Сибир с Радичков през януари в ПловдивСтуд вее от черно-белите

...
Сибир с Радичков през януари в ПловдивСтуд вее от черно-белите
Коментари Харесай

Сибир с Радичков през януари в Пловдив

Сибир с Радичков през януари в Пловдив
Студ вее от черно-белите фотографии, запечатали мигове от двумесечния престой на Йордан Радичков преди 56 години в необятната сибирска простор, изложбата се открива в обичания на писателя и най-студен месец от годината, само че доста топло беше в неделния следобяд в Стария Пловдив в Градска художествена изложба Пловдив – Експозиция „ Мексиканско изкуство ”, предава кореспондентът на БГНЕС.

Внукът на писателя, който тази година щеше да навърши 90 години и който носи и трите му имена, самичък той изкушен в магията на словото и пред издаване на книга с разкази, показа по какъв начин тази галерия е напълно в духа на дядо му – магическия повествовател, тъй като за фотографа, направил тези фотоси, нищо не се знае. Единственото несъмнено от всички снимки е, че на една от фотосите Радичков е с дете на име Шура.

За разлика от други писатели, които приживе се грижат да оставят в ред наследството си и по този начин улесняват литературните историци, Радичков е бил белязан с оня безпорядък на гения, който върви напред, без да мисли за завещание. Най-малкото подредено. Така че тези фотоси, които са прелестна илюстрация към пътеписа "Неосветените дворове", излизат безусловно инцидентно на бял свят, лентите с негативи са нахвърляни дружно с други останали движимости в дома му.

Това непринудено отваряне на завесата към действителното прекарване се добавя и от новоиздадената книга "Сибирски тетрадки", които се издават за пръв път. За тях приказва проф. Ина Пелева.
 Градската художествена изложба Пловдив едвам побра искащите да видят изложбата Градската художествена изложба Пловдив едвам побра искащите да видят изложбата / БГНЕС
През 60-те години на предишния век Съюзът на българските писатели командирова създатели в разнообразни направления, с цел да идат на място и след това да напишат огромни очерци. За отбелязване е, че сред Париж и Сибир младият тогава Йордан Радичков избира второто. Два месеца прекарва по места, на които рядко стъпва непознат крайник, а сетивата му са отворени. Самият той в документалния филм "Черказки хроники", който бе прожектиран през днешния ден в клуб "Фарго" в Пловдив, само че заради огромния интерес несъмнено отново ще бъде показан, споделя за себе си: "Всичките ми герои и сюжети са в диаметър 5-6 км от родното ми село". Това прави още по-интересен погледът му към непознатото, а "Сибирски тетрадки" са неговите мемоари, които е водил всяка вечер по време на престоя си там с елементарен химически молив. Те са фрагментарни, нахвърляне на тематики, наподобяват на настройването на оркестър, само че от време на време се случват забележителни страници, сподели проф. Ина Пелева.

Така с тежестта на удар измежду останалите по-незначителни и разхвърляни мисли, писателят разказва гибелта на един евенк. Един най-обикновен гражданин на Сибир, за чиято гибел светът в никакъв случай нямаше да узнае, в случай че той не го е написал.

Чувството му за комизъм прозира и в тези мемоари, писателят споделя за една много тежка гала, обвързвана с киселото зеле, явно е било опит да се показа на непознатия публицист някой бит в най-хубавия му тип, само че домакините май са се престарали. Записката по тоя мотив на Радичков е сбита "Зелето беше кръгло"...

На няколко фотоси Радичков театралничи с деца, нито едно от които не се усмихва. В записките си отделя на децата съществено място, явно се е вълнувал от тая липса на усмивки. Малкият Шура, единственото дете, чието име се знае, тъй като го загатва в пътеписа, е сираче, прибрано за развъждане от еленовъдите. С тази галерия историите към този момент получават лице.

Изложбата "Неосветените дворове" е част от културния календар на Европейската столица на културата, ще бъде налична до 27 януари, а огромният интерес през днешния ден на откриването към нея предизвика и заричане за по-задълбочен диалог за творчеството на обичания публицист на 19 януари с присъединяване на проф. Ина Пелева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР