Ще разкрие ли най-сетне своите тайни ръкописът на Войнич, документ

...
Ще разкрие ли най-сетне своите тайни ръкописът на Войнич, документ
Коментари Харесай

Разшифрован ли е ръкописът на Войнич?

Ще разкрие ли най-накрая своите секрети ръкописът на Войнич, документ от началото на XV век, съхраняван в Йейлския университет и прочут като най-загадъчната книга на света?

Досега всеки опит за дешифриране на неповторимия текст, формиран от ръкописни латински букви, арабски числа и незнайни знаци, се проваля, написа Theartnewspaper.com. Поради мистериозното му наличие, за ръкописа се пишат книги, снимат се телевизионни предавания, пеят се песни и даже е включен във видеоигри. След траял три години разбор, немският египтолог Райнер Ханиг от музея " Роймер и Пелицеус “ в Хилдесхайм счита, че е пробил кода и че езикът на ръкописа е основан на иврит.

" Бяха направени безчет опити за дешифриране - написа Ханиг в публикация на немски език, обясняваща неговата методология. - Бяха тествани доста езици като латински, чешки, нахуатл (говорел се е от ацтеките) и доста други… Структурата на думите оставя единствено едно допустимо пояснение: ръкописът не е писан на език от индоевропейската група ".

От своя разбор Ханиг стигнал до заключението, че текстът би трябвало да е на семитски език и поради европейската изразност на илюстрациите в книгата, той стеснил разновидностите до 3 - арабски, арамейски или иврит - езици, познати и на много европейски учени от Средновековието.  След като открил връзка сред избрани букви от книгата и иврит, той съумял да преведе обособени думи, а по-късно и някоко изречения.

 „ Действителният превод на " ръкописа на Войнич “ ще се нуждае от няколко години работа, даже в случай че експерти, които са добре осведомени с средновековния иврит и терминологията на ботаническите и медицинските текстове, поемат разбора - пише Ханиг. - Характерът на ръкаписа, особеностите и речникът на интервала ще основат доста проблеми ", добавя той.

В добавка към загадките на текста, 240-те страници на ръкописа съдържат илюстрации на растения, зодиакални знаци, фантастични същества (включително дракони), крепости, къпещи се дами и астрономически знаци.  Учените са употребявали илюстрациите, с цел да провеждат наличието на ръкописа в шест съществени раздела: ботанически, астрономически и астрологически, биологически, космологически, фармацевтичен и предписания. Въпреки това, без опция да бъде прочетен текстът, същинското му наличие е останало неуловимо.  Дори името на създателя на ръкописа остава мистерия.

Ръкописът на Войнич става необятно прочут през 1912 година, когато Уилфрид Войнич, търговец на редки книги в Лондон, го купува в Италия. По-рано е принадлежал на Рудолф II (1552-1612), император на Свещената римска империя - и евентуално на Джон Ди, скандалния астролог от двора на английската кралица Елизабет I.  От 1969 година ръкописът се съхранява в библиотеката за редки книги и ръкописи в Йейлския университет. Планирана е през август тази година в Хилдесхайм да се проведе конференция, на която учени ще разискват пробива.

***
През септември 2017 година и историкът Никълъс Гибс разгласява изследване в литературната притурка на " Таймс “ с изказванието, че текстът включва " знаци за кратко изписване на текст  на латински “. Според Гибс книгата съставлява нещо като здравен указател за дами, компилация от други сходни трудове през същия интервал. По създание той сподели, че ръкописът на Войнич не е кодиран незнаен език (както считат множеството изследователи), а по-скоро е стенограма.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР