Шумните акции на прокуратурата често приличат на Приказки от 1001

...
Шумните акции на прокуратурата често приличат на Приказки от 1001
Коментари Харесай

5 неудобни въпроса за акцията на прокуратурата срещу боклука

Шумните акции на прокуратурата постоянно наподобяват на " Приказки от 1001 нощ ". На конференциите се сипят " разкрития " за огромни далавери, които по-късно или ги няма в обвинителния акт, или не устоят в съда. Това оставя усещането, че ударите постоянно имат цели, напълно разнообразни от използването на закона в името на справедливостта.

Последният удар на прокуратурата е против противозаконния импорт на отпадък, като арестува един зам.-министър, куп други длъжностни лица и предприемачите Атанас и Пламен Бобокови. Акцията обаче сложи много неуместни въпроси, на които няма отговор.

 

1. Правилния зам.-министър ли нападна прокуратурата?

 

Арестуваният Красимир Живков работи в Министерството на околната среда и водите от 2014 година, когато е назначен за зам.-министър от премиера Бойко Борисов. " Аз давам отговор за отпадъците от март 2020 година ", бяха първите му думи, откакто беше изведен показно от постройката на екоминистерството.

Дотогава отговарящ за сектор " Отпадъци " е зам. министър Николай Кънчев. Той е и в УС на " Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда ", което разпределя парите за общински екологични планове като ремонт на ВиК мрежа и депа за боклуци. Интересното е, че през януари 2020 година прокуратурата заяви, че неназован зам.-министър на околната среда е разрешил на 6 декември 2019 година да бъдат внесени 25 000 тона отпадък от Италия. Т.е. става дума за интервал, когато за отпадъците е отговарял Кънчев. Защо тогава към наказателна отговорност е притеглен Красимир Живков?

Разследващите настояват, че Живков е част от проведена незаконна група с още шестима души. По време на правосъдното съвещание по мярката му за неотклонение наблюдаващите прокурори показаха свидетелски показания, пристигнали по имейл, в които се твърди, че Живков е уволнил чиновник на РИОСВ-Шумен, тъй като отказал да извърши две инспекции. Според отбраната обаче очевидецът просто е неудовлетворен, че зам.министърът му е възлагал инспекции. 

Екоминистърът също остана сюрпризиран от изказванията за напън. " Аз имам право да отстранявам, той няма. Попитах има ли уволнени в тази дирекция с отпадъците. Оказа се, че има - една жена, и то тъй като не се е справяла ", сподели Емил Димитров пред Нова тв.

Адвокат Силвия Найденова, която пази Живков, се усъмни дали прокуратурата не е задържала неверния министър. Според нея очевидците приказват за различен заместник-министър - Николай Кънчев. Точно той е подписвал приложените по делото документи, свързани с преправка на отпадъците.

 

2. Каква е връзката с братя Бобокови?

 

Тезата, че бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови са взели участие в незаконна група дружно с Живков, също е подкрепена най-вече от свидетелски показания. Обвинението се върти към площадката на компания " Феникс " в Плевен, на която през януари МВР и прокуратурата откриха тонове отпадък, импортиран от Италия. От държавното обвиняване настояват, че отпадъците са съхранявани в несъгласие с изискванията. " За депото има позволение от Регионална инспекция за опазване на околната среда и позволение за импорт от зам.-министър на околната среда и водите. Проверява се и позволение за рискови боклуци ", разяснява окръжният прокурор.

По това време шеф на РИОСВ-Плевен е Габриел Савов, който също е обвинен по това дело дружно със собственика на компанията " Феникс " Айгюн Еминов. Озадачаващо е, че в проведената незаконна група е включен и Николай Миховски, който е притежател на " Феникс " и надлежно на плевенското хранилище до 2016 година, когато ги продава на Иван Иванов. 3 година по-късно Еминов купува " Феникс ". Иван Иванов обаче не се загатва измежду обвиняемиете, макар че от 2016 година до 2019 година ръководи депото. Но пък в ОПГ е включен Миховски, който няма общо с плевенската компания от доста време.

Миховски е ключов за тезата на прокуратурата, че има връзка сред предприемачите Бобокови и Красимир Живков. В свидетелски показания се твърди, че той е в близки връзки с шефа на РИОСВ-Плевен Габриел Савов и двамата братя. В събраните доказателсва има и разпечатки от телефони, съгласно които Миховски и Бобоков, Савов и Живков, Савов и Миховски общували постоянно.

" Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и един път съм приказвал по телефона ", изясни Живков. Доказателствата на прокуратурата за осъществявани данъчни закононарушения, за които са повдигнати 3 обвинявания, все още остават тайнственост. 

 

3. Има ли битка за власт в екоминистерството?

 

След ареста на Красимир Живков, министър председателят Бойко Борисов го уволни и назначи за зам.-министър Славея Стоянова. Нейното покачване е изненадващо, защото от 2015 година именно тя ръководи основната дирекция в Министерство на околната среда и водите " Отпадъци ". " Възловата фигура е шефът на Дирекция " Отпадъци ", само че сега за него въобще не става дума, тъй като може би той е представител на друга формация, която в този момент надвива ", разяснява акцията някогашният министър на екологията Евдокия Манева пред БНР.

До 2015 година Стоянова работи главно в частния бранш. До 2012 година тя е изпълнителен шеф на банкрутиралия към този момент оловно-цинков комбинат в Кърджали, който дълги години беше мотив за митинги поради замърсяването на околната среда. Тогава на Стоянова беше връчена заповед от РИОСВ-Хасково за несправяне с националните и европейски екологични страндарти за непорочност на въздуха.

Справка в комерсиалния указател демонстрира, че Стоянова е била в съвета на шефовете на " Горубсо-Мадан ", където освобождава мястото си за някогашния вицепрезидент на " Мултигруп " Николай Вълканов. През 2014 година несполучливо се кандидатира за шеф на РИОСВ-Хасково, а локалната организация на ГЕРБ я жигосва като несъответствуваща поради ръководството ѝ на ОЦК-Кърджали.

Красимир Живков пък е доближен до различен изтъкнат предприемач - някогашния началник на " Лукойл България " Валентин Златев. Живков е дълго време зам.-кмет на Правец, а по-късно два мандата ръководи общината. Справка на " Сега " сподели, че той взе участие в сдружението " Спортен клуб по мотициклетизъм - Лукойл тийм Правец ", както и че е закупил през 2008 година апартамент от 136 кв. м. в Поморие от компанията " Тера тур сервиз ", ръководена от бащата на Златев - Васил.

Това навежда на мисълта, че акцията против Красимир Живков е по-скоро офанзива против Валентин Златев. Само преди седмица вицепремиерът Валери Симеонов разгласи, че петролният предприемач е идващ в листата за удар след Васил Божков.

 

4. А къде е Христо Ковачки?

 

Проблемът с вносния отпадък стана настоящ нетолкова поради депата и противозаконните сметища, колкото поради изгарянето му в няколко топлоцентрали, които са в орбитата на самоковския бизнесмен Христо Ковачки. Вече няколко години перничани се борят срещу ТЕЦ " Република ", който няма сложно позволение да изгаря RDF гориво, само че от време на време обгазява покрайнината. Проверка на Регионална инспекция за опазване на околната среда откри боклуци на лентите за подаване на гориво и шредирани отпадъци, само че не последва нищо.

Ковачки внася и огромна част от боклука от Италия и други страни. Сайтът  " Биволъ " разкри, че разследваният в Италия за противозаконен трафик на отпадъци Серджо Гозза доставя посредством своя фирма боклука, който се изгаря в тецовете, свързвани с Ковачки. През 2010 година Гозза е арестуван като началник на незаконна група, обвинена във подправяне на резултати от лаборатория за равнищата на арсен в 150 000 тона отпадък, предопределен за Германия.

В делото против Красимир Живков и братя Бобокови обаче става дума най-вече за запазване и преработване на боклуци, а не за тяхното изгаряне или пък импорт. Не е ясно за какво бизнесът на Ковачки остава в периферията на проверяващите, защото единствено преди няколко месеца беше открито, че площадка до Топлоелектрическа централа " Брикел " в Гълъбово работи не по открития ред. Фирмата „ Траш юнивърс “, против която беше формирано досъдебно произвеждане, е обвързвана с " Траш еко отново ", която пък съхранява боклуци за горене на Топлоелектрическа централа - Сливен. 

 

5. Дали задачата не е друга?

 

Един от най-странните ходове на прокуратурата е разпространяването на копие на фотография, на гърба на която са написани 40 имена на известни предприемачи, против които стоят суми в милиони. Тя е конфискувана от вкъщи на Атанас Бобоков, който изясни пред съда, че е преписал за своя информация имената и сумите от книгата " Най-богатите българи ".

Зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев обаче заяви, че хората, упоменати в хвърчащия лист, ще бъдат разпитани и ще се желае достъп до банковите им сметки. Не е ясно на какво съображение ще работи прокуратурата, само че е несъмнено, че се готви следващото шоу за публиката, от което ще има единствено ПР резултат. Не правосъдие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР