Ще има ли ваксина скоро? Въпреки глобалната конкуренция за разработване на

...
Ще има ли ваксина скоро?
Въпреки глобалната конкуренция за разработване на
Коментари Харесай

80 фармацевтични гиганта търсят ваксина срещу COVID-19

Ще има ли ваксина скоро?

Въпреки световната конкуренция за създаване на ваксина против коронавируса експертите са на мнение, че такава няма да има в рамките най-малко на 12-18 месеца. Надпреварата стартира на 10 януари, когато китайски учени разгласиха цялостния генетичен код от 30 000 знака на SARS-CoV-2 - новия коронавирус, който предизвиква COVID-19. Това разреши на учените да вършат синтетични версии на вируса, а не да чакат да им бъдат изпратени проби, и около 80 фармацевтични колоса, дребни лаборатории и държавни организации започнаха да търсят лекарство. 

Биотехнологичният стартъп Moderna от Кеймбридж, щата Масачузетс, е в развой на разработка на ваксина, която беше инжектирана  на 43-годишна жена от Сиатъл в средата на март. Така бе подобрен върхът за най-бързо тестване на подобен препарат върху хора. Оттогава и още няколко други лаборатории започнаха клинични тествания. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание да " понижи бюрокрацията ", която съгласно него бави създаването на ваксина. Учените обаче споделят, че бюрокрацията и безсмислените правила не са причина, с цел да не бъде изпълнено настояването му през лятото да има ваксина. 

Каква е повода за забавянето?

Преди една ваксина да бъде сложена на милиони хора, учените би трябвало да създадат проби, с цел да се потвърди, че тя в действителност пази против избран патоген и няма съществени странични резултати. При естествени условия е належащо към десетилетие една ваксина да получи утвърждението на американската Федерална организация за надзор на храните и медикаментите. В ход е конкуренция за изследване на ковид, която значително е благодарение на Коалицията за иновации при подготовка за епидемии - основана в Норвегия организация, основана през 2017 година и помагаща на лаборатории като Moderna да създадат проект за " прототипи " на патогени. Въпреки че учените обезверено искат да спасят човешки животи, бързата работа може да има подли последици. (Пациенти в извънредно тежко положение могат да получат неодобрено лекуване по изключение от " съчувствие ", но ваксините се слагат на хората, преди да се разболеят.) Ваксина за свински грип през 1976 година провокира при стотици хора рядко нервно разстройство, а от ваксина за птичия грип H1N1 през 2019 година някои европейци развиха нарколепсия (б.р. - рядко срещано мозъчно увреждане, при което човек заспива внезапно). Някои несполучливи ваксини пък направиха хората, на които са сложени, по-уязвими към дадена болест. Ваксината в развой на разработка за Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) пък беше изоставена, откакто мишките започнаха да умират от нея. 

Как се прави ваксина?

Не съществуват ваксини за коронавируси, само че нова технология форсира процеса на разработката; три часа откакто Китай разгласява генома на COVID-19, компанията Inovio Pharmaceuticals от Сан Диего използва компютърен логаритъм, с цел да изготви характеристиките на бъдеща ваксина. Превантивните ваксини употребяват мъртви или отслабени патогени, с цел да приготвят имунната система да се бори с заболяванията - в тази ситуация с COVID-19, като я учат да разпознава „ шиповете “ на протеина на ковид, които се прикрепят към клетките. Това различаване подсказва на белите кръвни кафези да създават антитела, които могат да се преборят с същинска зараза. Стартъпът Moderna търси оригинален метод: инжектира молекули с матрична РНК (мРНК), които кодират указания за създаване на сходни на ковид протеини, тъй че да могат да бъдат разпознати като непознати закани.

Колко време ще отнеме тестването? 

Клиничните тествания нормално се правят в три етапи. Първо, на около 50 здрави доброволци се заплаща по 1100 $, с цел да бъдат инжектирани с разработваната ваксина, а по-късно се наблюдава дали произвеждат антитела без нежелани странични резултати. Ако това е сполучливо, няколкостотин души получават имунизацията, като деликатно се изучават имунният им отговор и страничните резултати. В третата фаза се тестват няколко хиляди души: половината получават имунизацията, а на другата половина се дава плацебо; в случай че имунизираните не се разболеят или се разболеят с доста по-ниска периодичност, то имунизацията е подготвена за утвърждение от Федералната организация за надзор на храните и медикаментите. Всичко това може да отнеме от 8 до 12 месеца. Ако и когато бъде одобрена ваксина против ковид, неотложно пораждат и други проблеми: Кой ще я получи първи? И кой ще заплаща за имунизации, в случай че хората не са обезпечени? Производството на милиарди дози от една ваксина ще отнеме месеци, а богатите страни могат да съхраняват ограничени количества. Ваксинирането на всички американци може да коства 165 милиарда $.

Кой е най-близо до основаването на ваксина?

Някои от най-обещаващите ваксини се основават на потвърдена просвета. Janssen, белгийското фармацевтично дъщерно сдружение на Johnson & Johnson, създава ваксина по модела на сполучлив препарат срещу ебола. Компанията Inovio от Сан Диего и основаната в Мериленд Novavax създават ваксини въз основата на към този момент създадени против Близкоизточния респираторен синдром (MERS) - болест, предизвиквана от коронавирус, подобна на COVID-19. В Китай 1000 учени работят върху ваксина и са започнали над 200 клинични изследвания, с цел да тестват всичко - от антигрипни лекарства до антична китайска медицина с билки. Подходът на Moderna с мРНК се употребява и от немската компания CureVac; немски държавни служители упрекнаха президента Тръмп, че се пробва да отмъкне учени от CureVac и интелектуалната им благосъстоятелност, с цел да могат Съединени американски щати да ги използват ексклузивно.

Какъв е действителният период?

Разработват се десетки ваксини, а случаите на COVID-19 се чака да доближат своя пик в Съединени американски щати месеци преди да бъде утвърдена даже и една от тях. Учените се надпреварваха да създадат ваксина за ТОРС в началото на 2000 г. и за MERS през 2012 година, само че ги изоставиха, когато разпространяването на тези болести бе овладяно. Експертите имат по-мрачни упования за продължителността на ковид, което значи, че даже да бъде готова след година, имунизацията към момента ще може да избави милиони човешки животи. При големия брой на инфектирани и жертви надпреварата за ваксини изисква и огромно търпение. " Лягам си с мисълта, че сме постигнали някакъв прогрес, само че всяка заран се събуждам с чувството, че от ден на ден изоставаме ", споделя президентът на Moderna Стивън Ходж. 

Обещаващи лекувания

Очаква се преди основаването на ваксина, да бъде открито лечение, което да понижи въздействието на COVID-19, само че лекарите на първа линия предизвестяват да не се таят огромни очаквания за това. „ Нямаме визия какво работи или не в този миг “, споделя инфекционистът Андре Калил от Медицинския център към Университета в Небраска. Той ръководи американски клинични изпитвания на едно от най-обещаващите лекувания на ебола - антивирусното лекарство Remdesivir. През февруари американeц, възпален с ковид на борда на круизния транспортен съд Diamond Princess, се съгласи да бъде първият доброволец при д-р Калил.

Други антивирусни препарати вече се употребяват в битката против ХИВ и малария. Тестове пък се концентрират върху медикаменти за белодробни възпаления и лекувания въз основата на антитела, измежду които и потреблението на богат на антитела кръвен серум, взет от излекувани от ковид. Един оздравял може да осигури достатъчно серум за сред 1 и 10 души. Екипът на университета " Джон Хопкинс " получи в средата на март утвърждение от Федералната организация за надзор на храните и лекарствата, с цел да тества този метод. „ Това е действително... След осем седмици може да имаме нещо потребно “, споделя ръководителят на екипа Артуро Касадевал.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР