[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване От години

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване От години
Коментари Харесай

Ще стане ли 2020-а годината на е-колата

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
От години светът се готви за напредък на електрическите автомобили, които да изместят моторите с вътрешно горене. Но към този момент взривът не настава или най-малко не с темповете, които доста от поддръжниците на технологията желаят. Електрическата подвижност в действителност е тук и продължава да се развива и пораства, само че очевидно ще отнеме години преди е-колите да станат задоволително всеобщи. Но мощен подтик може да бъде даден още през тази година. Защото 2020 година ще е първата, в която ще се появяват все по-достъпни и задоволително на брой модели, които желаят да избягат от нишовия доскорошен сегмент и да хвърлят ръкавицата на Tesla. Много от тях ще дойдат и на българския пазар, който обаче към този момент е миниатюрен.

Според консултантската компания IHS Markit броят на предлаганите електрифицирани модели (тук се включват чисти електрически автомобили и плъгин хибриди) за европейските консуматори ще скочи от под 100 до 175 в края на тази година. До 2025 година пък те ще са над 400, демонстрират прогнозите на анализатори и производители. След внезапния напредък от 2016 до 2018 година от над 60% продажбите на такива коли доближиха към 2.3 млн. през 2019 година - напълно леко покачване по отношение на предходната година (виж инфографиката), демонстрират данните на McKinsey&Company. Въпреки това нарастването е реалност на фона на забавянето на световния пазар на леки коли от към 4.5% през предходната година. Проникването на електрифицираните коли световно е достигнало 2.5% по отношение на 0.9% през 2016 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Картината е по-сложна от данните за продажбите. Извън Китай и Норвегия, където потребителите се радват на великодушни облекчения и дотации, пазарът е движен от ранните купувачи, а не от всеобщия клиент. В Съединени американски щати да вземем за пример продажбите в щати като Калифорния са към 8% (електромобили и плъгин хибриди), само че в други елементи на страната са надалеч по-ниски. След като набъбна двойно през 2017 - 2018 година, делът на електрифицирани коли на американския пазар е едвам 1.8% през 2019 година по отношение на 1.6% през 2018 година

Изкуствено или действително търсене

Няколко фактора ще движат налагането на този вид коли в бъдеще. На първо място са държавните дотации за покупка на такава кола в доста страни, играещи съществена роля при избора от страна на клиента. Друга са стегналите регулации в Европейски Съюз за нездравословни излъчвания, които принуждават производителите да продават повече електрически автомобили, с цел да покрият условията. На трето място идват намаляващите цени на батериите и увеличеният преход на колите на ток, които да убедят клиентите, че този вид коли си заслужават. И не на последно място е инфраструктурата за зареждане, която би трябвало да е комфортна и относително бърза.

По всичко проличава, че през тази година търсенето най-малко в Европа ще се форсира още - освен поради новите модели, само че и поради увеличените дотации в някои страни. Германското федерално държавно управление да вземем за пример разгласи, че от началото на 2020 година ще подкрепя покупката на електрическа кола на цена под 40 000 евро с 6000 евро (спрямо 4000 преди), и на плъгин хибрид с 4500 евро (3000 евро преди). Схемата ще е дейна до края на 2025 година Сред нефинансовите помощи са позволения от градските управи към притежателите за отчасти паркиране и гратис влизане в центъра. Най-големият пазар на електрически автомобили в света - Китай, пък непрекъснато усилва броя на градовете си с така наречения congestion plan, който разрешава главно на електрически автомобили да се движат в централните елементи. Субсиидите безспорно работят - Норвегия предлага данъчни отстъпки за покупка на електрически автомобил и 46% от колите в страната са на ток. Но критиците на този модел показват, че сходни ограничения основават неестествен пазар и без тях продажбите ще са доста по-малко.

От 2021 година в Европейския съюз дефинитивно влизат и новите правила, които плануват огромни наказания за производителите, които надвишават междинния предел на излъчвания на въглероден диоксид над 95 грама на километър. Нарушилите го компании ще би трябвало да заплащат по 95 евро на всеки грам над тази граница, умножени по общия брой на пласираните от тях коли. Ако се гледат продажбите за 2018 година, общите санкции щяха да са към 32 милиарда евро, защото междинното равнище в Европейски Съюз е към 122 г/км. Пред Guardian анализаторът от консултантската компания Jato Dynamics Фелипе Муньос споделя, че за извънредно малко време производителите би трябвало да се съобразят с измененията и да пригодят производството си, и то при изискване, че по-мощните им коли с вътрешно горене са и надалеч по-печеливши.

В същото време критиците на бранша са скептични към новите правила и споделят, че промишлеността е лобирала за удобства като така наречените суперкредити. От тях се възползват колите с излъчвания под 50 грама на километър, т.е. всеки продаден електрически автомобил се брои за две коли. Така автомобилните гиганти по-лесно ще покрият условията, въпреки междинните им излъчвания към момента да са над допустимите предели.

Колкото повече...

През миналата година безспорният номер едно на пазара на електрически автомобили беше Tesla Model 3 с продадените над 300 000 автомобила, повече от общо идващите три най-популярни коли (виж инфографиката). Успехът му кара доста от обичайните автопроизводители да се пробват да пуснат свои всеобщи модели. Основният кандидат през тази година ще е Volkswagen ID.3, чието произвеждане към този момент стартира в Цвикау. Колата е първата от платформата за електрически автомобили на немския автомобилен гигант, който разгласи вложения от десетки милиарди в нея. Очакванията на групата са производството на ID.3 да доближи 330 000 следващата година, като дебютът през тази година би трябвало да е през лятото. Opel пък ще пусне своята електрическа Corsa-e, а напълно скоро на пазара ще излезе и Mini Electric. Fiat залага на модела си 500 Electric. Цените им ще са по-ниски от досегашните сходни разновидности на пазара.

Според консултанската компания Deloitte пазарът ще доближи момента на превръщане на наклонността през 2022 година, когато общите разноски за владение ще се изравнят с тези на колите с мотори с вътрешно горене. Други проучвания плануват, че чистата цена на електрически автомобил ще е същата като сходен дизелов модел през 2025 година Въпреки задаващите се от ден на ден модели на пазара, електрическите автомобили към момента са скъпи. Според изследване на JATO Dynamics на 43 пазара от края на предходната година междинната цена на дребно на кола на ток е 81% по-висока от междинната на останалите коли, купени от потребителите.

Прогнозите за продажбите също се движат в необятен диапазон. Доклад на J.P. Morgan сочи, че до 2025 година делът на продадените електрифицирани коли ще е към 7.7% от пазара, или към 8.4 млн. автомобила. В същото време автомобилните колоси са надалеч по-оптимистични. Групата Renault Nissan да вземем за пример желае 20 - 30% от пласираните от нея коли след пет години да са електрически. До 2030 VW желае те да са 40% oт общите продажби. ВMW и Mercedes също имат сходни упоритости. " Тези компании са вложили толкоз доста, че към този момент не могат просто да споделят, че ще отнеме още доста време ", съобщи пред сп. Quartz Свен Бейкер от консултантската компания Silicon Valley Mobility

А България...

На фона на световния напредък и оптимистични прогнози на множеството производители българският пазар е отвън всеобщите трендове. Една от аргументите е, че продажбите на нови коли са доста по-малко от тези на използвани и в множеството случаи остарели и цапащи. Другата е, че тук покупката на коли на ток не е субсидирана, въпреки и да има облекчения за паркиране в някои от огромните градове за чистите електрически автомобили (без хибриди).

Броят на леките коли на ток по българските пътища през 2019 година доближи 1185 (109 от тях са Tesla) - нарастване от 67% по отношение на предходната година. Може би най-големият покупател на електрически автомобили в България е услугата за споделена подвижност Spark, която през предходната година е нараснала автопарка си със 150 автомобила, а през февруари тази година добави още 80 и към този момент има над 350 общо. Повишение има и при хибридите, като данните на КАТ демонстрират, че при леките коли броят им е скочил с съвсем 2400 автомобила до общо 7735. Макар и от ниска база, растежът ще продължи и през тази година поради новите модели, като да вземем за пример за ID.3 имаше записани авансово и български клиенти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР