Що е то популистка партия? Що за политици са те?

...
Що е то популистка партия? Що за политици са те?
Коментари Харесай

Популисти и ваксинирани антиваксъри - кои са те и по какво си приличат?

Що е то популистка партия? Що за политици са те? Често чуваме това наименование, само че знаем ли на какво се дължи и какво съставлява?

На процедура политиците, които биват наричани популисти, постоянно се разпознават по два съществени критерия - споделят това, което бързо се харесва на хората и демонстрират привидна угриженост за тях и приказват тъкмо противоположното на това, което вършат. Примерите в международен мащаб, а и у нас, са многочислени - Унгария, Русия, Англия и други.

Редно е да отчетем два от най-важните фактора за възникването на популистките партии в дадена страна - от едната страна имаме рецесия на парламентарната народна власт, а оттова и рецесия в партиите и доверието към властта като цяло.

Как и за какво популистите приказват едно, а вършат противоположното?
България
Точно на подобен декор партия " Възраждане " съумя бързо да набере скорост, а кулминационната точка на дейностите им бе опитът за взлом на Народното събрание, приключил с крах по време на малобройния митинг на 12 януари. За него към този момент говорихме задоволително, само че размисълът за случилото се не би трябвало да стопира, както обсъдихме и с културният антрополог проф Ивайло Дичев (припомнете си изявлението ТУК ).

Отскоро набралото известност наименование за депутатите на " Възраждане " е " имунизираните антиваксъри ". Една трета от тях са ваксинирани против COVID-19 макар поредната позиция на партията против имунизациите, които те назовават „ пробни течности “ и " токсини ".

Още преди митинга репортажът на bTV сложи въпроса за двойния стандарт на популистките партии - техните дейности от време на време внезапно се разминават с обществените им послания. 

„ В България няма пандемия, а осъществяване на неуравновесеност по националните медии “, споделя преди близо година Костадин Костадинов, водач на антисистемната " Възраждане ". Още оттогава групировката му се афишира и изрично срещу имунизациите, наричайки ги „ пробни вещества “, които могат да бъдат рискови за здравето на хората, тъй като не са задоволително тествани. Неговата колежка и народен представител от партията Елена Гунчева даже стигна по-далеч, описвайки:



„ В момента приказваме за един колосален социално-инженерен опит , в който здравето на народа е заложено на картата на една социално-инженерна геополитическа игра. Това е моето мнение, само че и на групата. Както споделя доцент Мангъров – до момента в който нямам опрян револвер в челото, няма да се имунизирам “, сподели Николай Дренчев - секретар на партията преди дни. Както към този момент неведнъж стана ясно обаче, тази позиция на Дренчев бързо се размина с обстоятелствата - самият той и още трима депутати са измежду ваксинираните против COVID-19. В деня на митинга опитахме да научим за какво има такова несъгласие, но 

В последна сметка въпросът за разминаването сред посланията на Костадинов и персоналния избор на една трета от депутатите му по отношение на имунизацията остава все по този начин провесен.
Унгария
Ако си мислите, че тезите на „ Възраждане “ във връзка с имунизациите са меко казано нелогични, то има и по-катастрофални образци от тях. Противоречие сред общественото говорене и действителните дейности на популисти в Европа идва и от групировката " Фидес " - партията на унгарския президент Виктор Орбан.

беше задържан в Брюксел, откакто стана ясно, че е взел участие в частно гей празненство в нарушаване на Коронавирус възбраната за събирания и е бил задържан, до момента в който се пробва да избяга от мястото. Тогава дружно със Сайер по водосточната тръба, по която се беше спуснал той, „ изтекоха “ и уверенията на неговата партия Фидес, че е уверена пазителка на така наречен „ обичайни полезности “, напомня " Свободна Европа ".

Hungarian government orders disclaimers on books with gay content. It`s understandable: they don`t want people to read Jozsef Szajer`s biography...https://t.co/giycqafhZt@liliebayer pic.twitter.com/4qIUFuWRkB
— DG MEME
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР