Ще успеят ли управляващите да си осигурят политическо мнозинство в

...
Ще успеят ли управляващите да си осигурят политическо мнозинство в
Коментари Харесай

Новият политически пъзел: Ще има ли стабилно мнозинство в парламента?

Ще съумеят ли ръководещите да си обезпечат политическо болшинство в Народното събрание и ще се намерят ли още депутати, които да разгласят поддръжка към държавното управление?

След като през вчерашния ден спортният министър в оставка Радостин Василев и още петима депутати оповестиха, че напущат " ИТН " и ще работят в поддръжка на държавното управление, през днешния ден министър председателят Кирил Петков изрази вяра образецът им да бъде последван от най-малко още 7 души.

Във Велико Търново министър-председателят посочи, че най-важното в този момент е да има 121 депутати без зависимости. Той прикани народните представители да мислят държавнически. Според него най-лошият сюжет е отиване на предварителни избори, а в случай че България влезе в поредност от избори, би било пагубно.

" Най-важното нещо, върху което сме се фокусирали в този момент, е да имаме 121 депутати, които никой от тях да няма зависимости и никой от тях да не стопира промяната в правосъдната система и смяната в антикорупционната комисия. Да можем да приемем бюджета ". И в действителност това, което видяхме през вчерашния ден, и аз благодаря за смелостта на тези депутати и на Радостин Василев е, че те споделиха: " Нашата преданост е към България и няма да допуснем замяна на обещаните ни хрумвания с някакви подмолни сделки и другарства от 20 години с хора като Орлин Алексиев. Сега въпросът е техният образец да бъде последван действително от още 7 индивида. " - прикани министър председателят.

Според Петков макар трусовете, държавното управление е устойчиво. Той прикани да се прави разлика сред управлението на " ИТН " и депутатите.

" Имахме една, в действителност, като ръчна спирачка от страна на управлението на Има Такъв Народ, тъй като вечер деля управлението на Има Такъв Народ и неговите депутати и почитатели. И в този момент се надявам в напълно скоро време, успявайки да вземем 12 депутати като спомагателна поддръжка към държавното управление, нещата ще се отпушат и ще движим доста по-добре с концепцията, че това държавно управление е устойчиво. " - сподели той.

Георги Георгиев, който през вчерашния ден напусна партията на Трифонов, съобщи в " Денят стартира ", че ще поддържа държавното управление, с цел да не се стига до неговото повреждане. Той отхвърли да става част от " Продължаваме промяната " след решението си да напусне " ИТН ".

" В 45-ия парламент бях извикан на една среща от другар в мол. Както стана ясно на всички места - и подкупи и всичко, това се предлага от почти познати лица, на които имаш доверие и с които можеш да приказваш. Беше ми показан един сак и ми беше казано: " Какво ще кажеш, в случай че ти кажем, че тук има 1 млн. евро, с цел да разцепиш парламентарната група и още 1 млн., в случай че 10 индивида се съгласите и извършите нова парламентарна група. Аз споделих: " Не ме интересува! ". Това го минах на детектор на лъжата. Да, има хора от Има Такъв Народ, които сме минавали детектор на лъжата, аз съм един от тях. Показа, че съм ги отказал. Така че мога да ви уверя, че нито тогава, нито в този момент някой ми е предложил постове, пари, нито аз съм желал, нито съм вземал. Това което ме накара е тъкмо това, което ви споделих. За мен това е един опит за тежка дестабилизация на страната в доста сериозна геополитическа и икономическа конюнктура. Това е главното което ме накара. Не одобрявам това, което се случва ". - съобщи Георгиев.

От " Продължаваме промяната " са били подготвени да разгласят развода си с Има Такъв Народ, само че Слави Трифонов ги изпреварил, разкри депутатът от най-голямата парламентарна партия Венеция Ангова.

" Всъщност в един и същи ден бяхме възнамерявали своето изявление. Така се случи, в течение на планирането, че в действителност може би час по-рано господин Трифонов разгласи излизането на Има Такъв Народ от обединението. Но нашето изрично мнение е, че ние няма по какъв начин да продължим да работим с хора, които подценяват постулатите на демокрацията и на свободния избор.

Дали държавното управление ще си обезпечи парламентарната поддръжка, ще стане ясно в сряда при разискването на актуализацията на бюджета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР