„Ще търся още възможности за увеличение на възнагражденията на работещите

...
„Ще търся още възможности за увеличение на възнагражденията на работещите
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Ще търсим начини за увеличение на възнагражденията в системата

„ Ще диря още благоприятни условия за нарастване на възнагражденията на работещите в системата на опазването на здравето от 2021 година За да има изясненост какви средства са нужни, сега се актуализира картината за потребностите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят диалози, с цел да намерим способи този финансовия запас да бъде обезпечен ". Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на среща с Управителния съвет на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Като главен проблем в бранш „ Здравеопазване " ръководителят на асоциацията Милка Василева уточни кадровият недостиг измежду експертите по здравни грижи. „ В системата работят 23 021 медицински сестри, като междинната им възраст е 55г., 3684 акушерки при междинна възраст 53 година и 2795 лаборанти със междинна възраст 51 година От медицинските сестри към 60% са в трудоспособна възраст, 19.7% са в пенсионна, а на 19.64% следва пенсиониране в идващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младежите нямат интерес към нея. Трябва дълготрайна тактика, с цел да променим тази наклонност ", добави Василева.

По време на диалозите бяха разисквани и други въпроси на дневен ред, свързани с продължаващото образование, изискванията на труд, пълномощията и отговорностите на експертите по здравни грижи.

В рамките на срещата здравният министър напомни предлагането си БАПЗГ да влезе като контрактуван сътрудник на Надзорния съвет на НЗОК, с цел да договаря размери и цени на медицинските действия и да взе участие в диалозите за Националния рамков контракт. В момента се разисква и смяна в образователните проекти, с която се планува учащите се за медицински сестри да имат опция да работят по специалността си до момента в който учат, уточни проф. Ангелов.

Министър Ангелов предложи Министерството на здравеопазването да излъчи свои представители, които, дружно с представители на асоциацията, да работят за решение проблемите на експертите по здравни грижи, в действен порядък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР