[Shutterstock] За автора Максим Бехар е управител на българската PR

...
[Shutterstock] За автора Максим Бехар е управител на българската PR
Коментари Харесай

Как ще се промени PR бизнесът след пандемията

[Shutterstock] За създателя
Максим Бехар е шеф на българската PR организация M3 Communications Group, която е сътрудник на американската Hill+Knowlton Strategies. До 2017 година е президент на Световната PR организация ICCO, а от предходната година е президент на Световния информационен конгрес в Давос. Той е създател на няколко книги в областта на връзките, последната от които е " Световната PR гражданска война ", издадена в България и Съединени американски щати. Огромна част от промишленостите по света са блокирани, доста от тях евентуално в никакъв случай повече няма да започват с продуктите, които са правили до момента. От друга страна обаче, бизнесът на услуги, макар че е второстепенен и зависи от промишленостите, от вложенията и търговията, сякаш най-бързо има опция да се приспособява към новите условия. PR бизнесът от своя стана ще има няколко напълно нови детайла, които от дълго време назряваха да се случат и в този момент получиха ненадейно и необратимо ускоряване.

1. Прогнозата на Световната PR организация ICCO от конгреса ѝ в Париж през 2015 година беше, че в бъдеще 70 на 100 от активността ще бъде изнесена от у дома. Това към този момент се случи и сякаш този % ще бъде надминат даже и откакто светът излезе от карантината. Работата от у дома, от прилежащия парк или кафене има хиляди преимущества и всички ние, които прекарваме дните си в онлайн видеопрограми за връзки, към този момент започнахме да се убеждаваме в това. Всичко се случва доста по-прагматично, с икономисване на голям разход от време, страсти и старания за персоналните срещи с клиенти или сътрудници. Без подозрение поставям преди всичко времето - за превоз, паркиране, изчакване. Прагматизъм е основната дума в този бизнес и всички елементарно се убедихме, че за половин час диалог свършваме повече работа от многочасовите срещи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики 2. Идва краят на така наречен one-man-show PR консултанти и на пазара ще останат единствено фирмите с доста бърза реакция, с добре готови и мултифункционални екипи. Това са тези, които могат да ръководят по няколко обществени медии по едно и също време, да дават огромен брой услуги, съсредоточени в един или двама души, и не на последно място - тези, които могат да погледнат надалеч отвън всекидневните проблеми на клиента си. Бъдещето ще е наситено с неустановеност и евентуални рецесии, много от тях ще са изненадващи и непредвидими и ще могат да бъдат ръководени не от елементарни медиатори сред клиента и медиите (било то и социални), а от визионери, които седем дни в седмицата по 24 часа ще могат да реагират от името на клиента и по този начин ще се трансфорат в хората, които взимат решения, а освен ги извършват.

3. Изграждането и поддържането на корпоративните марки ще стане един от главните бизнеси на всяка PR компания. В мъчно предвидимо и доста нервно време потребителите ще търсят марки, на които могат да разчитат и които имат безупречна известност както във връзка с цените, по този начин и на качеството. Без подозрение повече от всеки път комерсиалната марка ще подсигурява за качеството на една стока или услуга. Именно тъй като предстоят времена, в които всеки ще обръща изключително внимание на разноските, високото доверие в марките ще им подсигурява и доста повече клиенти. Със сигурност това ще изисква доста по-добра връзка сред клиента и специалистите от PR фирмите, те ще бъдат на доста по-привилегировани позиции в потребителските бордове и на тях ще бъдат делегирани надалеч по-големи пълномощия.

4. Сливането на трите съществени бизнеса в обществените връзки - PR, реклама и обществени медии, се случи окончателно, надалеч по-бързо от предстоящото. На процедура, откакто светът излезе от този необикновен миш-маш, към този момент ще има единствено един бизнес, без той даже да има име. Корпорациите ще стартират да обръщат доста по-голямо внимание на таргетираната и интерактивна реклама, както и на разноските си за нея. Което разумно значи, че рекламните бюджети последователно ще преминат с доста по-голяма скорост от малките екрани в обществените медии, където естествено акцентът е върху наличието. И в този момент част от правенето на наличие за клиентите е в ръцете на PR организациите, напълно скоро това ще бъде към този момент напълно. PR фирмите ще са водещи в бъдещия единен бизнес и аргументите са три. Първо, те владеят напълно основаването на наличие, второ - PR бизнесът е напълно виновен за ръководството на рецесии, и трето - ръководството на комерсиалните марки е също в ръцете на PR специалистите.

5. Бизнесът, обвързван със основаването и ръководство на събития, отива в историята. Не единствено тъй като събирането на доста хора на едно място години напред ще бъде считано като към момента рисково. Последните месеци потвърдиха, че едно събитие, направено онлайн, дава доста по-големи резултати от такова, проведено на място. Още повече - пести разноски, време и организация. За да направиш качествено събитие, да вземем за пример в Zoom, през днешния ден са ти нужни единствено няколко часа, забавна тематика, положителни и авторитетни представители и добре подредена база данни. Само до преди половин години същото събитие щеше да е в пъти по-скъпо (всъщност в този момент не коства съвсем нищо), да отнеме доста повече време за образуване, както и естествено щеше да е доста по-трудно да бъде незабавно изнесено онлайн за тези, които не са могли да участват.

Наистина, в съпоставяне единствено преди десетина години, когато внезапно няколко милиарда души на планетата се озоваха с (социални) медии в ръцете и този факт революционно прекатурна PR бизнеса с главата надолу, сегашните промени няма да са толкоз фрапантни. След обичайните известия за пресата в този момент и събитийният бизнес си отпътува вечно, само че пък бизнесът се изнася тотално от офисите (което също е дребна революция) и придобива напълно нови измерения, взимайки забележителна част от бизнеса на рекламните и цифровите организации.

Което значи, че PR бизнесът ще излезе от рецесията по-силен, само че и доста изменен. Или в резюме: идва времето на многофункционалните визионерски компании, цялостни с доста знаещи хора, които умеят да взимат бързи решения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР