Ще потъне ли в мрак Швейцария тази зима?С настъпването на

...
Ще потъне ли в мрак Швейцария тази зима?С настъпването на
Коментари Харесай

Швейцария е на ръба на енергийна криза

Ще потъне ли в мрак Швейцария тази зима?

С настъпването на отоплителния сезон, от ден на ден европейски страни са изправени пред действителна заплаха да прекарат зимата на мрачно и студено. На ръба на енергийна рецесия е и Швейцария, която се готви за сериозен дефицит тази година. Страната има новаторски централи, които обаче може и да се окажат незадоволителни, с цел да покрият потребностите на швейцарците.

Властите в страната се пробват да запазят самообладание, само че превантивно да призоват хората да вършат икономии.

" Швейцария би трябвало да си сложи за цел да понижи потреблението си на газ с 15% по време на зимния интервал - сходно да страните от Европейски Съюз. Защо го вършим ли? Защото сме изцяло подвластни от газовите доставки от чужбина ", съобщи Симонета Сомаруга, министър на енергетиката на Швейцария, представен от .

Войната в Украйна и напрежението сред Запада и Русия извадиха на показ пробойни в швейцарската енергетика. 60% от електричеството в страната се създава от водноелектрически централи. Те, обаче, нямат потенциал да покрият потребностите през зимния сезон.

" Внасяме 30% от енергийните си запаси - най-вече от Германия и Франция. Но тази година това ще бъде по-сложно, тъй като Германия няма да може да изнася, а Франция затвори половината си атомни електроцентрали ", сподели Стефан Жену, енергиен специалист.

Швейцария не може компенсира дефицита със личните си атомни електроцентрали. В страната те са единствено 4, освен това едни от най-старите в Европа. През последните години тук постановат нов вид водноелектрически централи.

В подножието на Монблан сред две езера и на дълбочина 600 метра се намира централата Нант дьо Дранс.

Строежът ѝ измежду скалите лишава 14 години и този месец е време да проработи. Достъпът до нея става през особено построени 17-километрови тунели в планината. Тук, посредством комплицирана система, се изпомпва вода от два водоизточника, която се прелива ту в единия, ту в другия басейн.

" Използваме моментите, в които има по-ниско ползване на ток, с цел да изпомпваме водата до горния язовир. А в часовете, в които е належащо повече електричество - заран и вечер - пускаме водата назад към долния язовир през турбините ", изясни Робер Глейц, управител в енергийна компания.

Така устроената централа може да употребява още веднъж и още веднъж водата от един и същи водоизточник и да създава електричество постоянно, когато е належащо. Благодарение на големите тръби с диаметър 7 метра, единствено за 20 часа може да бъде изпомпвана водата от горния язовир и да бъдат създадени 900 мегавата електричество.

" Има две големи преимущества - първото е, че това е една самобитна голяма батерия, която може да съхранява сила, а второто - доста бързо и елементарно можем да подадем нужните количества ток към швейцарската мрежа ", сподели още Робер Глейц.

Този вид централи са новаторски, само че незадоволителни и закъснели, считат специалисти.

" Вероятно прекалено много сме разчитали на този вид сила. Концентрирали сме се върху производството на ток от язовирите и сме позволили да изостанем сензитивно в други области като потреблението на слънчеви панели да вземем за пример ", сподели Никола Вюртрих, енергиен специалист.

Едва 5% от електричеството в Швейцария се създава от фотоволтаици. Има и едвам 40 вятърни турбини. За да стане Швейцария енергийно самостоятелна, държавното управление си е сложило за цел до 2050-та турбините да бъдат минимум 750, а върху 1/3 от всички покриви в страната да бъдат сложени слънчеви панели.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР