Ще настоявам Главчев да си спази обещанието – да предложи

...
Ще настоявам Главчев да си спази обещанието – да предложи
Коментари Харесай

Радев с неочаквана реакция за исканите смени в служебния кабинет. Привика Главчев в кабинета си

Ще упорствам Главчев да си съблюдава обещанието – да предложи кабинет равно далечен от всички партии, съобщи пред медиите президентът Румен Радев в коментар по поисканите смени на двама министри в служебния кабинет. Това са външния Стефан Димитров, на чието място се предлага зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и земеделския Кирил Вътев, на чието място се предлага шефът на фонд „ Земеделие “ Георги Тахов.
Президентът даде да се разбере, че е срещу назначението на Митов за министър на външните работи. „ В мой длъжностен кабинет зам.-председател на партия не съм назначавал “, отсече президентът.
Запитан ще утвърди ли предложенията за нови министри, Радев сподели, че в петък ще предложения премиера Главчев. Радев на няколко пъти повтори, че предложенията за министри не могат да включват зам.-председатели на политически партии.
„ Искам да чуя действителните претекстове, които накараха Главчев по този начин стремително, без да е работил с тези хора, без да ги познава, внезапно да си смени мнението ”, изясни Радев.
„ Двама министри се освобождават единствено седмица след клетвата на служебния кабинет, което е следващото доказателство за неуспеха на конституционната промяна. И в устрема си да наложат цялостен монопол върху властта, партиите, които гласоподаваха измененията в Конституцията в действителност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства “, сподели още Румен Радев.
„ Вече виждате по какъв начин от партийни събрания се разпорежда, по какъв начин се заплашва министър-председателят. И аз доста се надявам господин Главчев да си дава сметка за вредите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния развой, когато той стремително извършва щенията на своя партиен шеф. Когато аз отговарях за служебните държавни управления, партиите не можеха и да си помислят за сходни вмешателства “, продължи президентът, имайки поради събранието на ГЕРБ в столичния регион Подуене и речта на водача на партията Бойко Борисов там.
На партийното заседание в Подуене на 15 април вечерта Борисов изненадващо подложи на остра рецензия външния министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за присъединяване във форума за сигурността в Черно море, извършен по-рано денем.
„ Фантастично се е показал ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това държавно управление ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния – в случай че Главчев не го смени, няма да има никаква поддръжка. Ако желае да му чуе, в случай че желае да се съобрази, след това ще направя по този начин, че да се съобрази “, сподели тогава Борисов.
Именно това негово изявление имаше поради Радев, когато съобщи: „ За външния министър стана ясно от кое място идва заръката. Но кой поръча промяната и на земеделския, който Главчев персонално показа за оставане в служебния кабинет. ”
„ Не е ли необичайно министър-председателят да си сменя мнението през ден. Нормално ли е през ден да сменяме министри? Вече заявих, че няма да се греша в решенията на премиера за състава на кабинета, само че ще упорствам да си съблюдава обещанието, което даде, че ще предложи равноотдалечен кабинет от всички партии ”, сподели още президентът, представен от Epicenter.
В отговор на журналистически въпрос, обвързван с желанията на Българска социалистическа партия да изиска избор на съмнение към кабинета, президентът цитира отзиви на конституционалисти, съгласно които е невероятно съгласно Конституцията да има избор на съмнение против длъжностен кабинет.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР