Шумно рекламираната от министъра на икономиката инициатива Достъпно за вас

...
Шумно рекламираната от министъра на икономиката инициатива Достъпно за вас
Коментари Харесай

Акцията за сваляне на цени Достъпно за вас се оказа пълен фарс

Шумно рекламираната от министъра на стопанската система самодейност " Достъпно за вас " се обрисува като цялостен неуспех. Много огромни и дребни търговски вериги избраха да не вземат участие, а тези, които се включиха, просто са поставили на места логото на акцията - като че ли с цел да не " скършат " ентусиазма на Богдан Богданов и екипа му. Няма го обещаното всеобщо рухване на цените на главните храни (не че някой разумен е вярвал, че то ще се случи посредством държавна кампания), писа в. " Сега ".

" Инициативата на Министерството на стопанската система и промишлеността “Достъпно за вас ” има за цел да бъдат реализирани трайно ниски цени за българските консуматори на продуктите от първа нужда ", гласи уводът на особено основания уебсайт " Достъпно за вас " (dostapnozavas.bg). 

Но действителността демонстрира друго. В понеделник вечерта наш кореспондент посети обект в столицата на една от огромните вериги и след настойчиво циркулиране съумя да откри логото на акцията - страхливо надничащо до краставици с етикет " 3.99 лева за кг ". При това тази " налична " цена е след 11% понижение (от 4.49 лева.).  

Преди дни различен внимателен кореспондент откри бледозеленото стикерче " Достъпно за вас " до сирене с високо водно наличие. Това ли са евтините, само че качествени храни, които министър Богданов обещаваше на потребителите? 

Сайтът " Достъпно за вас " е цялостен с шарени картинки на хранителни продукти, само че липсва обещаната потребна за потребителите информация. Половин месец след старта на самодейността на уеб страницата й най-накрая се появиха и цени. Но тези данни са остарели и ненужни - отнасят се за интервала 20-26 ноември, т.е. от по-миналата седмица са. 

Министърът уверяваше, че на интернет страницата ще виждаме настоящи цени, а също и къде може да пазарим най-евтино (отделен въпрос е колцина могат да обикалят по разнообразни супермаркети и бакалии на лов за ниски цени). 

Освен това от данните на уеб страницата въобще не се схваща какви са тези оповестени стойности - не са посочени нито търговците, нито даже градовете, в които са били предлагани най-евтините храни през указаната седмица. Да не приказваме какво тъкмо ни оповестява страната с информацията, че сред 20 и 26 ноември " ПРЯСНО МЛЯКО МЕЖДУ 1% и 4% МАСЛЕНОСТ, UHT " се е продавало неизвестно в кои магазини за 2.49 лева за литър.  

Още при анонсирането на самодейността беше ясно, че ще е неуспех - като всеки опит на страната да се намесва на пазара. " Достъпно за вас " е цялостна нелепост, тъй като търговците и сами се стараят да оферират на купувачите храни на " човешки " цени и с положително качество. 

Българите от дълго време са привикнали да се осведомят къде ще пуснат евтини артикули от рекламните брошури на хипер-, супермаркети и бакалии. Освен това множеството търговци на храни си имат уеб сайтове, на които също притеглят вниманието с промоции и понижения. Големите вериги заплащат скъпо и за тв реклами на своите понижения.    

Стикерите " Достъпно за вас " се оказват единствено безсмислени добавки към " акциите ", които магазините по този начин или другояче вършат за повдигане на оборотите си. 

Цените следват своята пазарна логичност - сега да вземем за пример лимоните са рекордно евтини, под 2 лева за кг. Но месото става все по-скъпо, прясното мляко също. И " Достъпно за вас " нищо не трансформира. Само се харчат време и пари, които могат да се концентрират върху по-ползотворни занимания на министъра на стопанската система и неговите подчинени. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР