Ще подкрепим вдигането на минималната работна заплата, както и запазването

...
Ще подкрепим вдигането на минималната работна заплата, както и запазването
Коментари Харесай

Минималната заплата да е още по-висока, настояват от ГЕРБ

" Ще подкрепим повдигането на минималната работна заплата, както и запазването на парите за пенсионерите, само че ще настояваме за доста ясна средносрочна прогноза във връзка с разноските, както и да забележим дали всички тези обществени заплащания могат да бъдат обезпечени и в идващите 3 години ". Това съобщи някогашният обществен министър и народен представител от ГЕРБ Деница Сачева пред Nova News.

" Ако ние управлявахме сега щяхме да предложим 720 лева минимална работна заплата, тъй като считаме, че това би трябвало да бъде цифрата от началото на идната година ", уточни Сачева.

Четирите партии, които договарят за ново ръководещо болшинство, желаят минималната заплата да стане към 700 лв.. Такова е предлагането и на Българска социалистическа партия. Левицата упорства минималното заплащане в близко бъдеще да се увеличи, достигайки до сред 45 и 50% от междинната работна заплата за страната от предходната година.

, защото съгласно тях не дава отговор на икономическата действителност и ще донесе по-голяма щета, в сравнение с изгода. Бизнесът отива още по-далеч, потвърждавайки че у нас не би трябвало да има единна минимална заплата – а друга и тя да се договаря сред обществените сътрудници. Синдикатите пък настояват, че.

Увеличаването на минималната работна заплата в интервали на рецесия провокира повишение на безработицата, предизвестяват в собствен разбор от Българската стопанска камара.
Каква ще е минималната пенсия, има ли пари в Национален осигурителен институт?


Според някогашните ръководещи от ГЕРБ минималната пенсия се е вдигнала прекалено много – към този момент съвсем 1 млн. български пенсионери вземат идентична пенсия, което заплашва пенсионната система. " Пенсиите би трябвало да се усилват, а най-бедните пенсионери да получават добравки през общественото подкрепяне. Но би трябвало да престанем непрестанно да подвигаме минималната пенсия, без да отчитаме стажа и самостоятелния принос на хората ", прикани Сачева.

Работодатели оповестиха още по-радикална концепция, предлагайки. Вдигането на най-ниските пенсии унищожава пенсионно-осигурителната система, считат от АИКБ. Според тях пенсиите би трябвало да зависят само от трудовия стаж и импортираните осигуровки, а бедните пенсионери би трябвало да разчитат на обществени помощи.

Повишаващите се обществени разноски може да основат недостиг в Национален осигурителен институт и да се наложи страната да превежда още повече пари в бюджета на публичното обезпечаване. При ръководството на ГЕРБ 37-38% от бюджета на Национален осигурителен институт са се дотирали от страната, а сега тази цифра надминава 44-45%.

ГЕРБ са изрично срещу практиката да се подвигат приходи посредством взимане на заеми и да се дават великодушни обществени обещания. " В момента не е ясно с кого се конкурира служебното държавно управление. То не може да взема решения от стратегически темперамент ", сподели Сачева.

Партията на Бойко Борисов ще изчака със сформирането на постоянно държавно управление, преди да разгласи позицията си за оферти от служебния кабинет Бюджет 2020. " Не изключвам опцията едно постоянно държавно управление да внесе собствен бюджет. Възможните сюжети са доста и разнообразни ", разяснява тя.

Бившяит обществен министър приказва и за концепцията на ГЕРБ да се наложи мораториум върху тегленето на държавен дълг от служебното държавно управление. " В последните седмици всеки понеделник се теглят по 500 млн. лв. заеми. Трябва да сложим завършек на това, защото не е ясно за какво се теглят тези заеми, къде отиват те и какво се прави с тях. Сумата към този момент е 3,8 милиарда лв. ", уточни тя.

В същото време Министерството на финансите твърдяло, че във фискалния запас има 12 милиарда лв., а остатъкът в бюджета към 30 ноември е 570 млн. лв., посочи Деница Сачева.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР