Шведската външна министърка Ан Линде заедно с финландския й колега

...
Шведската външна министърка Ан Линде заедно с финландския й колега
Коментари Харесай

Швеция и Финландия остават на различни позиции с Турция по отношение на ПКК и НАТО

Шведската външна министърка Ан Линде дружно с финландския й сътрудник Пека Хаависто, организираха диалози в събота вечерта с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу в коридорите на неофициална среща в Берлин на външните министри на НАТО и разискаха вероятното влизане на северните страни в алианса.

Не е реализирано съглашение и страните ще продължат договарянията, сподели Линде в изявление за SVT. " Имаме разнообразни възгледи, само че ясно дадохме да се разбере, че считаме ПКК (Кюрдската работническа партия - БГНЕС) за терористична организация. Подобно на доста други съдружници в НАТО, ние също преговаряме с други кюрдски организации ", сподели тя.

Те (турските представители) считат, че по принцип всички кюрди в Североизточна Сирия принадлежат към една организация. Ние не мислим по този начин, Съединени американски щати не мислят по този начин ". Линде добави, че " дипломатите на страните ще продължат разговора по този въпрос ". Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в петък, че Анкара не възприема като позитивна опцията Финландия и Швеция да се причислят към НАТО, защото „ скандинавските страни са къщи за посетители на терористични организации ", които са членове на Кюрдската работническа партия, неразрешена в Турция.

В събота Чавушоглу също изрази отвращение от това. Той означи, че по-голямата част от турските поданици се опълчват на присъединението на Финландия и Швеция към НАТО и молят Анкара да блокира процеса, само че тя има намерение да разиска това със съдружниците си в алианса, както и с Хелзинки и Стокхолм.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР