[Shutterstock] Обемите на здравния осигурителен бизнес нараснаха над 5.3 пъти

...
[Shutterstock] Обемите на здравния осигурителен бизнес нараснаха над 5.3 пъти
Коментари Харесай

Здравето е по-важно от парите

[Shutterstock] Обемите на здравния застрахователен бизнес набъбнаха над 5.3 пъти в животозастраховането от 2013 година до момента. Още по тематиката
Николай Логофетов: Здравното обезпечаване ще надвиши 90 млн. лева

Има наклонност на повишаване на продуктите с 5-8%, показва изпълнителният шеф на ЗАД " България " пред " Капитал "
20 дек 2017
Санаториумът, моят брокер

Лечебните заведения към здравното и общественото министерство нелегално постановат на пациентите си наложителна застраховка " Злополука "
8 дек 2017
Застраховка против тежки диагнози

Няколко компании оферират бюджетен вид на полицата, която разрешава лекуване в чужбина
28 апр 2017 Технологиите улесняват доста сфери на живота – от дълго време има електронни вестници, електронно банкиране, електрически коли, " умни " телефони с куп приложения, които усъвършенстват и автоматизират ежедневните ни професионални действия и занимания и рисуват новата все по-дигитална среда.

Подобни трендове не подминават и опазването на здравето. Само в границите на последните няколко седмици някои от най-големите иновационни компании – Amazon, Гугъл, Apple и Uber, оповестиха, че развиват планове, които целят да променят здравната промишленост, в която от десетилетия разноските и ниската успеваемост са знакови проблеми (виж карето).

За какви пари приказваме

Допреди години в България страната имаше безспорен монопол над здравните услуги, само че това се променя с доста огромни темпове. По данни на Комисията за финансов контрол общата стойност на платените през предходната година разнообразни здравни застраховки е 52 млн. лева при общото обезпечаване и 65 млн. лева при животозастрахователните компании. В съпоставяне с 2013 година (когато всички здравни фондове трябваше да се пререгистрират като застрахователи и от когато се води единна статистика за активността им) размерите на пазара са нарастнали надлежно с 40% в общото обезпечаване и цели 5.3 пъти в животозастраховането. Темпът на повишаване сигурно не наподобява да се забавя и се обуславя с навлизането на доста задгранични компании, за които е значимо чиновниците им да бъдат обезпечени на най-високите вероятни равнища. Тези суми притеглят доста различни вложения и обуславят основаването на нови услуги, които могат да пестят време и пари на своите клиенти. Ето някои от тях:

ofertomed.bg – В началото започва като " Офертомат " - общоприет уебсайт за групово извършване на покупки, който преди три години се насочва напълно към предложение на здравни услуги. В него има предложения на към 60 лечебни заведения и 30 лаборатории за проучвания в цялата страна. Най-търсени са прегледите на щитовидната жлеза – към 7000 предложения за такива проучвания са били купени през уеб страницата предходната година. Офертите са най-вече ориентирани към хора, които нямат опция за направление, с известна отстъпка от общоприетата цена на здравното заведение. " Особено при дамите доста постоянно пациентите се нуждаят от 10 проучвания на година, до момента в който персоналният им доктор може да им даде не повече от 3 ", разясниха от уеб страницата.

От края на предходната година на фейсбук страницата на ofertomed.bg е надъхан чатбот, който подсеща потребителите да си вършат профилактични прегледи. " Хората не знаят, че могат гратис да наблюдават своето здраве и изобщо неналичието на дисциплинираност при постоянното осъществяване на профилактични прегледи е огромен проблем в България. Чатботът оказва помощ да се подсещаме за тези неща ", разясниха за " Капитал " от уеб страницата. Той има и втора версия – ofertovet – която е ориентирана особено за ветеринарните прегледи на домашните любимци.

Credoweb e най-голямата здравна обществена мрежа в България, която оказва помощ при избора на доктор, стоматолог или лечебно заведение и аптека. Към момента в нея са регистрирани над 15 000 медицински експерти и над 2200 лечебни заведения, клиники и лаборатории. Платформата към момента е в развой на развиване. Търсачката й да вземем за пример може да покаже най-близката работеща аптека, а също по този начин и доктори по компетентност, местонахождение и приемно време.

MedicHome app - Българското мобилно приложение MedicHome дава консултация от доктор въз основата на разказани от потребителите недоволства. В рамките на малко повече от месец по време на тестовия интервал приложението е било конфигурирано над 5000 пъти и през него са били осъществени към 1000 съвещания. Над 50% от инсталациите са от хора, които не живеят в София, а към 20% от пациентите, които един път са го употребявали, още веднъж са се възползвали от него. То е ориентирано към хора в отдалечени райони, които имат усложнен достъп до медицински услуги, здравно неосигурени хора, българи, които живеят в чужбина, заети хора, които не могат да преценяват дали положението им изисква незабавен обзор от доктор.
Към момента към момента не е ясно по какъв метод ще става заплащането от страна на клиентите, а също по този начин и по какъв начин ще се заплаща на лекарите, като се възнамерява схемата да се доразработи в идващите 2 месеца. В момента приложението се обслужва от един доктор и една здравна сестра, които дават отговор на запитвания на потребителите. Чат-разговорите в приложението не престават от 3 минути до по няколко часа, разпръснати в няколко дни при по-тежки случаи. Създателите на приложението сега организират начинания за разширение на екипа си, като са провели диалози със 120 медицински лица. Планира се до няколко месеца да започва видеочат за улеснение на консултациите, а по-късно – и визити на място.

bookinghealth.com - практиката сподели, че когато става въпрос за предпочетено лекуване в чужбина, най-често се употребяват турски лечебни заведения, защото те са по-близо, имат към този момент открити представителства и потвърдена успеваемост. Предложенията обаче не са доста и мъчно може да се направи ясна визия за положението на този пазар.

От известно време обаче съществуват разновидности, които могат да дадат доста повече бистрота и осведоменост на хората с сходни проблеми. Такава да вземем за пример е търсачката за болнични услуги bookinghealth.com, която включва над 250 лечебни заведения в Германия, Австрия, Швейцария, Турция, Израел и е била употребена от близо 16 000 пациенти миналата година. В нея могат да се търсят съответни медицински услуги за стотици диагнози и операции, включващи от следоперативно възобновяване до химиотерапия и интервенции за промяна на ставите да вземем за пример. Платформата предлага правене на диагноза, осъществяване на лекуване, рехабилитация, както и рекреационни стратегии. Петте най-популярни медицински услуги и лекувания, които са били уреждани през търсачката, са промяна на тазобедрена става, промяна на колянна става, аневризма на коремната аорта, цирей и левкемия. Платформата показва всяка болница и операция с рейтинг, който е оставен от предходни пациенти, както и показва за всяка услуга ориентировъчна цена в евро. Например за лекуване на рак на гърдата има разказани ред разнообразни процедури, в това число правене на диагноза, реорганизация, мастектомия, химиотерапия, радиотерапия, отнасяне на метастази по лимфните възли, рехабилитация. Болниците могат да се класират по цена на всяка от обособените процедури или по рейтинга, избран от потребителите на уеб страницата. Какво вършат огромните по света

Amazon: Компанията за доставки сътвори партньорство с водещата капиталова банка JP Morgan Chase и застрахователния холдинг Berkshire Hathaway, което цели възстановяване и поевтиняване на здравното обезпечаване за чиновниците си. Въпреки неналичието на елементи към съдействието тази вест докара до спад на цените на акциите на здравноосигурителните фондове и фармацевтичните мениджъри в Съединени американски щати. Очакванията са трите компании да употребяват софтуерни логаритми, с цел да свият техните разноски за здравно обезпечаване, само че анализатори допускат, че Amazon може по-късно да навлезе на пазара за дистрибуция на медикаменти на дребно.

Apple: Компанията също се концентрира върху личните си чиновници, за които ще отвори две клиники в Калифорния, чийто водещ принцип ще бъде превантивното запазване на здравето.

Гугъл: Чрез компанията си Verily те основават нов фонд, който ще получава държавно финансиране, в случай че успее да ръководи здравното обезпечаване по-евтино.

Uber: Компанията за градски транспорти, различни на такситата, сътвори Uber Health, който разрешава на здравноосигурителните фондове да наемат превоз за своите пациенти, най-много при неспешни случаи, като уречен час за доктор. Според обява в The Verge става дума за пазар от $3 милиарда годишно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР