[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Още по
Коментари Харесай

Малките кабелни оператори vs. "Нова"

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
" Нова " ще дава отговор за рекламните продажби на Scripps Networks Interactive

Договорът с каналите от групата - Food Network, Travel Channel и Fine Living, влиза в действие от 1 ноември
31 окт 2017
Миграцията на спортните права

Телекомите се включват в наддаването за спортни права
28 апр 2017
Кой ще купи " Нова телевизия "

Оттеглянето на интернационалните притежатели може да даде цялостен медиен надзор на подмолната власт
13 апр 2017
Малки кабелни оператори донесоха санкция от 3 млн. лева на " БТВ медиа груп "

Санкцията на Комисия за защита на конкуренцията е за корист с по-силна позиция при договаряне на цените
7 мар 2017 Напрежението сред огромните малките екрани и кабелните оператори се изостря през тригодишен цикъл и навлиза в най-оспорваната си фаза, когато стартират да изтичат договорите сред двете страни. Новите постоянно са с изменени условия и плануват съществено покачване на таксите за лъчение на стратегиите на малките екрани. Именно това се случва първоначално и на тази година.

Този дълготраен сюжет в бранша на телевизионното разпространяване в огромна степен обрича дребните играчи. При две огромни телевизионни групи, създаващи наличие - " Нова броудкастинг груп " и " БТВ медиа груп ", и над 200 оператора, доставящи стратегиите им до крайните клиенти, развиването е неизбежно: цените, плащани от операторите за авторски права, годишно се повишават, а цените за потребителите падат, притиснати от свирепата конкуренция сред доставчиците, в чиито редици се появиха и телекомите.

Тази примес от фактори известно време намираше метод да се самобалансира. От една страна, с наливане на още и още милиони от огромните оператори като БТК и " Мобилтел ", с цел да обхванат в новата, само че значима за тях промишленост, на която разчитат за привличане на клиенти за мобилната си услуга. От друга, с цяла палитра номера и хитрини и с просто рязане на облага от дребните им съперници, с цел да оцелеят. И от трета, с непрекъснатата битка на малките екрани да компенсират спадналите си доходи от реклама с нараснали заплащания за авторски права, без бистрота при ценоопределянето им и договарянето с другите оператори.

Всяка от трите страни в тази пазарна обстановка има своите учредения и няма по какъв начин да бъде винена за методите си. За всички обаче би трябвало да е ясно, че краткотрайните до неотдавна бълбукания на вулкана от спорни ползи скоро ще доведат до изригване.

Противоречията

Националното съдружие на дребните и междинните кабелни оператори - " ТВ клуб 2000 ", разгласи, че води несполучливи договаряния с " Нова " за лъчение на стратегиите й. От организацията прецизират, че огромният проблем идвал от настояването на " Нова броудкастинг груп " (НБГ) за 60% нарастване на цената за разпространяване.

Пред " Капитал " изпълнителният шеф на " ТВ клуб 2000 " Валентин Георгиев удостовери, че предложенията, които " Нова броудкастинг груп " е изпратила в края на 2017 година до операторите, са се отнасяли за тригодишен интервал - 2018-2020 година, като нарастването е било в множеството случаи към 60%. " Има обаче случай на 200%, а даже и на 400% нарастване ", посочи Георгиев. По думите му от " Нова " са споделили, че не могат да подсигуряват съответно наличие на стратегиите за идващите три години, само че все пак цената следва да пораства.

Така дребните оператори се оказват притиснати в ъгъла: да заплащат на малките екрани доста повече от огромните си съперници и да бъдат все по-контролирани, с цел да не могат да спестят от тези заплащания. На процедура за доста от тях това значи в непосредствен небосвод просто да затворят.

Кабелни оператори обясниха, че в случай че одобряват изискванията на " Нова ", ще се наложи да покачат цените за крайните консуматори. Те дефинираха желаното нарастване като " диктат ". От своя страна " Нова броудкастинг груп " разяснява, че комерсиалните договаряния с операторите са самостоятелни и строго конфиденциални, като в същото време отхвърлиха да са поискали фрапантно нарастване на цените.

Заради неналичието на прогрес при договарянията медийната компания е поискала от кабелните оператори, които нямат контракт с нея, да спрат разпространяването на стратегиите ѝ от началото на годината. " За страдание нерегламентираното потребление на телевизионно наличие от избрани оператори е феномен без казус в границите на Европейския съюз и важен по мащабите си проблем за България. Напомняме, че законът повелява на операторите, които нямат годни контракти с която и да е телевизионна компания, да преустановят излъчването на нейните стратегии. За страдание някои кабелни оператори избират да пиратстват и по едно и също време да търсят метод да легитимират противозаконните си дейности с неуместни причини ", написа в известието си " Нова броудкастинг груп ", като предизвестява, че ще се обърне към всички заинтригувани институции, които могат да защитят бизнеса й. Актуалният лист с операторите със подписан контракт за разпространяване на стратегиите на " Нова броудкастинг груп " към 18 януари 2018 година е качен на уеб страницата на медиата. От малкия екран прецизират, че описът ще се обновява всякога когато настъпи смяна по него.

" За страдание невъзможността на операторите да посрещнат хищническите искания на " Нова " може да докара до крайни решения от тяхна страна. Едни ще откажат да подпишат контракти, други ще се борят да реализират компромисни съглашения, трети ще търсят различни решения ", сподели изпълнителният шеф на " ТВ клуб 2000 " Валентин Георгиев. Според него пакетирането на стратегиите е в изгода единствено на лицензодателя. " Благодарение на един-два търсени канала на операторите се постанова да вземат още 3-4 ненужни стратегии, които обаче са остойностени в пакетната цена ", посочи Георгиев. Той даде образец, че преди няколко години група запалянковци създали платформа, съгласно която потребителят ще заплаща единствено това, което е гледал (цената се дефинира от самите снабдители на програми). " ТВ стратегиите имаха достъп до действителното ползване на каналите си и им беше обезпечено заплащането на всяко гледане. Не беше изненада, че " Нова " и bTV изрично отхвърлиха да се включат в тази платформа, тъй като това означаваше да разрушат дълго поддържания мит, че техните стратегии се гледат от всички, и то непрестанно.

Проблемите в сектора

Въпреки че най тежко поемат удара от повишението на цените, дребните оператори не са единствените наранени от нарастването на цените за лъчение на телевизионно наличие.

Другата браншова организация, която съставлява по-големите играчи на пазара - Българската асоциация на кабелните и информационните оператори (БАККО), обръща внимание, че измененията в ценовата политика на комерсиалните оператори е тяхно право и БАККО няма отношение към договарянията сред телевизионните групи и платформените оператори. От сдружението обаче считат, че телевизионните снабдители ползват практики, които са нелоялни, като най-показателните са наложителното пласиране в пакет на съществени и нишови канали, условие за минимални гаранции за разпространяване на спомагателните платени програмни пакети, като да вземем за пример Diema X-tra и липса на ясна и обществено оповестена цена на цените на разпространяване.

Макар и финансово мощни, огромните оператори в лицето на БТК, " Мобилтел " и " Близу " (собственост на " Мобилтел " ) разумно нямат желание непрекъснато единствено да влагат в бизнеса с тв доставка, без да реализират рационална възвращаемост. Каквато пък мъчно ще има, в случай че крайните цени в България са най-ниски от всички страни в Европейски Съюз, а огромна част от пазара е в ръцете на квартални и районни оператори, от време на време възприемащи разпоредбите като пожелателни.

От БАККО считат, че забележителният % сив бранш (30-35%) на пазара на разпространяване на платена телевизия е реалност и той значително е причина за част от тези нелоялни практики, само че не одобряват операторите, които работят в сходство със закона, " да заплащат сметката " на всички неуредици на пазара, обръщат внимание от организацията.

" За страдание нерешаването на тази цялост от проблеми в годините докара до тяхното задълбочаване, което в последна сметка в допълнение изкривява пазара на платена телевизия – нараства процентът на операторите, които трайно минават в така наречен черен бранш – оперират отвън всякаква регулация и законова легитимация ", разясняват от БАККО.

Браншовата организация регистрира, че легалните оператори от своя страна все по-трудно устоят на натиска от ескалиращите цени за наличие и нелоялната конкуренция на сиво-черния пазар, който поддържа ниски цени към крайните клиенти. " В дълготраен проект това е обвързвано и с ограничение на вложенията, както и липса на бизнес небосвод, от което ще пострадат потребителите, които чакат качествени, бързи и евтини услуги ", споделят от БАККО. Според тях изходът от тези дългогодишни проблеми е обвързван както с промени в нормативната база, по този начин и с по-ангажирано използване на съществуващите законови наредбите от страна на държавните институции.

Организацията дава за образец изменението в Закона за електронните известия, които доведоха до обществено обявяване на заявената информация за броя на клиентите. " БАККО ще инициира срещи с регулатора, на които ще разиска опциите на Комисията за контролиране на известията (КРС) за събиране на правилни данни за пазара, както и подобаващи ограничения, които да водят до изсветляване и обезпечаване на равнопоставеност на всички играчи ", заявиха желанието си от сдружението.

От БАККО са уверени, че са нужни промени в нормативната база, засягащи оповестяването на транспарантни условия за разпространяване на телевизионни стратегии, в това число изчерпателна цена, включваща цени на стратегии поотделно, в пакет, равнища на търговски отстъпки и всевъзможни спомагателни условия по отношение на позициониране, минимални гаранции и други От сдружението считат, че отговорността за положението на пазара е и на двете страни в процеса и всяка от тях би трябвало да извърви своята част от пътя.

Институциите и регулаторите рядко вземат отношение по комплицираните пазарни проблеми, а този е подобен, и то от години. Затова най-вероятното позволение още веднъж е в ръцете на воюващите страни. А до момента в който те се схващат, постоянно има жертви. Управителят на Virgin Group - България (официален представител на няколко от най-големите интернационалните медийни групи като AXN, RAI и др.), Ивайло Иванов счита, че обстановката би се подобрила единствено с регулирането на цените от КРС.

Според него сега съществува парадоксална обстановка, при която договорните цени на четирите пазарни водача сумарно оформят стойност от 12 лева за права на пакет с техните канали (28 на брой). Например за bTV и " Нова " е по 3 лева, а Fox е към 2 лева " Ако допуснем, че операторите поставят 40% надценка, с цел да съществуват и поддържат мрежите си, цената за пакет от 40-ина канала (включително националните и някоя и друга безвъзмездна телевизия) би трябвало да е 17 лева ", разяснява шефът на Virgin Group - България. Затова и в случай че погледнем цените на който и да е оператор, излиза, че те работят на загуба. " Ако имаме естествени пазарни, разходоориентирани цени, всички във веригата ще са удовлетворени ", безапелационен е Ивайло Иванов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР