Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна (с вътрешна секреция) жлеза с

...
Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна (с вътрешна секреция) жлеза с
Коментари Харесай

Очевидните признаци за рак на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна (с вътрешна секреция) жлеза с тегло 20 – 25 грама при възрастните. Намира се в предната част на шията. Тя има два дяла – ляв и десен, свързани между тях с стеснен провлак.

При някои хора от провлака стартира тъничък тумор, който се насочва нагоре и се отбелязва като пирамиден дял, като дължината му е променлива.

Основната ѝ функционалност е производството на тироксин, трийодтиронин и калцитонин които въздействат върху метаболизма, растежа и развиването.

По тази причина, в случай че има проблеми с щитовидната жлеза, това ще повлияе на здравето по най-негативния метод.

Но по какъв начин да се разбере, че щитовидната жлеза е обект на новообразувания, в това число злокачествени. Как надеждно да се дефинира рак на щитовидната жлеза в ранните стадии на неговото развиване? Нека се опитаме да го разберем благодарение на експерти.

Ендокринолозите споделят, че в щитовидната жлеза може да пораства израстък, в случай че има някои от следните признаци:

1. Подутини по шията

Това е един от най-очевидните признаци на рак. Понякога обаче жлезата може да се подуе леко заради общо влошено здраве. Ако обаче отокът не изчезне дълго време (въпреки че към този момент от дълго време сте се възстановили), би трябвало да се консултирате с доктор, с цел да изключите онкологогично заболяване.

Случва се подутината да не се види с просто око. Но да можете да я усетите с ръце. И в този случай това би трябвало неотложно да се консултирате с доктор. Ендокринолог ще изследва новообразуването, ще предпише проби и спомагателен обзор.

2. Дрезгавост

Разбира се, в случай че гласът ви стане пресипнал, това не постоянно значи рак. Можете да се появи тази смяна, в случай че сте пели цяла нощ или по-друга причина. Също по този начин гласът може да стане пресипнал или да " падне " при простуда, фарингит, тонзилит.

Но би трябвало да разберете каква е повода за тази дрезгавост. И в случай че гласът остане непрекъснато пресипнал - това е мотив за сериозен обзор.

3. Проблеми с преглъщането

Когато гърлото боли, тогава преглъщането също е мъчително. Но човек би трябвало да се тормози, когато мъчителното преглъщане не отшумява доста дълго време или непрестанно се повтаря. Трябва да ви види доктор.

И в случай че той диагностицира бронхит или болки в гърлото - няма от какво да се притеснявате. Просто би трябвало да се лекувате.

Но когато става въпрос за освен това от просто вирусна зараза, тогава е съществено. Ще бъде да преминете нужния обзор.

4. Болка в шията начело

Ако става въпрос за недоброкачествен израстък, шията ще ви боли. И то цялата ѝ предница. И то много. Тогава би трябвало неотложно да се консултирате с доктор - дано ревизира какво е.

Не се опасявайте! Ракът на щитовидната жлеза не е постоянно срещан. Най-вероятно имате нещо друго, само че е належащо да изключите онкологията, с цел да не съжалявате по-късно за изгубеното време.

И помнете: в случай че вашата болежка в предната част на шията се усложнява от дрезгавост и подути лимфни възли. Ако в това време ви е мъчно да преглътнете дълго време, отидете на доктор.

5. Задух

Това е един от най-сериозните признаци. Факт е, че когато щитовидната жлеза набъбва, не е елементарно въздухът да преодолее тази област на шията и гърлото. Тогава дъхът ви не ви е задоволителен. Запомнете: това не може да се пренебрегва! Спешно би трябвало да потърсите съвет от ендокринолог или онколог, написа уеб сайтът zdrave.to
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР