Ще продължим да оказваме съдействие в тази посока, заяви заместник-министър

...
Ще продължим да оказваме съдействие в тази посока, заяви заместник-министър
Коментари Харесай

Министерството на земеделието оказва съдействие след запитвания от търговски вериги за връзка с български производители на плодове и зеленчуци

Ще продължим да оказваме подпомагане в тази посока, съобщи заместник-министър на земеделието Момчил Неков

Министерството на земеделието оказва подпомагане след запитвания от търговски вериги за връзка с български производители на плодове и зеленчуци. Това разясниха участниците в среща сред представители на Министерството на земеделието и браншови организации. Това се случва, откакто в предишни срещи от земеделското ведомство предложиха на комерсиалните вериги да им дават подробна информация за сезонното произвеждане на плодове и зеленчуци в страната по райони. Институцията към този момент е предоставила контакти на български производители на дини и зеле от област Варна след съответното питане. „ Ще продължим да оказваме подпомагане в тази посока, с цел да помогнем на българските производители на плодове и зеленчуци “, съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков.

С цел повишение на потреблението на български пресни плодове и зеленчуци представители на Министерството на земеделието и неправителствените организации разискаха още опцията за въвеждане на доброволни браншови стандарти, които пазят и промотират родните свежи и районни артикули. „ Това предложение идва в отговор на нуждата да подтикваме както късите вериги за доставка, по този начин и здравословен модел на хранене. Късите вериги подсигуряват, че потребителите ще употребяват пресни плодове и зеленчуци, създадени в техния район, което е в техен интерес, а също оказва помощ на локалните производители “, съобщи още Момчил Неков. Той уточни, че при къси вериги на доставка се понижават и излъчванията при превоза на плодовете и зеленчуците. В хода на полемиката бе решено представителите на браншовите организации да срещнат членовете си с предложенията и да върнат своите мнения.

На срещата бяха разисквани и дейности по Националната стратегия за попречване и понижаване на загубата на храни 2021 – 2026 година, в това число нуждата да се провежда осведомителна акция измежду потребителите за вярното предпазване на питателните артикули. Заместник-министър Момчил Неков предложи акцията да се организира със съдействието на комерсиалните вериги, като разяснява, че понижената загуба на храни значи спестени средства за потребителите.

Участниците в срещата разискаха и положителните практики при взаимоотношението сред производителите на аграрни артикули и комерсиалните вериги, както и тласъците, които ще улеснят земеделските производители да се сдружават.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР