Швеция и Турция постигнаха известен напредък в преговорите, свързани с

...
Швеция и Турция постигнаха известен напредък в преговорите, свързани с
Коментари Харесай

Турция и Швеция не успяха да се споразумеят за НАТО

Швеция и Турция реализираха прочут прогрес в договарянията, свързани с присъединението на Швеция към НАТО, само че към момента има някои въпроси, които би трябвало да бъдат решени. Това съобщи генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, след среща с президента на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, и шведския министър председател Улф Кристерсон.

НАТО се надяваше проблемите да бъдат позволени преди срещата на върха в Литва на 11-12 юли. Влизането на Швеция би било алегорично мощен миг и най-новата индикация, че войната на Русия в Украйна кара страните да се причислят към алианса. Тези очаквания бяха съвсем попарени.

Столтенберг сподели пред кореспонденти след срещата, че той, Ердоган и шведският министър председател Улф Кристерсон ще проведат диалози в литовската столица Вилнюс в понеделник, в опит " да преодолеят пропастта, която към момента виждаме ".

" Всички се съгласихме, че сме постигнали добър прогрес. Всички се съгласихме, че пълноправното участие на Швеция е в полза на сигурността на всички съдружници и всички желаеме да приключим този развой допустимо най-скоро ", сподели Столтенберг.

Но той добави: " Има някои нерешени въпроси . Сега се обръщаме към тях. Ще работим върху това през уикенда. "

Страхувайки се за сигурността си, Швеция и прилежаща Финландия прекратиха дългогодишната си политика на военно необвързаност, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година и кандидатства за присъединение към НАТО.

Само Турция и Унгария отложиха участието на Швеция. Останалите 29 съдружници, Столтенберг и Швеция, споделиха, че страната е направила задоволително, с цел да удовлетвори настояванията на Турция. Швеция промени конституцията си, модифицира законите за битка с тероризма и подвигна оръжейното ембарго за Турция, наред с други отстъпки.

Но Турция упреква Швеция, че е прекомерно снизходителна към групи, които съгласно Анкара съставляват опасност за сигурността, в това число войнствени кюрдски групи и хора, свързани с опита за прелом през 2016 г . НАТО изисква единомислещото утвърждение на всички 31 членове за разширение.

Турският външен министър Хакан Фидан призна измененията в антитерористичните закони на Швеция и премахването на рестриктивните мерки върху оръжията.

" Сега обаче законодателните промени би трябвало да бъдат отразени на процедура ", сподели той. Той също по този начин изрази страдание за поредност от демонстрации, които се организираха в Швеция.

В ново развиване тъкмо преди срещата турчин беше приет за отговорен в Швеция в опит за изнудване при утежняващи условия, владеене на оръжие и опит за финансиране на тероризма, като сподели, че е работил от името на неразрешената Кюрдска работническа партия.

Окръжният съд в Стокхолм осъди Яхя Гюнгьор на общо 4 години и половина затвор за закононарушенията, след което той ще бъде експулсиран от Швеция и ще му бъде неразрешено да се връща. Това беше първият път, когато шведски съд осъди някого за финансиране на тероризма на партията, сподели арбитър Манс Виген.

Известна също като ПКК, Кюрдската работническа партия води протест в Югоизточна Турция от 1984 година насам и се смята за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз. Не е ясно дали шведският правосъден иск ще окаже някакво въздействие върху мисленето на Ердоган.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом, който разказа срещата в четвъртък като " доста позитивна ", сподели, че правосъдната присъда " в действителност е доста значима, тъй като демонстрира, че одобряваме доста съществено сигурността на тези, които имат опасения по отношение на дейностите на ПКК ".

Унгария също задържа утвърждението на кандидатурата на Швеция, само че в никакъв случай не е излагала ясно обществено какви са нейните терзания. Представители на НАТО чакат, че Унгария ще последва образеца, откакто Турция анулира възраженията си.

На среща на върха на Европейския съюз предходната седмица Кристерсон сподели, че е разговарял два пъти с унгарския министър председател Виктор Орбан и " и двата пъти е удостоверил, че Унгария няма да се бави ".

Протест против изгаряне на Корана , на който медиите доста превъзхождаха участниците, пред джамия в Стокхолм, подхрани напрежението. Полицията позволи митинга, базирайки се на свободата на словото, откакто съд анулира възбраната за сходно изгаряне на мюсюлманската свещена книга.

Миналата седмица Ердоган разкритикува Швеция за разрешаването на митинга. Говорителят на турското министерство на защитата Зеки Актюрк осъди това, което той назова " подла офанзива против нашите свещени полезности, осъществена в името на по този начин наречената независимост на изложение ".

" Инцидентът с изгарянето на Корана, който се случи в първия ден от празника Курбан Байрам, е индикатор за това какъв брой оправдани бяхме с нашите запаси (по отношение на Швеция) ", сподели Актюрк, съгласно държавната Анадолска организация.

Отвъд последните произшествия, Ердоган подлагаше на критика Швеция по време на предизборната си акция за изборите през май и представители на НАТО чакаха той да отстъпи, откакто беше избран отново. Ердоган също търси осъвременени изтребители F-16 от Съединени американски щати, само че Байдън предложи първо да бъде утвърдено участието на Швеция.

Запитан дали му е ясно какво в действителност желае Турция от Швеция, Столтенберг сподели: " Разбирам какво желае президентът Ердоган. Срещали сме се доста, доста пъти и сме обсъждали в детайли. "
 Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО в този момент
Блинкън настоя Турция да пусне Швеция в НАТО в този момент

Турция още не е споделила дали ще стане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР