Ще настъпи невиждан хаос в съдебната система, предупреждават ръководителите на

...
Ще настъпи невиждан хаос в съдебната система, предупреждават ръководителите на
Коментари Харесай

Гешев с тежка прогноза за съдебната система, посочи виновните

Ще настъпи невъобразим безпорядък в правосъдната система, предизвестяват ръководителите на прокуратурите у нас. Причината за това е закриването на профилираното правораздаване.

"Това, което следва, е юридическа злополука. Всички значими каузи ще бъдат унищожени след въвеждането на измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ) ", съобщи основният прокурор Иван Гешев. Той взе участие в съвещание на Висшия правосъден съвет (ВСС), на което се изслушват ръководителите на държавните обвинявания във връзка със заложените промени в Закон за съдебната власт.

Обвинител номер едно дефинира като "семинарно упражнение в първи курс " заложените промени. Той уточни, че отговорността за закриването на спецправосъдието е на изпълнителната власт.

Ръководителите на двете спецпрокуратури, двете военни прокуратури в София, районната, градската и апелативната прокуратура се притесняват от "буксуване " на каузи.

Неяснота има и към висящите изпълнителни преписки. Правосъдният министър Надежда Йорданова към този момент разгласи, че закриването на спецправосъдието влиза в действие от началото на юли.

До днешното чуване на ръководители на прокуратури в София се стигна по самодейност на прокурорската гилдия на съвета, като решението бе гласувано през вчерашния ден.

В писмо до съответната гилдия са сложени въпроси по отношение на изпращането на неприключилите досъдебни производства и преписки по подсъдност на съответните прокуратури в съответния период.

Неяснота има и за висящите изпълнителни преписки. Обвинителите желаят отговор на въпроса какъв следва да бъде методът към нерешените досъдебни производства и преписки, също по този начин по отношение на архивите, висящите Европейски заповеди и молбите за правна помощ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР