Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят

...
Ще се кандидатирам за кмет на София, ако ме вбесят
Коментари Харесай

Манолова заплашва да се бори за кмет на София

Ще се кандидатирам за кмет на София, в случай че ме вбесят до дъно, закани се омбудсманът Мая Манолова в изявление за бТВ във връзка на слуховете, че ще взе участие на локалните избори наесен. Общественият бранител добави, че към момента не е изрично решила, само че поради компликацията, с която работи по идеите си – се окуражи да направи нещо.

Манолова разяснява, че машинното гласоподаване по време на изборите за Европейски парламент е потвърдило, че се крадат гласове. Тя изясни, че високият % на неточности при отчитането на машинния избор, не е неточност на технологията, а на изборната администрация.

„ Машините демонстрираха, че не се регистрират гласове, подадени от жителите, че се крадат гласове ”, сподели публичният бранител и аргументира думите си с копия на протоколи от Благоевград. На тях ясно се виждат десетките корекции.

„ Така беше и на предходните избори и на локалните избори, по този начин ще бъде и наесен. Независимо, че са се подписали членовете на изборната комисия, последният, които предава протокола, може да продължи да маже от горната страна ”, сподели Манолова.

Омбудсманът сподели и различен документ, съгласно който дребна партия няма гласове, като общ брой от хартиено и машинно гласоподаване, само че съгласно софтуера на машината четирима жители са дали своя избор за нея.

„ Такива случаи са 40% от 3000 машини. Говорим за несъответствия, при които машинните гласове са повече от сбора сред машинните и секционните. Това е повода да се махнат машините, тъй като те са очевидец по какъв начин изчезват гласове на една партия. Ако ги няма машините, това не можем да го установим ”, съобщи омбудсманът.

Правната комисия одобри на първо четене машинното гласоподаване да отпадне за локалния избор

В началото на седмицата ГЕРБ изненадващо предложи да се анулира машинното гласоподаване на идните локални избори. Аргументите – прекомерно скъпо е и има риск изборите да бъдат провалени.

Манолова изясни, че решението да има 6000 машини за локалния избор през есента е било взето преди 4 месеца. По думите ѝ, причините, че е скъпо и се позволяват неточности в протоколите – са били известни още тогава.

„ Какво се промени? Какво накара ръководещите и ЦИК да сменят своята позиция и да се откажат от машинното гласоподаване. „ Скъпа играчка ” за локалните избори, само че не е скъпа за идващите президентски избори. Това оферират хората на господин Дончев. За него е скъпа играчка за локалните и парламентарните, само че не е „ скъпа играчка ” за президентските и евроизборите ”, разяснява омбудсманът.

По данни на ЦИК един глас, пуснат през машина е коствал 59 лева, а с хартиена бюлетина 0,77 лева

„ Той можеше да коства и 159 лева, тъй като ЦИК вместо да купи машините, тя ги нае на цена, на която те се купуват. Попитах още при олевяването на поръчката: „ Защо за 9 млн. лева се наемат 3000 машини ”. Отговор нямаше. Собственикът на компанията, който е спечелил поръчката призна, че цената на наема съставлява 70% от цената на машината ”, уточни Мая Манолова и добави, че други години машините са наемани на цена до 1800 лева

Омбудсманът съобщи, че ЦИК са издали методическите инструкции за попълване на протоколите едвам 4 дни преди изборите. Тя сподели още, че по това време образованията на членовете на Районните изборни комисии са били завършили.

„ Те не направиха съответна осведомителна акция, имаше секции, в които хората не бяха осведомени, че има машина. В други – машината  с екрана към секционната комисия, застрашена е тайната на вота. Тези 30%, които гласоподаваха с машини е един добър резултат, в случай, че всичко се случи в последния миг ”, уточни омбудсманът.

Мая Манолова съобщи, че във вторник ще подаде Конституционна тъжба против Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР