Ще се увеличат ли отсъствията от училище по домашни причини?

...
Ще се увеличат ли отсъствията от училище по домашни причини?
Коментари Харесай

Ще увеличат ли отсъствията от клас с бележка от родител?

Ще се усилят ли отсъствията от учебно заведение по домашни аргументи? Родители и учители желаят това в интервала на сезонните вируси, с цел да няма подсмърчащи деца в клас. В момента по решение на родителя детето може да липсва  10 дни, още 3 може да даде класния началник, още 10 - шефа.

Пред Българска национална телевизия просветният министър Красимир Вълчев сподели, че ще се разиска предлагането на шефове да се усили от 10 на 15 дни броя на извинените отсъствия по домашни аргументи. Но добави, че това е рисковано, тъй като може да докара до неходене на учебно заведение при деца с безотговорни родители. Лекарите пък считали, че е наложително учениците да минават през кабинетите, а не родителят да взема решение болно ли е детето.

22-23 дни от началото на образователната година има 100 инфектирани деца и възпитаници и 99 учители, заяви още Вълчев. Процентът не е висок, това са 4 пъти по-малко от общите стойности за страната, разяснява той. Министърът заяви и че има подготвеност за отваряне на един Център за електронно образование на деца от у дома.

" Карантинираните паралелки са 5 на 1000, т.е. 5 не учат, 995 учат. Сега започнаха да се връщат първите карантинирани при започване на годината, защото мина 14-дневният интервал ", сподели още Вълчев.

По думите му е доста евентуално през януари и февруари да има по-значително затваряне на учебни заведения и детски градини. " Пак не приказваме за цялата система, както беше пролетта, а в обособени общини, области, при постигане на праговите стойности за грипните вируси, знаете, че децата доста повече боледуват от грипни вируси, назад на ковид, където при тях процентът е доста по-нисък ", сподели министърът на образованието.

Вълчев акцентира, че системата има подготвеност всяка една паралелка да превключва на образование в електронна среда, както и цели учебни заведения, " т.е. няма да има загуба на време, доста по-ефективно даже от позиция на старания и време ще бъде образованието през тази година ".

Просветният министър сподели, че задачата е най-много присъствено образование и учениците са възприели това и се радват, че са на учебно заведение.

" Нашият режим в учебно заведение е по-либерален в сравнение с в други страни, където се изискват да стоят от самото начало с маски в час. В общия случай под 10% да прекосят коридора, да излязат на открито на двора или да отидат до тоалетна се постанова ", сподели Красимир Вълчев.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР