Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална

...
Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална
Коментари Харесай

Министър Цеков: Днес сме една идея по-близо до това да имаме нормална свързаност между столицата и Видин

Днес сме една концепция по-близо до това да имаме естествена съгласуваност сред столицата и Видин и естествен транспортен кулоар, който да свързва гръцката и румънската граници. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков пред медии през днешния ден откакто инспектира новопостроения 13,6-километров сектор сред Макреш и Бела от бъдещата автомагистрала Видин – Ботевград. След направената от него инспекция на положението на трасето министър Цеков изрази задоволството си, че стартирането на този доста дълго чакан сектор по направлението ще разреши да бъде избегнато най-трудното трасе – сред Бела и Димово, да се изнесе трафикът отвън това рисково трасе и да бъде изместен отвън град Димово.
 
 Магистрала Видин-Ботевград Магистрала Видин-Ботевград Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие
Регионалният министър акцентира, че това е първият действителен автомагистрален сектор по направлението сред Видин и Ботевград, което ще е с дължина към 190 км. Той изясни, че първата подготвена правата е с габарит 28 м тук-там, с 2 ленти за придвижване в посока, в някои сектори с спомагателна лента за тежкотоварен трафик и за бавнодвижещи се коли. Министърът означи съществуването по трасето на 2 пътни възела, осветяване, мост с дължина 118 м над река Арчар, 2 виадукта – с дължина надлежно 205 м и 218 м, железопътен надлез, голям брой селскостопански надлези и подлези. Продължава дейното строителство и в останалите сектори на автомагистралата, акцентира Андрей Цеков. Той осведоми, че се работи по 30-километровото трасе сред Видин и Макреш. Съгласно контракта секторът би трябвало да бъде приключен до края на тази година.
 
В идващия месец ще бъде рестартирано строителството в идващия сектор – сред Бела и Ружинци. Около средата на годината се чака да има позволение за  строеж за секторите сред Ружинци и Монтана. Най-проблемният сектор е Монтана – Враца, за който от 2013 година не е проектирано ново трасе откакто е отречено съществуващото, разяснява министър Цеков. И добави, че оповестената социална поръчка за създаване на нов скоростен път сред Враца и Монтана и за рационализация на обхода на Враца е пред привършване.
 
 Макреш-Бела Макреш-Бела Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие
Същевременно е оповестена социална поръчка за главен ремонт на сектора сред Враца и Мездра, тъй че да може да се свърже с новото трасе сред Мездра и Ботевград, което в границите на 2024 година би трябвало да бъде напълно отворено за придвижване. Реалистично видяно се надявам, че до края на 2026 - 2027-а година бихме могли да имаме изцяло построено това трасе. Разбира се, с ангажимента, че сред Монтана и Враца ще отнеме повече време, защото там са в доста начална фаза на строителство и е належащо да се проектират няколко разновидността на трасе и да се мине през екологични оценки. 
 
Това е един развой, който от началото на проектирането до утвърждението на трасето нормално лишава към 2 години и по-късно към този момент може да се приказва за строителство. Но от 200 километра автомагистрала бихме могли да имаме 170 в обозримо бъдеще през идващите 3 години, сподели Андрей Цеков. Факт е обаче, че през днешния ден имаме един въпреки дребен сектор на автомагистралата Видин – Ботевград. За мен, като човек, израснал във Видин, е извънредно вълнуващо, разяснява районният министър.
 
 Министър Андрей Цеков Министър Андрей Цеков Източник: Пресцентър на Министерство на регионалното развитие
 
В отговор на въпрос дали неналичието на Акт 16 за сектора Макреш – Бела е проблем министър Цеков отговори, че е рутинна процедура при подготвеност и приемане на един обект от възложителя да се направи организация за краткотрайна употреба. Това се прави и е правено във всички автомагистрални сектори, а в границите на идващия месец ще бъде публикуван акт 16 за новопостроеното трасе. Движението по трасето Макреш - Бела беше пуснато през днешния ден. Министърът означи, че стартирането му в употреба ще бъде облекчение за всички пътуващи, като финалното решение ще пристигна тогава, когато е подготвена цялата автомагистрала.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР