Ще се наложи преизчисляване на избирателната активност в София на

...
Ще се наложи преизчисляване на избирателната активност в София на
Коментари Харесай

Признание от ЦИК: Нужно е преизчисление на избирателната активност от първия тур на вота

Ще се наложи преизчисляване на изборната интензивност в София на първия тур на локалните избори, разгласи представителят на Централната изборна комисия Александър Андреев, съобщи БНР.
Той дефинира като " техническа неточност " разликата от близо 100 000 гласоподаватели в изборните описи на столицата:
" Броят, който е възложен от Областната администрация - това очевидно са били гласоподавателите, които са към изборите, националните, за народен парламент или за европейски парламент, и те са 1 165 955.
Впоследствие, с оглед и информацията, която постъпи от Общинската изборна комисия, с имейл са изпратили вярното число, което е подадено в Централната изборна комисия, само че което очевидно не е взето поради при обработването на данните заради техническа неточност - 1 064 705.
Допускам, че е допустимо да е направена техническа неточност и просто подадените данни да не са правилни от страна на регионалната администрация и това е началната база, въз основа на която ние изчисляваме какъв брой от тях са отишли да гласоподават, т.е. изборната интензивност. Тук не може да приказваме за резултати от изборите, защото резултатите от изборите се регистрират на основата на действителните гласове, които са подадени за кандидатсаките листи ".
Андреев разгласи, че досега в ЦИК няма питане от регионалния шеф на Бургас по проблема, пред който е изправена община Несебър, където новоизбраният кмет и двама общински съветници са в ареста за пазаруване на гласове.
А за декларираното устно предпочитание от Мая Манолова да се апелира вота в столицата, от ЦИК припомниха, че жалбата се подава в съда и той взема решение:
" И към този момент той е този, който ще реши какви доказателства да бъдат позволени при едно такова обжалване ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР