[Shutterstock] - Каталунският производител на спортна екипировка Santin Digital планира

...
[Shutterstock] - Каталунският производител на спортна екипировка Santin Digital планира
Коментари Харесай

Испански, от Пловдив

[Shutterstock]



- Каталунският производител на спортна екипировка Santin Digital възнамерява да отвори цех в България, тъй като доставките ще са по-бързи спрямо Мароко.

- Компанията първо ще вложи 300 хиляди евро в нова фабрика чартърен за щемпел върху текстил в Пловдив.

- В локалния бизнес ще бъдат заети 50 - 60 души, като продуктите ще са от по-висок клас за марки като Kappa, Uhlsport, Spalding и за търговци, продаващи на спортни клубове.Да си купите дреха от интернационална марка и да откриете в нея етикет с надпис " Произведено в България " от дълго време не е необичайност. До няколко месеца такива ще могат да се намират и в екипите на много спортни отбори из Европа. Ще ги създава испанската компания Santin Digital, която се приготвя да отвори цех в страната. В него ще бъдат вложени 300 хиляди евро и ще работят 50 - 60 души.

Дружеството се занимава с така наречен сублимационен щемпел върху текстил, при който определените и готови с графична стратегия цветове и изображения се трансферират върху плата – главно полиестерен – чрез специфична трансферна хартия. Тази техника разрешава индивидуализиране на дизайните съгласно желанията на клиента. След отпечатването обособените детайли – да вземем за пример ръкави, якички, лицева част и тил при тениските – се зашиват един за различен.

В момента производството на Santin Digital е в мароканския град Танжер, а проектите на компанията са да реалокира част от него в Пловдив. Това ще й разреши да съкрати осезаемо периодите за доставка към клиентите си, а по-този метод да завоюва и конкурентно преимущество по отношение на китайските производители в бранша.

Ускорение от България

Изборът на България идва разумно предвид на дългогодишните обичаи на страната в текстилната и шивашката промишленост, показва пред " Капитал " създателят и изпълнителен шеф на Santin Digital Жоан Менчеро. Значителен плюс е и по-ниската цена на труда в съпоставяне със западноевропейските пазари. Може би най-същественият за компанията фактор обаче е това, че страната е част от Европейския съюз.

Фабриката на Santin Digital в Танжер, Мароко

[Santin Digital] " Имаме фабрика в Мароко, само че това, че страната не е в Европейски Съюз, е проблем за нас ", споделя мениджърът. От 2000 година африканската страна има подписано съглашение за асоцииране с икономическия блок, с което беше основана и зона за свободна търговия, и това разрешава на сдружения като Santin да спестят някои данъчни разноски при производството си там – " при внасянето на подготвени артикули назад в Испания плащаме Данък добавена стойност единствено за потребления труд ", изяснява Менчеро. Проблемът обаче идва при митническото освобождение на стоките, което по думите му нормално лишава 4-5, от време на време 6 дни.

" Ние произвеждаме най-вече за търговци на дребно, които по-късно продават стоките ни на спортните клубове, и когато те вършат поръчки, нормално имат потребност от готовите артикули незабавно. А превозът ни от Мароко е един път седмично. Ето за какво ни е нужна друга фабрика, с която да можем да бъдем доста по-ефективни в това отношение ", показва мениджърът.

Испанската компания специализира в така наречен сублимационен щемпел върху текстил, при който определените цветове и изображения се трансферират върху плата посредством специфична трансферна хартия. След отпечатването им обособените детайли се зашиват един за различен.

[Santin Digital] Още по тематиката
Най-големите компании за текстил и облекло: Поръчки има, няма реализатори

Приходите на водачите в бранша порастват със 7%. С толкоз се усилва и целият експорт, достигайки 3.86 милиарда лева, като 20-те локални колоса вършат 30% от него
11 сеп 2017
" ТК-холд " стана мажоритарен притежател на " Рилски лен "

Холдингът купи зa 3.4 млн. лева 70% от акциите на текстилното дружество и възнамерява да го смъкна от борсата
27 авг 2017
Цветомир Цанов: В България се шият съвсем всички европейски марки

Главният помощник, лекар по стопанска система в катедра " МИО и бизнес " в УНСС пред " Капитал "
20 авг 2017
Миролио влага 43 млн. лева в текстилния си бизнес

Италианският бизнесмен открива нов завод за конфекция в Котел и още 70 работни места
24 юли 2017
" Николов и синове " стартира произвеждане на текстурирана коприна

Инвестицията е 1.2 млн. евро от лични средства и банков заем
18 юни 2017
От Твърдица през Съединени американски щати до Твърдица

Текстилната компания " Аглика " строи нови фабрики и в града на основаването си до Сливен, и в съименника му в Молдова
12 май 2017 Адрес 4000

Така последователно се стига до концепцията за отваряне на нова фабрика – в България. От няколко месеца Santin DIgital интензивно търси чиновници посредством разгласи в локални уеб сайтове за работа. Обявените за момента позиции са за технолог и графичен дизайнер, а от обявите излиза наяве, че набелязаното място за новото произвеждане е Пловдив.

И до момента в който от ден на ден компании от района споделят, че главната компликация, с която се сблъскват в активността си, е намирането на качествена работна ръка, Менчеро твърди, че на практика изчезналата в града и покрайнините безработица не го тормози. Амбицията му е да притегля хора " с доста положително възнаграждение " – съгласно обявите става дума за заплати от порядъка на 1800 лева месечно след облагане за технолог и 1000 лева за графичен дизайнер.

" Вече сме създали първата селекция на основни хора, които ще работят в България, като продължаваме да водим диалози с хора, които да назначим на основни позиции в страната ", изяснява той. Плановете са в началото активността тук да стартира с по-малък брой хора, като в последна сметка се планува в локалната фабрика да бъдат заети 50 - 60 души. " В момента имаме потребност да произвеждаме към 3000 единици продукция седмично в България ", показва вложителят. " Не става дума за автоматизирано изрязване и зашиване на обособени детайли, а за печатане на облеклата една по една ", изяснява той.

Плановете за страната

За новата си фабрика испанската компания търси да наеме индустриално помещение от към 1000 кв.м. През първата седмица на октомври мениджърите на Santin ще бъдат в България за провеждащото се в София ревю за печатни и рекламни връзки в COPI‘S, както и с цел да оглеждат възможни подобаващи местоположения за новото си произвеждане в Пловдив. В него в началото ще бъдат вложени 300 хиляди евро, прецизира Менчеро.

" Искаме да изградим в България фабрика за артикули с по-високо качество ", изяснява той, като прецизира, че производството в Танжер също ще бъде непокътнато.

Мениджърският екип, който ще работи в Пловдив, ще е разбъркан. " По отношение на шивашката активност мениджърите ще са български, а за печата и сублимацията, където е нашата експертиза, ще бъдат испански ", споделя вложителят.

Произведените в България спортни артикули ще бъдат насочвани към досегашните пазари на компанията, която работи най-вече с клиенти от Франция и Англия. " По отношение на спортовете нашата компетентност е ръгби, а Франция е номер 2 в света по брой играчи на ръгби след Англия ", показва Менчеро. Спортът е изключително известен точно в баските, окситанските и каталонските области в граничните региони сред Франция и Испания. Което дава на основаната в каталунския град Жирона Santin Digital добра изходна позиция за работа на френския пазар. По думите на основателя на компанията бизнесът й цяло е експортно насочен и доста дребна част от производството се продава в Испания, където пазарът е мощно конкурентен. Иначе отвън главните дестинации Франция и Англия сдружението изнася и в страни като Ирландия, Белгия, Холандия, Германия, Швеция.

" Работим с два съществени вида клиенти. Едната съществена група са марки, най-вече от междинен клас, като Kappa, Uhlsport, Spalding и други Специалността ни обаче по-скоро е работата с търговци на дребно, които продават на спортните клубове в личните си райони – за тях за произвеждаме под техни марки. Нямаме лични марки ", споделя още Менчеро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР