Щитовидната жлеза е ендокринен орган, който има формата на пеперуда

...
Щитовидната жлеза е ендокринен орган, който има формата на пеперуда
Коментари Харесай

Проблеми с щитовидната жлеза и симптоми

Щитовидната жлеза е ендокринен орган, който има формата на пеперуда и се намира в предната част на шията. Нейните функционалности са произвеждане на хормони за контролиране на метаболизма и координацията на редица телесни действия. При болна щитовидна жлеза се следят някои отклонения.

Понякога, създава прекалено или незадоволително хормони.

При висока и ниска интензивност на този орган се появяват съществени признаци: съмнения в тежестта, отмалялост или нервност.

Освен хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм съществува риск и от тиреоидит на Хашимото, болест на Грейвс и гуша.

Хипертиреоидизъм

Лекарите най-често диагностицират несъразмерната интензивност на щитовидната жлеза като хипертиреоидизъм, при който има прекалено произвеждане на хормони, което визира действието на тялото. Друга причина за хипертиреоидизъм е заболяването на Грейвс или възлите на щитовидната жлеза. В допълнение, хипертиреоидизъм може да възникне при несъразмерна приложимост на хормонални медикаменти, при инфектиране, при необикновен банкет на йод и може да се развие при доброкачествени тумори на хипофизната жлеза. Сред най-важните признаци на това заболяване са нервност, съчетана с раздразнителност и нараснало изпотяване.

Симптоми:

нараснал пулссъстояния на тревожностпроблеми със сънябледа и тънка кожа, чуплива коса и ноктимускулна уязвимост по отношение на солидна загуба на теглонеобичаен апетитускорена или необикновена чревна перисталтикаподути очи (най-вече свързани с заболяването на Грейвс)

Хипотиреоидизъм

Обратното на предходното заболяване е хипотиреоидизмът, при който щитовидната жлеза не работи както би трябвало и тялото не получава нужните хормони, вследствие на което действието му се забавя.

Най-често хипотиреоидизмът поражда заради премахване на щитовидната жлеза, нейното увреждане по време на лъчева терапия или тиреоидит на Хашимото.

Други признаци включват инфектиране, йоден недостиг или предписани медикаменти, изключително за рак или биполярно разстройство. Това заболяване може също да бъде вродено или породено от нарушавания на хипофизната жлеза или хипоталамуса. Често е съпътстващо събитие при целиакия, диабет, ревматоиден артрит или лупус.

Най-честите признаци включват отмалялост, меланхолия и проблеми с паметта, които са съпроводени от непрекъснато наддаване на тегло.

Още признаци:

кожни проблеми, изключително суха кожа и суха косаогромна сензитивност към мраз и ниски температуриболки в мускулите и ставитебавен сърдечен темп, пристъп, комабезплодие, нередовна менструациялошо храносмилане, запек

Тиреоидит на Хашимото

Хроничният лимфоцитен тиреоидит се назовава тиреоидит на Хашимото и всеки на всяка възраст може да се разболее, само че най-честите пациенти са дами сред 40 и 50 години. Това е автоимунно заболяване, при което системата унищожава действието на щитовидната жлеза малко по малко. Хората с леки признаци може даже да не знаят за болестта си, тъй като са сходни на други болести, изключително отмалялост, меланхолия или косопад.

Още признаци:

необикновена бледност на кожата, суха кожа, отичане на лицетопроблеми с храносмилането, изключително запекповишаване на тежестта, съмнения в теглотонередовен менструален цикълчувствителност към мраз и ниски температуриувеличена щитовидна жлеза (гуша)

Болест на Грейвс

Това е наследствено автоимунно заболяване, при което тялото нападна действието на щитовидната жлеза и вследствие на това има свръхпроизводство на хормони, виновни за метаболизма. Жените на възраст сред 20 и 30 години са най-често наранени от това заболяване, като най-видимите признаци са изпъкнали очи от очните кухини, увеличена гуша и зачервена кожа на краката или горните крака.

Типичните признаци също включват трептене на ръцете, отмалялост и нервност, както и:

извънредно изпотяванепроблеми със съняповишен, погрешен сърдечен ритъмзагуба на тегло, диария, неприятно храносмиланевнезапна смяна в менструалния цикъл

Гуша

Сигурно всеки е чувал за гуша, тъй като това е отичане на щитовидната жлеза и най-честата причина е дефицитът на йод в организма. Според специалисти към 15 % от популацията на света страда от гуша, защото някои страни не разполагат с задоволително йодсъдържащи артикули. Въпреки това, гушата може да се появи и заради други аргументи, заболяването на Грейвс и присъщ хипотиреоидизъм. Проявява се при възпаления или тумори на хипофизната жлеза.

Най-често визира дами над 40 години. Важно е да се следи фамилната анамнеза, гушата може да се появи и заради въздействието на някои медикаменти.

Най-честият признак на гуша е упоменатото отичане на шията и напън в гърлото, може да има усложнения с дишането или преглъщането, кашлица и хрипове.

Възли на щитовидната жлеза

Възлите на щитовидната жлеза се развиват като израстъци или дребни бучки непосредствено върху или в границите на този орган. В развитите страни към 5% от женското и 1% от мъжкото население страдат от това заболяване на щитовидната жлеза и рискът нараства с възрастта. Не са известни съответни аргументи за болестта, само че това е набор от въздействия, водещи до формиране на възли, изключително при липса на йод в храната или при тиреоидит на Хашимото.

По-малките не основават проблеми, когато се усилят, може да се появи отичане на гърлото, проблеми с дишането и преглъщането и мощна болежка. Може също да се развие гуша. Заради възлите може да има свръхпроизводство или незадоволително произвеждане на хормони на щитовидната жлеза. Симптомите тогава са сходни на тези на хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм.

Важно е да знаете какви са признаците при болна щитовидна жлеза, с цел да потърсите в точния момент помощ от доктор.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР