Швейцарската централна банка (ШЦБ) задържа непроменени основните си отрицателни лихвени

...
Швейцарската централна банка (ШЦБ) задържа непроменени основните си отрицателни лихвени
Коментари Харесай

Швейцарската централна банка запази рекордно ниската си лихва въпреки растящата инфлация



Швейцарската централна банка (ШЦБ) задържа непроменени главните си негативни лихвени ставки и свръх експанзивната си парична политика, макар че редица други водещи централни банки започнаха да покачват лихвените проценти, с цел да се оправят с растящата инфлация.

Банката остави неизменен главния си лихвен % от -0,75%, който преди време замести настоящия преди този момент целеви диапазон на тримесечния швейцарски Либор сред -1,25% и -0,25%. По този метод новият лихвен % на банката продължава да съответствува с равнището от -0,75% на депозитната рента. Това е най-ниската рента на централна банка в света.

ШЦБ също по този начин още веднъж акцентира, че швейцарският франка е " мощно надценен " и тя е подготвена да се намеси на валутния пазар при нужда, с цел да спре повишаването му, защото факът се употребява със статута на " валута-убежище " предвид на обстоятелството, че нахлуването на Русия в Украйна е довело до " мощно увеличение на несигурността в международен мащаб ".

Според банката спорът в Украйна би довел до по-високи цени и повишение на инфлационните прогнози заради възходящите цени на петрола и усложненията с веригите на доставки.

С оглед на това ШЦБ удвои прогнозата си за инфлация за 2022 година, като в този момент чака швейцарска инфлация да доближи 2,1%. Банката увеличи и прогнозата си за инфлация за 2023 година до 0,9% по отношение на предходна прогноза за 0,6% и чака инфлацията да се увеличи с 0,9% и през 2024 година

В същото вееме централната банка намали икономическите си прогнози за Швейцария, заявявайки, че в този момент чака Брутният вътрешен продукт да се увеличи с 2,5% тази година спрямо предходната оценка от към 3 на 100.

Въпреки растящите цени обаче ШЦБ реши да не последва образеца на Федералния запас на Съединени американски щати и на Английската централна банка, които покачиха лихвите през предходната седмица.

Фед усили федералната фондова рента с 25 базисни пункта до диапазона 0,25-0,50% за пръв път от 2018 година, като до края на 2022 година се чакат още покачвания, освен това по-агресивни.

Английската централна банка пък увеличи главната английска рента от 0,5% до 0,75%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР