Швейцарският гигант в търговията със стоки Glencore обяви рекордна печалба

...
Швейцарският гигант в търговията със стоки Glencore обяви рекордна печалба
Коментари Харесай

Glencore с рекордни печалби заради войната в Украйна

Швейцарският колос в търговията със артикули Glencore разгласи рекордна облага за първата половина на годината. Финансовият доклад на компанията, която има мощни позиции и в минния бизнес, демонстрира, че облагите са се удвоили до най-високата си стойност от 18.9 милиарда $.

Печалбите на Glencore за първите шест месеца са скочили със 119% по отношение на година по-рано, което надминава върха за предходното полугодие и надвишава предстоящите от анализаторите 18.4 милиарда $. В резултат на това Glencore изложи проекти за увеличение на възвръщаемостта на вложителите, като разгласи специфичен дял от 1.45 милиарда $ и нова стратегия за назад изкупуване на акции на стойност 3 милиарда, която покачва общата възвръщаемост на акционерите за годината до 8.5 милиарда

Ръстът на цените на горивата и другите първични материали, комбиниран със стягането на пазарите на труда, частично породено от пандемията от ковид-19, покачиха разноските на Glencore и нарушиха веригите за доставки на компанията. " Ревизиите на разноските евентуално отчасти ще компенсират част от облагата за 2022 година ", споделиха анализатори на Citi за Reuters. " Въпреки това евентуалното възобновяване на оборотния капитал през второто полугодие и продължаването на мощните облаги би трябвало да поддържат упованията за възвръщаемост на паричните средства. " Нетният дълг на Glencore падна до 2.3 милиарда $ през първото полугодие от 6 милиарда в края на 2021 година Въглищата се завръщат Войната в Украйна оказва серизно въздействие върху представянето на швейцарския колос, откакто дивизията му за въглища се трансформира в най-печелившата. Войната докара до енергийна неустановеност в Европа, откакто съветският президент Владимир Путин стартира да употребява енергийните доставки като инструмент за изнудване на Запада, а и като пряк отговор на глобите, които бяха наложени на Русия.
Реклама
Това от своя страна докара до запасяване на страните с сила, а такива като Германия, Нидерландия и Австрия, които разчитат на Русия за голяма част от енергийния си микс, бяха принудени наново да отворят ТЕЦ-ове, които работят с въглища. По този метод горивото, което беше жигосано като замърсяващо и имащо потребността да бъде сменено, внезапно още веднъж се оказа на напред във времето.

Това е извънредно добра вест за Glencore. За разлика от съперниците си, които се поддадоха на натиска на вложителите да се откажат от изкопаемите горива, Glencore продължи добива на топлинни въглища, чиито цени доближиха рекордни равнища. По този метод дивизията на компанията е генерирала облага от 8.9 милиарда $, което е повече от тази на цялата компания през първите шест месеца на предходната година.

Групата твърди, че въглищата ще са нужни по време на енергийния преход в доста елементи на света и че е по-добре компанията да понижава последователно производството през идващите 30 години, в сравнение с да се откаже в границите на няколко месеца. " Ние не сме компания за въглища, ние сме декарбонизираща преходна компания ", сподели пред Financial Times изпълнителният шеф Гари Нейгъл, като също по този начин приказва и за самодейността на компанията " Метали с лице към бъдещето ". В тези мини компанията добива мед, кобалт, никел и цинк, които ще бъдат нужни за батериите, преносни мрежи и друга инфраструктура, нужна за създаване на енергийна система с по-ниски въглеродни излъчвания. " Междувременно, защото светът се трансформира, за света е нужна базова сила и надеждна базова сила и ние ги осигуряваме посредством нашия бизнес с въглища... и нашия бизнес за търговия с сила ", сподели той.

Маркетинговият бизнес на Glencore, който е най-нетрадиционният за компанията, също се показа по-добре от предстоящото, като е генерирал доходи от 3.7 милиарда $. Очакванията на специалисти бяха той да направи сред 2.2 и 3.2 милиарда $ за цялата година.
Реклама Свързани публикации Ниските вложения на минните компании заплашват енергийния преход 22 юни 2022, 10:15 Шок с цените на металите поради войната в Украйна 15 април 2022, 06:49 Металният удар от войната 15 април 2022, 06:28 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР