Ще има по-дълга междусрочна ваканция от 31 януари до 6

...
Ще има по-дълга междусрочна ваканция от 31 януари до 6
Коментари Харесай

Междусрочна ваканция от 31 януари до 6 февруари, но без онлайн обучение

Ще има по-дълга междусрочна почивка от 31 януари до 6 февруари, само че няма да се минава към онлайн образование в страната. Това увери просветителният министър проф. Николай Денков на брифинг през днешния ден.

„ Ще взема решение като взема превид действителната обстановка в страната. Справката от тази заран е: карантиринари са 3,6 от учителите, 2,5 от непедагогическия личен състав и 2,58 от учениците. Нямаме извънредно високи стойности приблизително за страната. “, сподели министърът.

Той разяснява изнесените данни от ръководителя на учителския профсъюз Янка Такева, които се разграничават сред 5 до 8 пъти със приблизително дневните за страната „ Предполагам, че изявлението на госпожа Такева е провокирано на данни от обособени общини, които не дават отговор за цялата страна “, изясни Денков.

" Няма да повтаряме грешките от предходната годишна. Без нито един инфектиран учител и болен възпитаник да затваряме учебни заведения, тъй като е имало проблем някъде. Това, което вършим в този момент дано го назоваваме почивка. Най-добрият вид е да се употребява седмицата незабавно след края на 1 период, да могат да се слеят с предходните 2 почивни дни и идващите 2 неучебни и да се получат 9 дни отмора. Тези решения следва да се обсъдят в петък в 13 ч. на Отраслов съвет. Ще вляза с това предложение ", увери министър Денков. 

Така, в случай че няма възбрана на Министерство на здравеопазването, на 7  февруари учениците ще се върнат още веднъж в клас. Министърът напомни, че до момента постоянно затварянето на учебните заведения и присъственото образование е било от страна на Министерство на здравеопазването.

" Една от аргументите да предлагам тъкмо този интервал за почивка, е че има упования да се стигне пика на вълната от Омикрон. От едната страна ще се възстановят учителите и учениците след завършването на периода, оформянето на оценките, въпреки това това ще даде опция на здравната система леко да бъде облекчена. Има извънредно огромен разнобой измежду родителите за присъственото образование. Между 12-15 % от учениците учат от у дома, главно поради това предпочитание на родителите. Огромният брой родители обаче имат вяра в присъственото образование. Няма причина да не ги подкрепим ", сподели министър Денков.

Той опроверга друга информация и увери, че няма заповед, която да изисква присъствено оформяне на оценките. " Има декларирана поддръжка на учителите, че те могат да изискват присъствено образование там, където е належащо. Това беше недоразумение с медиите. А концепцията беше за по-голяма правдивост. Но поради пристигналата по-рано нова вълна, не е удачно да се форсира присъственото изпитване ", приключи министърът на образованието.

По отношение концепцията новата образователна година да стартира при започване на септември, той сподели, че има разнообразни разновидности и се разисква датата 5 септември. По-дългата образователна година ще е от изгода за адаптация на учениците към интензивното пускане на програмата, а и може да се употребяват повече дни за преговор от материала и за повече междусрочни ваканции през годината.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР