В Числата на седмицата“ правят сравнение между живота в България

...
В Числата на седмицата“ правят сравнение между живота в България
Коментари Харесай

Какви заплати взимаме ние и какви другите в ЕС

В „ Числата на седмицата “ вършат съпоставяне сред живота в България и останалите страни членки на Европейския съюз.

Когато приказваме за пари, сме привикнали да виждаме страната си на последните места в класациите. Този път няма да бъде по-различно, само че има и добра вест - финансовите ни благоприятни условия порастват, в избрани аспекти - даже с движение, по-високо от това на останалите европейски страни. Проблемът е, че се намираме много обратно и имаме доста за догонване.

„ Евростат " пресмята, че междинната годишна работна заплата е близо 40 хиляди евро за страните членки на общността. Абсолютните рекордьори се намират в Люксембург. Там за една година взимат двойно повече. Следват ги Белгия и Австрия с към 10 хиляди евро по-ниска годишна заплата. България е най-после на класацията с 13 хиляди евро на година. Преди нас са румънците с не чак толкоз огромна разлика от 1500 евро повече, а пред тях – хърватите, които ни изпреварват с близо 5 хиляди евро.
 
За последните 7 години най-голям растеж са отбелязали заплатите у нас и в Румъния, като в България нарастването е било двойно.
 
А какъв е междинният разход на работодателя ни за един час наш труд?

Според европейската статистика този разход е най-нисък у нас – малко повече от 9 евро на час, при приблизително три пъти повече за общността. Преди нас са Румъния и Унгария, а най-скъпо излиза на работодателите в Люксембург, Дания и Белгия, където разноските за час труд се движат към 50 евро.

Какви заплати получаваме и къде те са най-високи

В това число влизат освен заплатите, само че и разноските като социалноосигурителни вноски, да вземем за пример. Техният дял също е доста друг в обособените страни. В Швеция, Франция и Италия той съставлява близо една трета от целия почасов разход, а в България - 13%.
 istock istock
Колко можем да си купим с това, което изкарваме?

Люксембург резервира челното си място и по БВП на глава от популацията, изразен в стандарти на покупателна дарба. Там тя е със 140% над междинното равнище за Европейския съюз. Следват Ирландия и Нидерландия, а последната позиция е за България, като у нас можем да си позволим с една трета по-малко от това, което приблизително могат останалите европейци.

Съвсем малко повече могат да си купят гърците, които са директно преди нас. Добрата вест е, че до момента в който в останалите страни процентът е висок, само че пада, в България той е невисок, само че пораства, въпреки и много страхливо. За последните две години е повишен най-вече точно у нас и в Португалия – с сред 7 и 8 пункта.
 
Повече гледайте във видеото.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР