Швейцарската метеорологична служба съобщи, че топлинната вълна е издигнала нивото

...
Швейцарската метеорологична служба съобщи, че топлинната вълна е издигнала нивото
Коментари Харесай

Швейцарските ледници отново са под заплаха

Швейцарската метеорологична работа заяви, че топлинната вълна е издигнала равнището на нулевата изотерма до най-високата надморска височина, откогато отпреди 70 години се води статистика - нов пагубен знак за фамозните ледници в страната, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Зоната, известна като нулева изотерма, е прагът сред въздушните пластове с температури над 0 градуса Целзий на по-ниски височини и тези с температури под нулата на по-големи височини.

МетеоСуис (MeteoSwiss) оповестява, че през нощта в неделя против понеделник равнището на нулевата изотерма е достигнало 5298 метра над морското ниво в Швейцария. Всички заснежени алпийски върхове в страната - най-високият от които е 4634-метровият Дюфур в планинския масив Монте Роза, са били с температури на въздуха над нулата по Целзий, когато водата замръзва до лед, което усилва вероятностите за размразяване.

Засегнат е даже Монблан, най-високият връх в Европа, издигащ се на към 4809 метра в Алпите на границата сред Италия и Франция, показва службата въз основа на данни от метеорологичните си балони. 

Новият връх засенчва предходния, подложен през юли предходната година, която съгласно специалистите беше изключително опустошителна за ледниците в Швейцария.

Нулевата изотерма се регистрира от 1954 година

Метеорологът от МетеоСуис MeteoSwiss Михаел Швандер споделя, че едвам за трети път са регистрирани сходни стойности на височина над 5000 метра и че нормално равнището е на към 3500 до 4000 метра през типичното лято.

" При нулева изотерма доста над 5000 метра над морското ниво всички ледници в Алпите са изложени на размразяване - до най-големите си височини ", споделя в Даниел Фариноти, глациолог от Федералния механически университет в Цюрих. " Подобни събития са редки и са нездравословни за здравето на ледниците, защото те живеят от натрупването на сняг на огромна надморска височина. Ако сходни условия се запазят в по-дългосрочен проект, ледниците ще бъдат изгубени необратимо ", споделя той.

Миналогодишно швейцарско изследване откри, че 1400-те ледника в страната - най-вече в Европа, са изгубили повече от половината от общия си размер от началото на 30-те години на предишния век, като единствено за предходните шест години той е намалял с 12 %. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР