Шумните скандали около вече бившия кмет на Септември Марин Рачев,

...
Шумните скандали около вече бившия кмет на Септември Марин Рачев,
Коментари Харесай

След присъда и арест Борисов благослови за нов мандат фамилия Рачеви

Шумните кавги към към този момент някогашния кмет на Септември Марин Рачев, измежду които дефинитивна присъда за укриване на налози в огромни размери, не попречиха нито жена му да го наследи на поста, нито тя да получи горещата благословия на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Васка Рачева бе единствен кандидат на частичния избор в неделя и разбираемо завоюва с 90%. Кандидатурата й бе самостоятелна, а ГЕРБ я поддържа. Веднага след междинните избори Борисов привика тържествено всички спечелили. Поздрави ги, снима се с тях, даде обещание им мощна поддръжка през мандата. Сред тях бе и Рачева, въпреки

името и да бе забъркано тъкмо в делото,

за което съпръгут й бе наказан.

Проблемите за Рачеви започнаха през 2018 година Тогава кметът беше арестуван в зрелищна акция и бе подгонен от проверяващите органи по доста посоки. Бяха му повдигнати обвинявания за умишлена занемареност и неизгодни покупко-продажби. Прокуратурата разгласи, че е направлявал 14 компании, които са изпълнявали публичните поръчки в общината. Българска социалистическа партия изиска чуване на ДАНС за следствието против него, тъй като се твърдеше, че на нощното му шкафче са открити значими документи, касаещи локалните избори през 2015 г. Рачев излезе от ареста под гаранция, а след това съдът му разреши да се върне на работа. Всичко това бе един от огромните публични кавги през 2018 година, още повече тъй като Рачев бе кмет на ГЕРБ. Но неприятностите за него продължиха и идната година, когато се снабди и с обвиняване, че плащал скъпо за незапочнат ремонт и ощетил общината с 226 528 лева. Пак през 2019 година му

бяха запорирани към 9 млн. лева

А в това време му бе формирано и дело за укриване на налози от интервала 2006 - 2007 година - преди да стане кмет, в качеството му на едноличен търговец.

Цялата тази сага не попречи Рачев да се кандидатира и на локалния избор предходната есен, а ГЕРБ отново да го поддържа. Четири месеца по-късно обаче бе отхвърлен поради спор на ползи, а след още един месец по делото за укриване на налози в изключително огромни размери. Той бе наказан на две години и половина условно при 4 години изпитателен период. И точно там се появи името на Васка.  " В хода на делото е установено от графолози, че въпросните данъчни документи вместо от някогашния кмет са подписани от неговата жена ", съобщи след произнасянето на Върховен касационен съд юрист Николай Баташки, началник на съдружие, което се бори против кметската фамилия. Самият Рачев пък пред медиите е потвърждавал, че жена му е подписвала, само че това не било нарушение; декларациите били подавани от прокурист.

А че голямото болшинство от жителите на Септември желае да ги ръководи Рачев, или най-малко жена му, стана ясно още при отстраняването му от поста. Тогава внушителна група общинари разгласи, че ще издигне Васка Рачева. Приемствеността не трябва да бъде подлагана на подозрение.

„ Гласувах за това да продължи започнатото от брачна половинка ми.

Основен приоритет до края на мандата през 2023-та година ще бъде развиването на селския туризъм и облагородяването на всички обитаеми места на територията на община Септември ”, съобщи тя на излизане от изборната секция. До урната бе съпроводена от мъжа си.  А след срещата с Борисов във вторник тя се похвали в обществените мрежи: " Уважаеми съграждани,

през днешния ден бяхме поздравени от премиера Бойко Борисов

за предстоящо високия избирателен резултат в Септември. Добрата вест за общини като нашата е, че за бюджет`2021 година акцент ще бъдат дребните обитаеми места. С плановете, които са направени от нашия екип, касаещи благоустрояването на селата ни сме подготвени незабавно да аплайваме след приемането на бюджета по надлежния ред. В предизборните срещи споделих пред вас, че с изключение на за подобряването на инфраструктурата до 2023 година ще се обърне изключително внимание за модернизиране на материалната база в детските градини и учебните заведения ни. Също по този начин имаме планова подготвеност за близо 40 км. довеждащи и вътрешни водопроводи, каквито през днешния ден беше оповестено, че също ще бъдат финансирани по отношение на подобряването на В и К инфраструктурата " (правописът е непокътнат - бел. авт.).

Впрочем, незабавно след изборната си победа Рачева благодари на съгражданите си: " С гласът си през днешния ден вие показахте, че желаете заслужено отношение към нашата община! (...) Затова има и народна власт, има и избори ".

Още по тематиката:

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР