Швеция поиска да се присъедини към НАТО през миналата година,

...
Швеция поиска да се присъедини към НАТО през миналата година,
Коментари Харесай

Какво печели НАТО от членството на Швеция

Швеция изиска да се причисли към НАТО през предходната година, след началото на съветската война в Украйна - също като Финландия. Хелзинки към този момент членува в отбранителния Алианс.

Досега Турция се противопоставяше на присъединението на Швеция, само че при започване на тази седмица турският държавен глава Реджеп Ердоган най-накрая отстъпи. Както могат да чакат НАТО и Швеция от идното присъединение на Стокхолм към Алианса?

Географската вероятност

Ако Швеция стане член на НАТО, това ще направи цялата брегова линия на Балтийско море територия на Западния защитителен алианс - като се изключи Русия и ексклава ѝ Калининград. В случай на съветско нахлуване да вземем за пример Балтийските страни ще могат да се защитят доста по-ефективно. Войници и военна техника може да се реалокира от Естония, Латвия и Литва през Швеция. Шведският остров Готланд също би играл значима роля.

Симон Кошут, началник на катедрата по интернационална политика за сигурност в университета " Цепелин " във Фридрихсхафен, изяснява значимостта на острова. " С подобен огромен остров в центъра на Балтийско море, Швеция дава доста добра опция за стратегическа база ”. Експертът счита, че географското разположение на Швеция е главната причина, заради която участието на страната в НАТО ще способства към качествата на Алианса.

Военните благоприятни условия на Швеция

Въоръжените сили на Швеция и тяхното военно съоръжение също биха били скъпо допълнение към НАТО. Това е дребна страна - и надлежно много дребна войска във връзка с числеността. Според Глобалния показател на огневата мощност Швеция разполага с войска от към 38 000 души. Но " шведите разполагат с доста съвременна войска, в частност имат съвременни военновъздушни сили, които поддържат и създават сами ", споделя специалистът Симон Кошут. Те са и военноморска мощ с подводници, които към този момент са закалени в борби. Те към този момент са взели участие в разнообразни задачи на НАТО, да вземем за пример в Афганистан. Швеция изразходва към 1,3% от брутния вътрешен артикул за защита - това е доста повече, в сравнение с преди няколко години, и се чака делът да продължи да нараства през идващите години.

В края на Студената война Швеция, както и доста други Западни страни, понижава доста разноските си за защита. След войната в Грузия през 2008 година обаче, а след това и анексирането на Крим през 2014, стартира развой на преосмисляне на това решение. Кулминацията му пристигна с началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна.

Какво ще завоюва Швеция от участие в НАТО

Швеция и НАТО към този момент работят взаимно по доста способи. Основният плюс за Швеция ще бъде, несъмнено, прословутият член 5 от контракта на НАТО. Ако страната бъде нападната, това ще се смята за нахлуване против целия Алианс, който би трябвало да окаже военна помощ. " Разбира се, тази отбрана е от основно значение за Швеция ”, разяснява политологът Кошут.

Освен това шведите ще бъдат равноправни членове на Съвета на НАТО, главния орган за взимане на решения в отбранителния съюз, и ще имат право на несъгласие. Турция също се възползва от това и до момента блокираше присъединението на скандинавската страна.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Сърбия създава доста оръжия. Къде ги продава?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР