[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Две години

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Две години
Коментари Харесай

Одих малко надоле до Петрич...

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
" Две години не може, след това отново може. "

Така над 70-годишна баба дава отговор на юриста си в правосъдната зала на въпрос дали е схванала присъдата, която преди малко ѝ е прочел съдът - условна с двегодишен изпитателен период. Деянието - развъждане на канабис.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Отглеждането на канабис в селата по северните скатове на Беласица, западно от Петрич (Габрен, Скрът, Ключ, Яворница, Камена, Самуилово, Коларово, Беласица) е фолклор от най-малко 20 години. Историите участват трайно в песните на " Ъпсурт ", а през 2004 година стават и сюжет за кино лентата - дипломна работа на журналиста Зорница София " Мила от Марс ".

За пръв път Министерство на вътрешните работи се сблъсква с развъждането на канабис в България през септември 1994, когато полицията и съществуващата тогава Национална работа за опиати (НСН) опожаряват ниви в Ямболско, Шуменско и Пловдивско.

" Досега се случвало чужденци да отглеждат растения в саксии, само че ниви не е имало " споделя Росица Иванова, началник на НСН в изявление за " Демокрация " през 1994 година

Първите насаждения с канабис може и да не са открити в Югозападна България, само че това не значи, че районът е бил обратно. През пролетта на същата година Министерство на вътрешните работи прави акция в Сандански, Петрич и Мелник, при която са открити 400 декара с опиев мак. След този удар районът се трансформира в производител на канабис.

Според източник на " Капитал " в правоохранителните институции дълги години наред районът е бил главен източник на пазара на марихуана.

По оценка на Центъра за проучване на демокрацията възлиза на 180 млн. лева на година. До 2003-2004 година този пазар е бил по-скоро водоравен и затворен в дребни групи (от другар на приятел), само че по-късно попада под контрола на проведената престъпност до 2009 година, когато са ударени главните незаконни групи, занимаващи се с разпространяване на опиати, и пазарът още веднъж се фрагментира.

Под надзора на страната

И в случай че клишето фактически е, че с това се занимават възрастни баби, в множеството случаи те служат за заслон - било на близки, било на незнайни вложители. " Сами се сещате, че тази продукция може да съществува единствено в случай че страната позволява това ", разяснява източникът ни. В случая страната е Гранична полиция, защото въпросните села попадат в нейната зона на подготвеност.

" От момента в който се вдигне хеликоптерът, и безусловно всички ниви могат да бъдат засечени ", споделя източникът ни. Точно това се случва в интервала 2013-2014 година, когато тогавашното управление на Министерство на вътрешните работи стартира показни акции с хеликоптерите на Гранична полиция.

Друг е въпросът дали сходни интензивности на полицията не са ориентирани към преразпределение на пазара, тъй като след 2006-2007 година развъждането навън стартира последователно да се измества от " гледането на лампа ". Причините за това са доста. " Кражбите на " подготвена " продукция станаха всеобщо събитие ", споделя източник на " Капитал " от правоохранителните институции и прибавя, че не била изолирана процедура съперници да си подпалват един на различен насажденията. Има и още една причина - смяната на търсенето.

" Съдържанието на дейното психотропно вещество THC в предлаганите сортове стартира да става все по-високо, което промени и търсенето. Потребителите просто започнаха да търсят холандски сортове. "

Отглеждането на такива растения изисква всекидневни грижи, което мъчно може да се обезпечи на полето.

Срещу течението

Цялата игра на котка и мишка с производството на най-масово използвания противозаконен опиат в България е изгубена идея. Производство ще има постоянно, защото постоянно ще има и търсене.

Усилията на страната не са ориентирани към ограничение на вредите, а са напълно в региона на наказателна принуда, което в допълнение задълбочава казуса.

Неслучайно редица страни в Европа декриминализират държането за персонална приложимост, а други го легализират (както се случва САЩ) - това е методът потреблението да излезе на ярко, а оттова следено, а приходите да се разделят с страната, а не да отиват напълно в проведената престъпност, а оттова за корупция.

Нещо повече - развъждането на канабис за медицински цели (сортове без психотропни свойства, а съдържащи дейното вещество CBD) към този момент се е трансформирало промишленост, в това число и в прилежаща Северна Македония.

Този взор върху казуса слага въпроса дали Югозападна България не губи опция за развиване на един законен бизнес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР