Обществената поръчка за капитален и среден ремонт на 133 пътнически

...
Обществената поръчка за капитален и среден ремонт на 133 пътнически
Коментари Харесай

БДЖ прекрати търга за ремонт на 133 пътнически вагона

Обществената поръчка за капитален и междинен ремонт на 133 пътнически вагона е прекъсната. Решението за това е подписано от шефа на „ БДЖ – Пътнически транспорти “ инж. Венцислав Славков на 17 юни. Като претекст се показват ремонтите на жп мрежата в избрани сектори, които трансформират Графика за придвижване на влаковете (ГДВ). Това постанова промени в Плана за композиране на влаковете (ПКВ) и смяна на типа и сериите вагони, планувани за ремонт в поръчката.

От решението за преустановяване излиза наяве, че тази година е доста евентуално да започва нова поръчка, само че този път за ремонт на 170 пътнически вагона от разнообразни серии, които не са планувани в актуалната поръчка.

Припомняме, че търгът бе разгласен при започване на февруари, като цената му бе съвсем 109 млн. лева без Данък добавена стойност. Бе разграничен в 15 обособени позиции съгласно другите серии на вагоните.

Три участници подадоха предложения през март:
българската „ Коловаг “ АД,словашката „ ЖОС Врутки “ АД ДЗЗД „ Евроремонт “. В консорциума вземат участие две български компании - „ РВП София “ ЕООД и „ Евроинженеринг “ ЕООД, както и три турски - „ Медел Мюхендислик Ве Електроник Санайи Тиджарет “ АД, „ АК Челик Ешя Ималат Тааххют Тиджарет Ве Санайи Лимитед Ширкети “ ЕООД и „ Йозбир Вагон Арач Макина Ималат Ве Иншаат Тиджарет Ве Санайи “ АД.
Привидно от подаването на офертите до момента придвижване по поръчката нямаше. Протоколите от работата на Комисията не са качвани навреме в ЦАИС, макар че от систематизиран отчет с дата 6 юни излиза наяве, че съвещания са провеждани през март, април, като даже се е стигнало и до класиране на победител.

В Протокол от 15 март е отразена работата на Комисията по отваряне на постъпилите предложения. Тогава са установени неналичия и несъответствия в информацията от ДЗЗД „ Евроремонт “, които след това са отстранени. В различен Протокол от 17 април пък е отразена работата на комисията по разглеждането на ценовите оферти на участниците. Тогава е взето решение за премахване от процедурата на „ Коловаг “ АД.

От систематизирания отчет от 6 юни се схваща, че даже се е стигнало до класиране на участниците, като по всички 15 обособени позиции Комисията е определила преди всичко ДЗЗД „ Евроремонт “ и е предложила сключването на контракт.
Прекратяването на търга
Всички 15 обособени позиции са прекъснати. Мотивите са свързани с няколко отчета до шефа на БДЖ-ПП – от шеф „ ПЖПС “ и от шеф „ Маркетинг и продажби “, в които пък е показан разбор на Съвета на шефовете на „ Холдинг БДЖ “ ЕАД за настоящата нужда за сдружението от ремонт и комерсиална употреба на пътнически вагони към юни 2024 година Докладите са с една и съща дата – 12 юни, само че не са приложени в документите. Въз основа на тези два отчета шефът на БДЖ-ПП два дни по-късно – на 14 юни – изготвя различен отчет.

Цитират се „ настъпили основни промени в План за композиране на влаковете (ПКВ) и Графика за придвижване на влаковете (ГДВ), заради поправки по железопътната инфраструктура, осъществявани от Директива за птиците „ НКЖИ “ на 1-ва, 2-ра и 3-та линия от жп мрежата в Република България, както и на Централна гара София. Това постанова смяна на брой, серии и типове ПЖПС (мотриси и пътнически вагони) за осъществяване на ГДВ през 2024 година “

Горното събитие постанова цялостна смяна на концепцията при обезпечаване на преносим железопътен състав за обслужването на транспорта на пасажери и смяна на ПКВ (замяната на пътнически вагони с мотрисни влакове). Ремонтът на пътнически вагони през 2025, 2026 и 2027 година следва да се съобрази с настоящият ПКВ. Понастоящем това изисква нужда от обезпечаване на 376 броя пътнически вагони в употреба (сгодни ревизии). “

Посочва се, че след доставката на 76 бр. пътнически вагона втора употреба от немските железници „ отпада нуждата от осъществяване на ремонт на пътнически вагони при външен реализатор през 2024 година защото същите ще бъдат задоволителни да покрият потребността от пътнически вагони нужни за осъществяване на ПКВ “ до края на годината.

Предвид горното и поради Доклад № 03-05-427/12.06.2024 година от шеф на дирекция „ Маркетинг и продажби “, следва да се промени ремонтната стратегия на пътнически вагони за идващите три години. “

За постигане на нужния брой от 376 вагона в употреба е належащо да се започва нова социална поръчка за ремонт на почти 170 броя пътнически вагона (включително 30 спални вагони серия 7071, 5 кушет вагони серия 5080). По огромна част от тях не са планувани в настоящата социална поръчка. Посочва се, че новият търг е належащо да започва през 2024 година и ремонтът да бъдат осъществен през 2025 и 2026 година

Значителната смяна на типа и сериите вагони за ремонт спрямо момента на разкриване на процедурата е основна смяна в предмета на публичната поръчка. Тя

води до нецелесъобразност от завършване на процедурата за възлагане на публичната поръчка при размера и обсега в който е открита. Увеличението на нужния брой вагони за ремонт през 2025 година, 2026 година и идващите години, както и техния тип, слага в неспособност Възложителят да обезпечи актуалните вагони за ремонт и да извършва бъдещите договорни отговорности, които биха зародили по настоящата процедура за възлагане на социална поръчка. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР