Енергийният министър Владимир Малинов заяви, че се информира редовно за

...
Енергийният министър Владимир Малинов заяви, че се информира редовно за
Коментари Харесай

6-и блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде пуснат само след доказана жизнеспособност

Енергийният министър Владимир Малинов съобщи, че се осведоми постоянно за нужния ремонт
Когато завърши ремонтът на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " и бъде доказана неговата жизненост, едвам тогава ще бъде пуснат още веднъж в употреба. Това сподели служебният министър на енергетиката Владимир Малинов пред публицисти след края на събитие за показване на " Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън " (Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd.), което се състоя в столичния хотел " Хилтън ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Енергийният министър посочи, че се осведоми постоянно за нужните ремонтни действия в атомната централа.

Няма приключване на радиоактивни води при ремонта на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", означи Малинов по отношение на по-рано появили се съобщения за подобен теч, споделени от проф. Георги Касчиев. 

" Доколкото знам, заместник-директорът на АЕЦ " Козлодуй " е излязъл пред медиите в събота и е успокоил, че няма радиоактивна заплаха за служащите и чиновниците. Не е имало приключване на радиоактивни води в река Дунав и надлежно Агенцията за нуклеарно контролиране е била известена за това и няма никаква заплаха за популацията ", сподели Малинов.

АЕЦ " Козлодуй " заяви на 14 юни, че на идващия ден шести блок ще бъде спрян за осъществяване на планови превантивни ремонтни действия заради установени в процеса на употреба неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Тогава от централата оповестиха още, че няма смяна в радиационната конюнктура в работните пространства и на площадката на АЕЦ " Козлодуй ".

По тематиката за строителството на 7-и и 8-и блок а АЕЦ " Козлодуй " служебният енергиен министър съобщи, че България ще упорства във допустимо най-голяма степен периодите за строителството на двата блока да бъдат съкратени и те да бъдат въведени в употреба даже по-рано от това, което е планувано в Пътната карта, която е утвърдена от Народното събрание. Страната ни обаче ще държи извънредно доста на сигурността по време на строителството, както и на безвредната употреба на блоковете в бъдеще.

По мотив финансирането на плана България работи по няколко вероятни модела на финансиране. Единият е българската страна да взе участие с към 30 %, а останалите 70 на 100 да бъдат обезпечени със заемно финансиране, изясни Владимир Малинов.

По отношение на нарасналата цена на балансиращата сила, служебният министър на енергетиката е провел няколко срещи с част от заинтригувани страни, в това число и с Комисията за енергийно и водно контролиране. Малинов изрази задоволеност от това, че от регулатора са уведомили, че тази седмица ще се откри заслужено решение. Министърът счита, че всеки пазар има потребност от време, с цел да може да се приспособява към новата нормативна уредба. Според него положителната вест е, че към този момент няма огромни флуктуации в цените на балансиращата сила, в това число през юни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР