Ще могат ли българите с английски шофьорски книжки да шофират

...
Ще могат ли българите с английски шофьорски книжки да шофират
Коментари Харесай

Ще могат ли българите с английски книжки да шофират у нас?

 Ще могат ли българите с британски шофьорски книжки да карат в родината, откакто Англия към този момент не е част от Европейския съюз? 

Според осведомени, след Брекзит свидетелствата за ръководство на МПС, издадени в Обединеното кралство, към момента са годни. Тепърва би трябвало да бъде изнесена публична информация какъв тъкмо набор от документи би трябвало да имат водачите, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg

Чуждестранни уеб сайтове осведомят, че е належащо европейските водачи да носят със себе си, с изключение на книжката е застрахователна " зелена карта " или друго годно доказателство за застраховка.

Британците също към момента ще могат да употребяват шофьорските си книжки в Европа. Заедно с тях обаче те ще би трябвало да показват интернационално позволение за шофиране, както и от " Зелена карта ", която да потвърждава, че имат застрахователно покритие, което би могло да покрие вреди при зародил пътен случай.

Според информацията качена на уеб страницата на  Министерство на вътрешните работи при отдръпването на Англия от Европейския съюз със съглашение в границите на преходния интервал удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство (СУМПС), издадено от Обединенто кралство, ще бъде обсъждано като удостоверение за ръководство на МПС, издадено от страна членка на Европейски Съюз. Гражданите на кралството ще могат да употребяват своите шофьорски книжки, издадени в ОК, до датата на тяхната годност или до края на преходния интервал, според от това коя от двете дати настъпи на първо време. В случай, че ОК се отдръпна от Европейския съюз без съглашение, от деня, идващ датата на отдръпването, в България удостоверение за ръководство, издадено от Обединеното Кралство, ще бъде обсъждано като СУМПС, издадено от страна, която е договаряща страна по Конвенцията за придвижването по пътищата от 1968 година. 

Британците, дълготрайно пребиваващи в България, могат да ръководят моторни транспортни средства в нашата страна с техните английски книжки до една година от датата на издаване на документа им за престояване в България. В рамките на тази една година английската шофьорска книжка  може да бъде сменена за българска без полагане на изпит, изясняват още в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР