Сигнали и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ-ове и топлофикации от

...
Сигнали и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ-ове и топлофикации от
Коментари Харесай

Пробит ли е чадърът над империята на Ковачки

Сигнали и подозрения за злоупотреби в ТЕЦ-ове и топлофикации от империята на Ковачки е имало. Но нито прокуратура, нито други държавни институции са посочили интерес. Европейски прокурори в този момент пробиха политическия чадър

Какво е належащо, с цел да съществува един “мръсен ” бизнес в страна-член на Европейски Съюз? Политически тил и приспани институции. И двата фактора явно са налице в тази ситуация с следствие на Европейската прокуратура, съгласно което една частна компания умишлено е подавала погрешни данни и документи в годишните доклади за излъчванията на парникови газове, като е заявила занижени излъчвания на CO2.

Доклад на екологично съдружие “За Земята ”, оповестен през вчерашния ден, установи, че пет централи, свързвани с консултанта Христо Ковачки, са икономисали най-малко 74 691 047 евро за пет години, като в докладите са понижили доста данните за изхвърляните в атмосферата парникови газове. „ Топлофикация - Перник “, „ Топлофикация - Сливен “, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Брикел “ и Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ АД скрили общо 1 957 682 тона въглероден диоксид с разнообразни механически начини под носа на виновните институции.

Механизмът

В последните два дни европейски прокурори, дружно със 150 чиновници от ДАНС и ГДБОП правят обиски и изземват документи за последните няколко години от офиси на ТЕЦ-ове и топлофикации, свързвани с предприемача Христо Ковачки. Дружествата, които оперират предприятията, подават данни какъв брой въглероден диоксид е изтърван в атмосферата по време на работата им и какви са употребяваните горива, което дефинира и разноските за въглеродни квоти - без тях замърсяващи производства като въглищните не могат да работят. Занижени ли са парниковите газове, и квотите са по-малко, както и парите, които би трябвало да се платят за тях. Емисиите се понижават и с данни, че е горена да вземем за пример биомаса, а не въглища.

Данните заверява частна компания, която работи с тези сдружения и подава отчетите на държавната Изпълнителна организация по околна среда (ИАОС). А Изпълнителна агенция по околна среда - на Европейската организация по околна среда и по този начин ги удостоверява. Налице е “двойна легализация ”, защото никой в Изпълнителна агенция по околна среда по този начин и не се е усъмнил в истинността на данните през последните близо пет години.

Кой ревизира?

Проверка на “24 часа ” разкри, че компанията е “Джи Ем Ай Верифай ” ЕООД, акредитирана от Българска работа за акредитация през март 2019 година, скоро откакто е учредена. Тя е една от седемте в България, които могат да удостоверяват излъчванията от парникови газове на предприятията. На посочените от сдружението телефони никой не дава отговор от два дни. Експертният отчет, озаглавен „ Скритата картина на замърсяването с въглероден диоксид: по какъв начин несъответствия в данните облагодетелстват топлоелектроцентралите от кръга „ Ковачки “, разкри и друга компания - “Грийн енд Феър ” АД, верифицирала отчетите до 2018 година

Следите на същинските ѝ притежатели се губят, защото сдружението е записано с акции на предявител - т.е. същинският притежател е незнаен, установи отчетът. “Въпреки това Българската работа по акредитация, която следи за независимостта на фирмите-верификатори, е издала и поддържала в течение на повече от 10 години документ за акредитация на сдружение с неразбираем притежател ”, показват еколозите.

Ако нарушаванията се потвърдят, най-голямата опасност за империята на Ковачки е затваряне на предприятията, защото активността им не дава отговор на условията за работа в Европейски Съюз. По-леките наказания са санкциите - 100 евро/тон въглерод за квотите, които не са били регистрирани, и компенсиране на разликата сред действителни и регистрирани идната година. Обяснението на някои от проверяваните е, че са горили биомаса, а акцията е офанзива към енергийния бранш, която ще докара до по-високи сметки за ток.

Политически чадър

През 2019 година министър на околната среда и водите беше задържаният по-късно десен реакционер Нено Димов, излъчен от квотата на ВМРО-БНД, а при започване на януари 2020 година заменен от Емил Димитров-Ревизоро от същата политическа мощ. Димов е обвинен за занемареност поради водната рецесия в Перник. Според документите по следствието е разрешавал водоподаване от язовира, употребявано от “Стомана индъстри ” и Топлоелектрическа централа “Перник ” (свързван с Ковачки). През 2008 година партията на Ковачки “Лидер ” и Вътрешна македонска революционна организация бяха обвързани с съдружно съглашение в Движение “Напред ”. По времето на Ревизоро инспекции на прокуратурата и министерски инспекции какъв тъкмо отпадък се гори в централите, свързвани с Ковачки, и имат ли те разрешителни, не доведоха до резултати.

Не единствено при съдружните ръководства на Борисов, само че и при тройната коалиция екоминистерството не притесняваше Ковачки поради мръсни производства. Не го тормозят и синдикатите поради изискванията на труд и заплащането в предприятията. Не го тормози и прокуратурата - нито поради обосновани догатки за корпоративен избор по време на избори, нито поради сигнали, предхождащи следствието на Европейската прокуратура.

Сигнали е имало

Сигналът е подаден от журналиста от проверяващия уебсайт “Биволъ ” Димитър Стоянов в Комисията за проверка на ръководството на ГЕРБ, основана в 45-ото Народно събрание. Тогава той изяснява схемата, проверявана в този момент, за която споделя, че е ощетила фиска с близо 30 млн. евро поради по-малко въглеродни квоти, верифицирани от особено основана за задачата компания. “Постъпателно (фирмата, б.авт.) стартира да верифицира отчетите на осем топлоцентрали, свързани с господин Ковачки ”, споделя журналистът пред комисията през август 2021 година

В пост във Facebook Борислав Сандов, тогава народен представител от “Демократична България ”, заяви, че тогава са сезирали прокуратурата. На въпрос на Дойче Веле не е ли имал подозрения като екоминистър (13 декември 2021 година - 2 август 2022 ) в активността на Изпълнителна агенция по околна среда, утвърждавала отчетите за излъчванията, той отговори: “Аз съм имал подозрение, само че не съм получавал сигнали от другаде. Разчитах, че сигналът ни от 45-ото Народно събрание ще даде резултат в миналото ”.

Опитите за връзка с Изпълнителна агенция по околна среда удариха на камък. Никой не подвига телефоните в пресцентъра, а мобилният на служителката, която дава отговор за връзките с обществеността, е изключен. На телефона на и.д. шеф Росалина Инджиева общителен глас изясни, че ще ѝ съобщи кой я търси, а по-късно от Изпълнителна агенция по околна среда помолиха за въпроси по мейл с заричане да отговорят.

Предизвестен край?

Ако империята от проверявани ТЕЦ-ове и топлофикации, свързвани с предприемача Христо Ковачки, беше плащала за толкоз излъчвания, колкото в реалност ѝ трябват, най-вероятно щеше да банкрутира. По мотив абсурда и оповестения наскоро отчет от “Грийнпийс-България ”, озаглавен “Осемте кръга на въглищната империя на Ковачки ”, Дойче Веле се обърна с въпрос към Меглена Антонова, шеф на офиса на интернационалната екоорганизация с въпроса: “Имахте ли съмнения за незаконни практики с отчитането на излъчванията от едни от най-големите замърсители в България? ” Категорично да, съобщи Антонова.

Един от образците, който дава, е Топлоелектрическа централа “Бобов дол ”, платила за квоти през 2020 година 13.308 милиона лв., а държавната Топлоелектрическа централа “Марица изток 2 ” - 339. 677 млн. лв.. Частният Топлоелектрическа централа е създал 1 535 258 MВтч, а държавният близо 2.5 пъти повече - 3 820 142 МВтч. Разминаването е прекомерно огромно, даже и да се регистрират други фактори - софтуерни, специфични цени на квоти и други

Защо институциите не са се интересували?

По отношение на компанията, заверявала отчетите, Антонова разкрива, че преди да основе „ Джи Ем Ай Верифай “ през 2018 година, едноличната собственичка Габриела Илиева не е имала опит във верификацията на излъчвания, нито е прочут неин трудов стаж в енергетиката. Адресът, на който е регистриран верификаторът, е жилищен апартамент в бизнес постройка. Адвокатката на верификатора обслужва сдружения от Въглищната империя, споделя тя.

Според Меглена Антонова “предвид множеството доста съществени нарушавания, които са очевидни и от обществени документи, през годините съществуването на Въглищната империя “Ковачки ” не е получавало изключително внимание от нито една от институциите, от които би трябвало - Комисия за защита на конкуренцията, Национална агенция за приходите, Министерство на околната среда и водите, КЕВР, НЕК, КФН ”.

Европейските прокурори обаче пробиха чадъра.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР