Ще приключи ли престоят ни в чакалнята на еврозоната? Ще

...
Ще приключи ли престоят ни в чакалнята на еврозоната? Ще
Коментари Харесай

Председателят на Еврогрупата пред bTV: Много е възможно България да приеме еврото следващата година

Ще завърши ли престоят ни в чакалнята на еврозоната? Ще приемем ли еврото на 1 януари 2025 година? Ще стане ли по-скъпо? Защо идващите месеци са решаващи за приемането ни – пред bTV говори ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю и един от значимите хора, които вземат решенията за разширението на еврозоната.

Според нея в страната ни има непоклатимост макар непрекъснатите политически промени

Какво научихте за готовността на България да влезе в еврозоната?

Паскал Донахю: Научих доста неща. Научих преди всичко, че стопански страната се показва добре. Както разбрах, а съм имал опция да посетя България и София и преди, и знам, че вие сте създали огромен напредък, с цел да преминете многото проби, които би трябвало да бъдат преминати, с цел да влезете в еврозоната.

Снимка: bTV



Ако приемем, че вървим към еврозоната за допустимо най-скоро, бихте ли направил предугаждане по кое време ще отговорим на критериите?

Паскал Донахю: Мисля, че е доста, доста допустимо България да покрие критериите в някакъв стадий на тази година. Но това, което е по-важно е по кое време в действителност доближава критериите.

България e получилa мощна поддръжка за влизане в еврозоната, оповестяват от Министерството на финансите

Това значи ли, че можем да се присъединим на 1 януари 2025 година?

Паскал Донахю: Зависи от това по кое време са покрити критериите. Аз имам вяра, че е доста допустимо България да одобри еврото идната година. За да се случи това, първо би трябвало да бъдат покрити критериите. Да подчертаем, че тези критерии и проби, които България би трябвало да премине, са в полза на България по този начин или другояче, без значение дали ще се присъедините към еврото.

Инфлацията ли е единственото затруднение, което би трябвало да преодолеем, с цел да се присъединим?

Паскал Донахю: Инфлацията е ключът. Важно е да бъдете способни да покажете, че можете да овладявате инфлацията до междинните равнища на инфлация на еврозоната.

Снимка: bTV


 
Но доста хора се тревожат за инфлацията след присъединението към еврозоната. Бихте ли се обърнал към тях, имат ли основателна причина да имат вяра, че всичко ще стане двойно като цена?

Паскал Донахю: Ще дам образец с въздействието на еврото върху Хърватия. Властите в Хърватия, това което независимо мери въздействието на присъединението към еврото е нещо като разлика от 0,2 до 0,4 % върху общата инфлация в страната. Което е покачване, само че е малко покачване в общото премерване на инфлацията. Но огромната изгода в средносрочен проект е, че присъединявайки се към световната валута, която способства за общата инфлация 2%, само че в по-средносрочен проект, вие имате късмет за по-ниска инфлация на вашата стопанска система. Разбира се, че признаваме, че в началните седмици и месеци на присъединението към еврото, несъмнено, ще има опасности. Защото променяте нещо толкоз надълбоко като вашите пари. Но въпреки това, погледнете напредъкът, който направи Хърватия на фона на незначителната инфлация.

Поглеждайки приходите на хърватите, виждаме, че страната влиза в еврозоната на 1 януари 2023 година със междинната чиста работна заплата след налози от 1035 евро. А през днешния ден е към този момент е чисто хърватите получават 1180 евро, или 1630 евро междинен брутен приход. Минималната работна заплата в страната се е нараснала от 500 на 677 евро чисто след влизането е в еврозоната.

Какво отговори той на въпроса дали след ротацията ще остане министър на финансите?

Според вас какви са плюсовете и минусите от присъединение към еврозоната?

Паскал Донахю: Предполагам, че отрицателното е, че някои хора във вашата страна ще погледнат лв. и ще видят тази доста практическа проява на българската еднаквост. Историята ни припомня, че в действителност физическата проява на валутата на вашата страна като монета или банкнота е доста значима за някои хора. Разбира се, терзанието е, че тази валута към този момент я няма и какво значи това за вашата еднаквост. Аз признавам, че това е риск. Голямата изгода е, че еврото дава невероятни стопански благоприятни условия.
 
Вие споменахте като минуси прочувствени претекстове. Но щом ние сме във валутен ръб и курсът на лв. е отвън наш надзор, какво се трансформира за нас на процедура?

Паскал Донахю: На практическо равнище аз, откровено казано, не мога да открия негативи за вас тъкмо заради повода, която вие отбелязахте. За в действителност огромните неща, които имат значение за цената на валутата, вие през днешния ден автоматизирано плащате в евро. Ключовите въпроси свързани с лв. се дефинират посредством неговата съгласуваност с еврото. Затова всяко решение да се присъедините към еврото е единствено и само облага за вас – на практика и стопански. Защото тогава ще значи, че вашият шеф на Народната банка е във Франкфурт, участва на срещите във Франкфурт, вашият финансов министър е във Еврогрупата, когато решенията за цената на вашите пари се вземат. А сега вие сте в обстановка с вързани ръце, тъй като се вземат решения, които въздействат на цената на вашите пари, тъй като сте свързани към еврото, само че вашият основен банкер и министърът на финансите ви не са там, когато решенията се взимат.

Снимка: bTV

Какви са възможностите да се присъединим идната година?

Паскал Донахю: Много съм окуражен. Ако ме питате каква е гаранцията, ще бъда прям вас, че не мога да дам такава. Но аз съм доста окуражен. Причината е, че по доста от основните проби България е направила напредък. Още напредък е необходим във връзка с инфлацията, само че аз имам вяра, че решимостта в България това да бъде реализирано е налична. Чакам с неспокойствие деня, в който когато хората от Ирландия, които идват на отмора в България или българите в Ирландия, или бизнесът, ще могат да търгуват доста по-лесно, тъй като ще употребяват една и съща валута. И когато това облекчение е реалност, триумфът на вашата стопанска система ще бъде по-голям.

Ще заплаща ли нещо потребителят при прекосяване на заема му от лв. в евро?

А по кое време е денят в който ние ще знаем дали се причисляваме към еврото?

Паскал Донахю: В ранната част на лятото, когато автоматизираните проби се случват. Това ще ви даде ясна оценка до каква степен сте. И по-късно, малко по-късно, само че това е въпрос на вашето държавно управление, те могат да изискат нов тест и нова оценка.

Точно преди евроизборите на 9 юни България на процедура ще знае дали е покрила критериите и дали ще успее да се причисли към еврозоната от 1 януари 2025 година За да се случи това, е нужно страната ни да изиска спомагателен отчет – нещо, което финансовият министър Асен Василев към този момент е декларирал, че ще създадем, споделя пред екипа ни ръководителят на Еврогрупата господин Донахю.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР