (а не мозъкът). Ето за какво, в случай че разрежеш една ябълка на две, ще мислиш, че си изял две части ябълка. Повечето части те карат да мислиш, че си ял повече.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР