[Shutterstock] Новият телевизионен сезон започва без някои ключови предавания.Телевизиите имат

...
[Shutterstock] Новият телевизионен сезон започва без някои ключови предавания.Телевизиите имат
Коментари Харесай

Трусовете на продуцентския пазар


[Shutterstock] Новият ефирен сезон стартира без някои основни излъчвания.Телевизиите имат потребност от свежи оферти от продуцентските компании.Пазарът става все по-тесен за българските продуценти и те все по-често ще би трябвало да търсят нови направления за развиване като онлайн наличие. Новият есенен ефирен сезон дава обещание да размести позициите на българския продуцентски пазар. Тази година той ще стартира без някои от основните излъчвания с най-дълъг живот в ефира, създавани от самостоятелни продуценти. Ще има нови спортни риалити формати, продължение на сполучливите български сериали с нови сезони, само че всичко това при старите бюджети, без непотребна претрупаност и вдишване на опасности от страна на малките екрани.

Мога и без теб

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. От " Нова тв " дефинитивно отпадна " Господари на ефира ", комедийното шоу на Global Frame, което имаше 15-годишен ефирен живот и предизвикваше аудиторията пет дни в седмицата от 22.00 до 22.30. Няма да има и нови сезони на Big и Vip Brother, осъществени от компанията на Нико Тупарев " Олд Скул ", тъй като форматът се изхаби и тук.

От програмната скица на конкурентната bTV пък слиза " Шоуто на Слави ". Развлекателното предаване на " Седем осми ", компанията на Слави Трифонов, което 16 години всяка делнична вечер събира феновете пред екрана от 22.30 до 23.30 и на процедура удължи праймтайма (най-гледането време в малкия екран от 19 до 22 часа - бел. ред.).

Това е по едно и също време предизвикателство пред основателите на самостоятелни телевизионни продукции и пред малките екрани. За първите пазарът за реализация е стеснен до двата конкурентни национални телевизионни канала bTV и " Нова ". След като стана ясно, че Българска национална телевизия е в сериозна финансова рецесия, най-вероятно публичната медиа ще бъде по-сдържана в работата с продуцентите, макар че законът я задължaва да работи с тях и да им дава 12% от програмното си време. Именно финансовото положение на Българска национална телевизия е повода от ефира и през есента да отпадне надпреварата " Стани богат " и по този начин изпълнителният продуцент Нико Тупарев губи още един план на компанията му.

До момента нито " Нова ", нито bTV са оповестили с какво ще заменят праймтаймовите си комедийни излъчвания, само че са безапелационни, че имат потребност от свежи оферти от продуцентските компании.

Какво желаят малките екрани

От bTV като един от главните основатели на наличие на пазара разясниха пред " Капитал ", че не престават да работят с външни продуценти и разчитат на тях за голяма част от локалната си продукция, позиционирана в разнообразни часови пояси. " Разбира се, съдействието ни се развива и с изменящите се привички за гледане – разчитаме на тях за основаването на в допълнение цифрово наличие, като да вземем за пример извънредната поредност за уеб страницата на " Фермата " или онлайн плана особено за уеб страницата ни Bistro.bg - Men In The Kitchen ", дават образец от bTV.

От малкия екран дават обещание да усилят фокуса си върху българското наличие във всички жанрове. " Най-предпочитаните и въздействащи стратегии на bTV, както по малкия екран, по този начин и в онлайн среда, са тези, които са най-релевантни към локалната среда, по тази причина ще продължим в тази посока ", разясниха от мениджмънта на малкия екран. Що се отнася до раздялата с продуцентската компания " Седем осми " и Слави Трифонов от канала споделиха, че няма какво ново да разясняват, и прецизираха " имаме ясна визия за този часови пояс, само че ще я обявим през есента ".

От bTV са безапелационни, че желаят да разширят наличието си в цифрова среда, с повече в допълнение онлайн видеосъдържание, в това число извънредно, обвързвано най-много с основните и праймтайм формати. " Това ще се случи редом с развиването на всички наши уеб сайтове и SVOD (видео по заявка) и AVOD (Advertising video on demand - Система, коята предлага на рекламодателите опция да закупуват видеореклама по поръчка - бел. ред. ) платформите ни ", разясняват от bTV.

Конкурентите им от " Нова " ще се концентрират върху производството на кино продукции и развлекателни праймтайм формати. " С външните продуценти имаме общия интерес да надградим постигнатото през пролетния сезон, предлагайки на феновете още по-богато българско наличие. Силната конкурентна среда задава няколко равнища на очакване в работата с тях – потвърдено продукционно качество, креативност, висок рейтинг и прецизен проект за ръководство на разноските ", обясниха от " Нова ". По всичко проличава, че те ще продължат работата си по сполучливи сериали, създавани от " Дрийм тийм прадакшънс " на Евтим Милошев, като " Откраднат живот " и " Дяволското гърло ". Мениджмънтът на малкия екран разяснява пред " Капитал, че стратегически приоритет е инвестицията в български сериали и продукции.

Според екипа на " Нова " вглеждането единствено в локалната конкуренция може да се окаже пагубно за всяка телевизия. " Аудиторията става все по-взискателна и сериозна, а международният ефирен пазар се развива динамично. Затова настоящите трендове и фактори в международната телевизионна промишленост, които следим, имат значително въздействие при програмирането и търсенето на нови формати ", разясняват от " Нова ". Като нов благонадежден за тях формат те дефинират риалити надпреварата " Игри на волята: България ". От " Нова " обясниха, че то е резултат на дълго изследване и двупосочен разбор както на интернационалните трендове, по този начин и на настройките на българската публика. " Екстремният колумбийски формат Desafio (на български " Игри на волята: България " - бел. ред.) е едно от най-горещите оферти на международната сцена. Това, с което той ще се отличи в България, са мащабът и самостоятелният почерк при избор на местоположения ", уверени са от " Нова ".

Независимо, че не подписаха с Global Frame за предаването " Господари на ефира ", от " Нова " прецизираха, че няма да престанат да работят с продуцентската компания. " След триумфа на седмия сезон на шоуто " Като две капки вода " към този момент има договореност за плановете, по които ще работим през есенния сезон ", споделиха от " Нова ".

Накъде ще тръгнат продуцентите

Очевидно телевизионният пазар става все по-тесен за българските продуценти и те все по-често ще би трябвало да търсят нови направления за развиване.

Изпълнителният шеф на Global Group Светлана Василева обръща внимание, че се трансформира в наклонност малките екрани да слагат условия на самостоятелните продуценти за отстъпването на все по-широки по обсег права, нерешителност и слаб интерес към изпробване с авторски или нови хрумвания. По думите й " Господари на ефира " е една от дребното истински самостоятелни продукции в българския ефир отвън някои сериали, снимани по български сюжети. По-голямата част от продукциите са създадени на база непознати формати, а пожеланият род е развлекателният. По думите на Василева малките екрани се пробват в допълнение да свиват разноски, като понижават броя на предоставени продукции или най-много техните бюджети, или пък ги трансформират във вътрешни продукции. " Очевидно това ще понижи броя на сполучливите продуценти, които, с цел да бъдат такива и да поддържат нужното качество, би трябвало да могат да разчитат на избран годишен размер работа, допускащ опазване на първокласен екип ", изясни Василева. Другото доста значително, което ще се случи, съгласно нея е неизбежното понижаване на качеството на продукцията в резултат на засилващия се напън за непрекъснато понижаване на бюджетите на малките екрани.

Изпълнителният шеф на " Идалго Прадакшънс България " и ръководител на Асоциацията на филмовите и телевизионните продуценти (АФТП) Красимир Ванков изясни, че неговата компания се развива в две посоки - сериали и scripted reality форми (риалити формати по сюжет - бел. ред.). " И двете посоки имат своето място в ефира на българските малките екрани и несъмнено демонстрираха, че са сполучливи формули. Оригиналните български заглавия още веднъж влязоха в домовете на хората и демонстрират капацитет, който има накъде да се развива. Проблемът е, че хората са все по-взискателни към качеството на сериалите, а това покачва и цената на продукта ", изясни Ванков. Затова той счита, че малките екрани ще търсят по-малко на брой планове от този вид и ще би трябвало да допълват главната част от наличието, което им е належащо, с риалити формати по сюжет като тези, които " Идалго Прадакшънс " прави - като " София денонощно " и " Съдби на кръстопът ". " Това са отново сериални форми, само че създадени на много по-ниска цена, съпоставено с един сериал. В този род ние натрупахме сериозен опит и сме подготвени да осъществя последващи такива планове ", безапелационен е Ванков. Неговата компания работи с " Нова тв ".

Извън това " Идалго Прадакшънс " развива сървис бизнес за външни продукционни компании и притегля интереса им да снимат в България. По сходен модел работят множеството български продуценти, с цел да могат да подсигуряват финансова непоклатимост на фирмите си. Според множеството от тях това е посока на развиване със сериозен капацитет, стига България да предложи конкурентни условия, каквито оферират почни всички страни в района.

Една неразвита ниша тук е опитът да се сътвори качествено онлайн наличие.

По отношение производството на онлайн наличие продуцентите са уверени, че развиването в тази посока е неизбежно за тях. " Потреблението на тези услуги пораства и е напълно разумно развиването на този пазар. Темповете на развиване обаче са много мудни. Като продуцент за мен не е друго дали ще създавам наличие за телевизия или за онлайн платформа. Въпросът е, че такива действително развити платформи, които могат да си разрешат да поръчват наличие на външни продуценти, към момента няма ", споделя ръководителят на АФТП Красимир Ванков. Сериозна стъпка в посока онлайн развиване прави Global Group, които ще развиват " Господари на ефира " онлайн през платформата Gospodari.com. Моделът, по който считаме да финансираме Gospodari.com, е доходи от реклама
Светлана Василева, изпълнителен шеф на Global Group

В кои типичен телевизионни формати виждате опция да се развивате в бъдеще Global Group?

- Екипът ни има опит и е добър във всички форми на развлекателния род, по този начин наречените variety шоута, токшоута, шоута за гении, комедийни формати, сериали, риалити стратегии, игри. А другояче ще следваме трендовете и желанията на феновете.

В каква нова посока ще продължите да развивате бизнеса си?

- Ще продължим това, което вършим най-добре - да произвеждаме наличие. По света, значително към този момент и в България, се следи наклонност за отлив на публика, изключително по-младата, от обичайните медии като малкия екран, само че се появяват доста други нови медии, с разнообразни съвременни бизнес и софтуерни платформи за даване на услугата " гледане на телевизия ". Така че телевизия постоянно ще се гледа, просто по най-различни способи, само че положителното наличие постоянно ще бъде основен детайл за триумфа и известността на дадена медиа или платформа. Освен развлекателни праймтайм формати, в които несъмнено сме потвърдили гения си, желаеме съществено да наблегнем на производството на сериали както за България, по този начин и за целия свят. В последните няколко години продуцирахме 3 кино лентата за интернационалния пазар, като положихме основите на този бизнес за компанията ни, изградихме положителни бизнес контакти и придобихме опит. Смятаме, че излизането отвън територията на България е от изключително огромно значение за стратегическото и бизнес развиване на компанията. Същото считам, че важи и за развиването на бизнеса ни в онлайн пространството.

Как ще развивате по-конкретно онлайн платформата " Господари на ефира "? Как ще я монетизирате? Ще можете ли да печелите от нея?

- Сайтът ни Gospodari.com и сега е измежду топ 5-те най-посещавани онлайн уеб сайтове за видеосъдържание и в топ 20 на уеб страниците с новинарско наличие. Имаме голям видеоархив и дружно с производството на нови, разнородни по тематика материали желанието ни е да изградим платформа за наличие, която в началото ще се базира върху концепцията на наложения в продължение на 20 години бранд " Господари на ефира ". Онлайн средата ще разреши да запазим ролята на " Господарите " на публичен коректив в битката с всевъзможен тип корупция, машинация и неправда, несъмнено, поднесени в присъщия язвителен жанр на " Господарите ", с който хората са привикнали да се забавляват. Винаги сме успявали да поднесем и разясняваме новините по метод, наличен и забавен за хората.

Разбира се, динамичността в интернет е друга от телевизионната, тъй че ще реформираме както структурата на компанията, по този начин и метода на произвеждане и поднасяне на наличието, обогатяване на наличието по род – по-голямо количество видеа, само че по-кратки, и други промени, присъщи за интернет средата. За интернет наличието е доста значима личността, а ние работим с едни от най-популярните лица в България и ще се стараем да откриваме и нови. Имаме огромен опит в връзката с нашите консуматори, които и до момента са ни търсили за помощ, изпращали сигнали – в интернет, те самите биха могли да се трансфорат в кореспонденти.

От есента ще имаме опция да предложим и доста нови и разнообразни видове наличие за нашите онлайн консуматори – уеб сериали, риалитита, user generated content. Моделът, по който считаме да се финансираме, е построен върху доходи от разнообразни форми на реклама, разчитайки и на положителния криейтив екип, с който разполагаме – не бихме желали да слагаме ограничаване във допустимо най-широкия достъп на консуматори до платформата на Gospodari.com.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР