Сигнал до главния прокурор Иван Гешев и до служебния премиер

...
Сигнал до главния прокурор Иван Гешев и до служебния премиер
Коментари Харесай

Драма на вота. Пипат ли се машините?

Сигнал до основния прокурор Иван Гешев и до служебния министър председател Гълъб Донев внесе ръководителя на НФСБ Борис Ячев. Той сигнализира, че има евентуална опция за манипулиране на изборните резултати на предсрочните  парламентарни избори на 02 октомври 2022г.

Ето какво написа Борис Ячев

Обръщам се към Вас по отношение на заплаха за манипулиране на резултатите от предсрочните  парламентарни избори на 02 октомври 2022г. Видно от изнесената информация в изявления в интернет страницата на вестник Труд от 16 и 22.08.2022г. със заглавия „ Машините си имат и партия “ и „ Две тъмни зони в машинния избор “ опасността от подправяне на изборните резултати нараства. В материала се твърди, че от месеци тече подготовка по обезпечаването на достъп до машините за гласоподаване на софтуерни експерти, близки до две от обединенията регистрирани за присъединяване в идните предварителни парламентарни избори - " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".  В предходните предварителни парламентарни избори извършени юли и ноември 2021 година, се твърди, че ЦИК е наела като специалисти по машинния избор IT -специалисти, свързани с двете политически обединения.

Както тогава, по този начин и за идния избор, изборната администрация в лицето на ЦИК е принудена да наеме IT-експерти, с евентуален спор на ползи, които ще конфигурират и управляват софтуера на машините. Става въпрос за инсталиране на програмен продукт на 12 837 машини за гласоподаване. Опасенията за честността на идните избори идват точно от това, че хора, свързани между тях и с очевидни политически пристрастия по отношение на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ", освен ще имат достъп до всички устройства, само че и освен това - ще са създали и внедрили софтуера, който ще пресмята резултатите от машинното гласоподаване. Така за следващ път ще се удостовери максимата, че „ не е значимо за кого се гласоподава, а кой брои подадените гласове “.

Докато е министър на електронното ръководство господин Божидар Божанов - член на управлението на партия „ Да, България “, част от записаната за идните избори, а тогава ръководеща коалиция „ Демократична България “ изпраща до ЦИК подготвени правила за производство на изборите на 2 октомври със закупените от страната близо 13 хиляди машини. Изненадващото в тази ситуация е, че господин Божанов упорства изборната администрация да наеме „ външни специалисти “, на които да бъде обезпечен цялостен достъп до хардуера, т. е. до машините за гласоподаване, както и същите да управляват генерирането и внедряването на софтуера, който би трябвало да се конфигурира на всяка от машините в оставащите до изборите шест седмици. Министър Божанов упорства да се наемат външни специалисти тъй като знае, че, въпреки от ЦИК да са създали опит да наемат свои IT -специалисти посредством конкурс, на него не се е явил нито един претендент. По този метод ЦИК е в цялостна невъзможност - би трябвало да наеме „ външни специалисти “, множеството от които се оказват свързани, както между тях, по този начин и с господин Атанас Шарков от „ Правосъдие за всеки “, организация, която е в близки връзки с партия „ Да, България “, част от обединението „ Демократична България “, записана за присъединяване в идните изборите.

Трима от общо петима IT -експерти – господин Александър Кирков, господин Пламен Желязов и господин Тодор Цолов, които са направлявали към този момент софтуера за последния парламентарен избор, извоюван изненадващо от „ Продължаваме промяната “ още веднъж са препоръчани на ЦИК. На комисията се оферират още четирима „ външни специалисти “, които се оказват сътрудници в новосъздадена компания, като множеството даже и не крият политическите си пристрастия. За сериозния риск за честността на идните избори, приказва и фактът, че един от петимата специалисти, взели участие в инсталирането на софтуера за вота през ноември обществено се хвалел, че и до през днешния ден има изходния код.

Ето по какъв начин в обявата на Труд „ Машините си имат и партия “ са разказани взаимната обязаност на част от претендентите за „ външни специалисти “, всред които ЦИК ще би трябвало да избира:

„ Тодор Цолов - взел участие като специалист към ЦИК и за изборите през 2021 година В последните месеци, до момента в който ръководи Кирил Петков, Цолов е имал контракт с държавна институция. По-интересен е различен факт - след изборите през предишния ноември от изявления в медиите излиза наяве, че брачната половинка на Цолов - Валентина е издигната от вътрешния министър Бойко Рашков. От проверяващ служител на реда в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи - София Валентина Цолова се издига в чиновник на Дирекция „ Вътрешна сигурност “, директно подчинена на министъра, който, както стана ясно преди дни ще е лидер на листа на „ Продължаваме промяната “.

Пламен Желязов е името на различен от ИТ -специалистите, които са работили с ЦИК за изборите през предходната година. Сега още веднъж е препоръчан за „ външен специалист “. Желязов е някогашен съучастник с Атанас Шарков в сдружението „ Омега мениджмънт “. Двамата вземат участие в управлението на съдружие на специалисти в осведомителните технологии.

Както към този момент стана ясно, тъй като Шарков се е отказал към този момент да работи като специалист към ЦИК или по-точно - тактически е „ отхвърлен “, на негово място се явяват не един, не двама, даже не трима, а четирима „ нови “ ИТ-специалисти. Един от тях е Александър Александров, който е шеф в компанията „ Таксистарс “, в която работи и другият специалист Пламен Желязов. Александър Александров е непосредствен и със самия Атанас Шарков. Двамата, дружно с Александър Шарков, брат на Атанас Шарков, са съакционери в „ Даскал България “ АД. Интересен миг е, че от пет месеца Александър Александров има цивилен контракт с ЦИК. Той не е единственият, който има настоящ контракт с изборната администрация.

Николай Цонев - деен симпатизант на „ Демократична България “, също е в договорни връзки с ЦИК от няколко месеца. А от към една година Цонев работи в дребната ИТ -компания - „ Кодин Софт “, в която работят 4-5 индивида. Дружеството е записано единствено преди две години и се съставлява от Диляна Димитрова. Дамата не е позната в ИТ -бранша, била е модел и се занимава със счетоводство. Интересна детайлност е, че „ Кодин Софт “ стартира да набира нови чиновници при започване на актуалната година, т. е. малко след идването на власт на кабинета „ Петков “. Сред новоназначените чиновници на „ Кодин Софт “ са и Динко Манолов и Иван Жостов. И двамата, дружно с сътрудника си Николай Цонев, също желаят да са „ външни специалисти “, които ЦИК да назначи с цел да управляват софтуера за машинния избор. “

Видно от изложеното стоящите зад идния опит за операция на изборите за 48-мо Народно заседание явно са се престарали, като от една страна - нито един претендент не се явява на оповестения от ЦИК конкурс за назначение на щатни IT -специалисти, а въпреки това - съвсем всички чиновници на една IT -компания внезапно дружно желаят да създават и конфигурират изборния програмен продукт.

Отново от следствие на “Труд ” оповестено на 22.08.2022г., в хода на което е употребена експертизата на IT експерти, излиза наяве, че при машинното гласоподаване могат да се извършат операции, които да трансформират изборните резултати - при параметризирането и при обработката на данните изключително в случай че съответната партия има IT експерти, на които легално е обезпечен достъп до инсталирането и контрола на софтуера на машините за гласоподаване.

Параметризирането е стадият, през който почти 200 софтуерни експерти вкарват на всички 12 837 машини за гласуване  данните за кандидатските листи и за преференциите. На този стадий машините биха могли да се манипулират, тъй че без значение от това по какъв начин гласоподава гласоподавателят, да вземем за пример всеки пети глас да се трансферира на избрана партия. В този случай става въпрос за операция в ядрото на софтуера, до който достъпът е вероятен, в случай че IT експерта разполага с ключа, с който се ревизира и отваря инсталирането на софтуера. В самите машини има зареден промеждутъчен програмен продукт (UEFI), който ръководи съставените елементи на машината. И какъвто и програмен продукт да желае някой да зареди на машината, той бива тестван с този промеждутъчен програмен продукт UEFI, който се генерира в ЦИК и се дава на разработчика, който подписва софтуера за гласоподаване. Този подписан програмен продукт може да бъде качен на машината и по този начин този, който желае да манипулира устройството за гласоподаване би трябвало да разполага с ключа и би трябвало да има задоволително време да го направи. Когато се прави параметризирането на машините, даже и да има надзор и физическо наблюдаване надали е допустимо да се обхване какво вършат над 100 IT експерта и това е момента, в който пробив е изцяло вероятен.

Втората опция за операции е при обработката на данните. В машините, които се изпращат в секциите има по два броя флаш памет, които са криптирани и подписани. Флаш паметите се слагат в USB портовете на машината за гласоподаване, като те са форматирани от софтуеристите при качването на листите. Капачето, където стоят флаш паметите се затваря и запечатва с пломба преди старта на изборния ден. Пломбата има номер и при идването на машините в секциите се разказват номерата на пломбите. В края на изборния ден се прави запис на флаш паметите, а те се носят в РИК, където има бранш на Информационно обслужване. Техният компютър ревизира дали флаш паметта е подписана с правилния е-подпис, който е даден при тях и който е върху смарт картата, с която ръководителят на секционната комисия пуска машината. След като записът бъде декриптиран се записва в базата на Информационно обслужване. IT специалисти считат, че това е вторият стадий, в който няма надзор и наблюдаване и надлежно спънка за операции.

Със съзнанието, че гарантирането на прозрачността и честността на изборите съставляват освен съблюдаване на основополагащи правила за изборния развой, само че и въпрос на национална сигурност с този сигнал се обръщам към Вас с гледище да извършите инспекция на изнесената информация и в случай че установите нарушение на закона или предпоставки за това да предприемете нужните дейности за преустановяването им съгласно предоставените Ви пълномощия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР