Ще помогне ли държавата на общините, които ицзнемогват заради скъпия

...
Ще помогне ли държавата на общините, които ицзнемогват заради скъпия
Коментари Харесай

Ще помогне ли държавата на кметовете за скъпия ток?Говори премиерът

Ще помогне ли страната на общините, които ицзнемогват поради скъпия ток? 

По време на блицконтрола в Народно събрание Кирил Петков съобщи, че ще приказват с всяка една община по отношение на огромните сметки за ток, само че страната няма средства, вземат се тези средства от данъкоплатците и ги преразпределят. Според него, българските общини към този момент получават част от помощите, които са за небитовите консуматори. Тук става дума за спомагателни помощи, сподели Петков. 

Той акцентира, че би трябвало да са уверени, че общината не е харчила четири пъти повече средства по публични поръчки, както това се е случило в София. 

" Ще приказваме с всяка една община, която има потребност от помощ за заплащане на тока. Направихме оперативно съвещание на Народно събрание и взехме решение, че ще създадем работна група, която да изисква какви средства трябват на общините. Когато видяхме образци като този в София - с другите цени на осветлението, ние се стреснахме дали тези общини в действителност имат потребност от спомагателни пари. Държавата няма средства, взимаме ги от данъкоплатците и ги преразпределяме ", съобщи Кирил Петков. 

Планът за възобновяване и резистентност е импортиран в Европейската комисия /ЕК/,  заяви министър председателят Кирил Петков по време на блиц надзор в Народното събрание. Той отговори на въпрос на народния представител Томислав Дончев /ГЕРБ-СДС/.

Петков уточни, че има много огромна взаимозависимост от доставките на газ от Русия, както и взаимозависимост на енергетиката от атомната електроцентрала " Козлодуй ". По отношение на спора НАТО - Русия, Петков уточни, че има значителен риск от евентуални наказания в подаването на газ.

В проекта, който ние заварихме, имаше парогазова централа, уточни Петков и посочи, че по този начин зависимостта ще се усили още повече от тези доставки. Ние, като едно ново държавно управление, не може да приемем този вид зависимости и трябваше да преработим част от проекта, тъй че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена сила. Всичко това успяхме да го създадем в доста пай интервал и се веселя да кажа, че сега Европейска комисия приветства тези промени и чакаме крайният резултат.

Томислав Дончев уточни, че е хубаво, че има изпратен План за възобновяване и резистентност на Европейска комисия и настоя по някакъв метод той да бъде изработен наличен и за българските жители.

Кирил Петков увери, че ще има публични разисквания. Петков бе безапелационен, че е по-добре да се изчакат още две-три седмици, в сравнение с да бъдат изхарчени милиарди, които можели да трансформират бъдещето на България по " извънредно неверен метод ", за част от политиките, наследени от ръководството на ГЕРБ.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР