Сигнал относно наличието на взривни материали на територията на взривилия

...
Сигнал относно наличието на взривни материали на територията на взривилия
Коментари Харесай

Прокуратурата се направи, че не е имало сигнали за Миджур още преди година

Сигнал по отношение на съществуването на взривни материали на територията на взривилия се през октомври 2014 година цех " Миджур " край Горни Лом е подаден още на 29 май и е подаден от кмета на Чупрене. Става въпрос за над 190 000 мини и над 90 тона барут, които се съхраняват в пет обекта. Липсва даже минимална защита, а тя би трябвало да се обезпечи от компания " Видекс ", липсва и специфична сигнализация за ранно обявяване при положение на акцидент , както и контракт за наем, разясни представителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.
На пряк въпрос на Българска национална телевизия дали е имало сигнали и преди този момент, Арнаудова отвърна, че " и да е имало, е нямало съображение прокуратурата да се намеси ". Припомняме, че сигнал имаше още през юли предходната година, освен това насочен даже до Европейския парламент, и непосредствено беше посочено какъв брой са мините, които и в този момент прокуратурата призна, че се пазят сами – малко над 190 000, колкото в този момент споделят и от държавното обвиняване. Сега представителят на прокуратурата посочи, че глобите, които могат да се наложат, зависят от регионалния шеф и от вътрешния министър (бел. ред. - Валентин Радев). Каквито и да са ограниченията и глобите обаче би трябвало да бъдат наложени в период от 30 дни. Не ние сме контролиращ орган , сподели Арнаудова, до момента в който обясняваше по какъв начин още не се налагала превантивна организация . На нея ѝ беше припомнен случая " Емко " и по какъв начин бързо-бързо предходната година страната се задейства, когато ставаше въпрос за актив, зависим на КТБ - заводът " Дунарит ".
Припомняме и, че на постоянно съвещание на държавното управление от началото на февруари, 2015 година т.е. преди над 3 години, министър председателят Бойко Борисов изиска да знае до каква степен е стигнало делото за " Миджур ". А на 24 ноември същата година т.е. отново преди 3 години ГЕРБ не разреши посредством законова смяна да бъде спрян вносът на мини и муниции за утилизация в България.
Арнаудова призна и, че обектите били на " Миджур Мениджмънт Кънстракшън ", само че операторът бил " Видекс " на Валери Митков – индивидът, чиято благосъстоятелност беше заводът и чийто наследник почина при детонацията дружно с още 14 души. Говорителят на прокуратурата не разяснява думи на Митков от през вчерашния ден (11 юни), че взривните субстанции са благосъстоятелност на гръцката войска.
На запитване до каква степен е делото за гърмежа, Арнаудова изясни, че то е още на първа инстанция и " продължава правосъдното разследване ". Припомняме, че делото до момента минава при съществени кавги – с искане за отказ на прокурор Мирослав Костов, тъй като е разрешил заличаване на над 1500 мини, които, съгласно него, не били доказателство по делото. Костов не е позволил на първото съвещание и Димитър Димитров, татко на един от починалите при детонацията - Михаил. Това е станало, въпреки съдът да е разрешил наличие, а не са позволени и медии.
Пред Нова телевизия шефът на завода Иво Иванов сподели, че 12 души работят непрекъснато в предприятието. Той не разяснява думите на Димитър Димитров, че притежателят действително е регистриран в офшорна зона. Иванов сподели единствено, че " Миджур Мениджмънт Кънстракшън " придобива завода още на 26 април, 2017 година, а компанията си е записана в Търговския указател. И добави, че имало уговорка в контракта с " Видекс ", че до 1 септември предходната година трябвало мините да бъдат извозени.
Трагедията със цех " Миджур " стана факт в края на 2014 година, като починаха общо 15 души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР