Шуменският окръжен съд отхвърли в понеделник като недопустим иска за

...
Шуменският окръжен съд отхвърли в понеделник като недопустим иска за
Коментари Харесай

Съдът по делото Хитрино отхвърли иска на НКЖИ за 315 000 лв.

Шуменският областен съд отхвърли в понеделник като неприемлив желае за 315 000 лева, който бе предявен против машинистите поради трагичната влакова злополука в Хитрино. Магистратите се мотивираха с това, че няма по какъв начин да позволен сходен иск на Националната компания " Железопътна инфраструктура " в границите на наказателния развой. Държавната компания настояваше двамата машинисти да платят разноските по ремонта на релсовия път.

По време на първото разпоредително съвещание отбраната на машинистите изиска отказ на наблюдаващия прокурор Маргарита Георгиева. Според юристите на подсъдимите Димитър Михнев и Радослав Петков следствието за положението на релсовия път е водено едностранчиво. Адвокатите обявиха, че са нарушени правата на подсъдимите, защото не са предявени всички доказателства. Те показаха, че не са им дадени три видеозаписа от огледа и фотоалбуми. Те желаеха връщане на делото за доразследване.

От прокуратурата обявиха, че са дадени всички благоприятни условия за запознаване с доказателствата по делото и няма предубедено събиране на доказателства. Съдът отхвърли настояванията за отказ и за връщане на делото за доразследване. Магистратите въпреки всичко одобриха, че има процесуални нарушавания, които биха могли да се отстранят, оповестява БНР. Съдът подреди на прокуратурата да даде на отбраната изчезналите видеозаписи.

От отбраната признаха част от обстоятелствата по делото и обявиха, че не желаят разпит пред съда на тежко потърпевшите, както и на наследниците на умрелите. Те одобриха и множеството от медицинските експертизи. Защитата упорства за разпит на длъжностните лица и техническите специалисти. Отхвърленото искане за връщане на делото предстои на обжалване пред Варненския апелативен съд. Дотогава делото остава в предварителната фаза.

С последните промени в Наказателно-процесуален кодекс бе въведено " разпоредително съвещание ", което е подготвителна фаза на процеса. В рамките на това съвещание още при започване на процеса отбраната и съдът би трябвало да изчистят всички въпроси за позволените процесуални нарушавания по време на следствието. Това е първият и финален късмет за връщане на делото за доразследване.

Влаковата покруса в Хитрино се случи през декември 2016 година Първи ватман на влака бе Димитър Михнев. Той е упрекнат за причиняване по несъобразителност на случая в село Хитрино, при който на 10 декември 2016 година починаха седем души, а други 29 бяха ранени.

Техническата експертиза откри, че влаковата комбинация се е движела с два пъти по-висока скорост от позволената при нахлуване в гара Хитрино. При стрелка № 1 тази скорост е била 80 км/час, а при стрелка № 5 - 78 км/час при позволени 40 км/час.

Освен от експертизата, това е открито и от показанията на чиновници на гара Хитрино, стрелочници и началника на гарата, които са видели приближаващия трен с доста висока скорост. Вторият ватман Радослав Петков е упрекнат, че не е направил нищо, с цел да спре влака, макар че е бил изцяло наясно със обстановката.

Събрани са и свидетелски показания на третия ватман от локомотивната бригада, който също е признал, че при нахлуване в гарата влакът се е движел със скорост 78 км/час.

Разследващите не съумяха да свържат случая с релсовия път или с неточност на чиновниците на гарата. Разследването все още сочи, че високата скорост на композицията е станала причина за изместването на стоманения път сред двете стрелки.

Последвалият гърмеж на цистерните на влака е провокиран от дерайлиране на част от композицията. При удара кука от теглича на една от платформите разхерметизира цистерна с гориво. Образувалият се газов облак се е взривил най-вероятно от искра. Жителите на село Хитрино бяха евакуирани за 11 дни, до момента в който траеше акцията по извеждането на обърналите се цистерни.

Защитата на машиниста твърди, че превишената скорост не постоянно е повода за транспортно произшествие. В рамките на делото те приложиха информация от ДАНС, в която е посочено, че е имало незаключена стрелка на стоманения път край Хитрино.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР