Ще има ли Българската народна банка нов управител. Въпросът става

...
Ще има ли Българската народна банка нов управител. Въпросът става
Коментари Харесай

След новините: Ще има ли БНБ нов управител?

Ще има ли Българската национална банка нов шеф. Въпросът става все по-актуален откакто в късния следобяд през днешния ден един от претендентите за поста се отдръпна.

Каква обаче беше обстановката няколко часа по-рано?

Двама бяха претендентите и то от ръководещата коалиция за поста шеф на Българска народна банка. От Политическа партия оферират Анрей Гюров, а от Има Такъв Народ - Любомир Каримански. Дали ще бъде реализиран компромис или и двете кандидатури ще бъдат отхвърлени следва да разберем - дефинитивно гласоподаване ще има на 13 април в националното заседание.

Андрей Гюров се отдръпна с претекст, че няма задоволително поддръжка за него. Позицията на шеф на Българска народна банка е измежду най-високо платените в страната, което е обикновено предвид на отговорностите, които ще носи основният банкер на страната, само че това коет смущава ефира е че и двамата претенденти са депутати и кандидатурите им са по-скоро политически, а не толкоз експертни. А постоянно когато става въпрос за политически кандидатури, стои терзанието, че се предлага пост като премия за добре представилите се правилни на партията хора.

" Не е ясно какво се търси, няма визитна картичка - няма преценка на тези опасности, които са свързани с българската стопанска система, свързани с стопанската система на евросъюза, особено на еврозоната и всевъзможни външни шокове. В този смисъл методът, по който се търси шеф на Българска народна банка доста наподобява на съглашението сред партиите в обединението - там веднъж се загатва инфлация, 41 пъти нововъведения, а инфлацията е главният проблем, най-малко в паричната политика за идните няколко години ", споделя Красен Станчев, икономист.

А упованията за новия гуверньор са съществени, защото заварва стопанска система с не малко проблеми. Основните аргументи са външни фактори и вътрешнополитически решения породени от пандемията от Ковид 19 и войната в Украйна.

" Първо в България, стопанската система е в по-лошо положение, в сравнение с във всеки един миг от 2001 година до момента - дори от 98-ма година заради натрупването на външни опасности, което се дължи от една страна на рецесията преди пандемията, криза след пандемията, излизане, нова криза евентуално или стагфлация, както и други провокации пред стопанската система. Международната разплащателна система е под стрес, първо заради личната политика на ЕЦБ, второ по неприятното действие на надзорните институции ", счита Красен Станчев.

Икономическите фактори ще се отразят на цялостната парична система в Евросъюза.

" Разплащателната система на Европейския съюз няма да мине безпроблемно, това че Русия губи най-вече от цялата тази война е дребна част от картината, която новия директорски съвет би трябвало да има пред очите си. В цялата тази картина е стресът, който ще има еврото, европейската разплащателна система и европейската стопанска система и той е нетривиален стрес - подобен не е имало от края на Втората международна война ", изясни икономистът.

Дали новите претенденти дават отговор на цялата тази тежест, която би трябвало да поемат на плещите си е въпрос, чийто отговор желае повече от политически поръчки.

" В този смисъл визитната картичка на управителния съвет и на шефа би трябвало да бъде на хора, които са преживявали нещо сходно - във вътрешен и във външен проект - да имат доверието освен на българската аудитория - допустимо най-широкото, евентуално цеиля парламент или по-голяма част от партиите показани в Народното събрание и несъмнено доверието на такива институции като МВФ, ЕЦБ, Европейска комисия, Европейска банка за възстановяване и развитие, Световната банка ", сподели Станчев.

Остава отворен и въпросът дали претендентът би трябвало да е външен за банковата система човек или добре позната персона на евроинституциите и банковите среди.



Досега шефовете на Българска народна банка са били 33-ма. Най-дълго - по 12 години - са управлявали Христо Чакалов и Иван Искров. Сред шефовете има и една жена - Вела Луканова. Добри Божилов пък е бил наказан и екзекутиран поради водената от него парична политика.

" Сега мисля, че тези, които са препоръчани, и двамата дават отговор на условията, само че не са най-хубавите фрагменти, които би могло да бъдат съгласно мен ", счита финансистът Красимир Ангарски.

Самият Ангарски, който е подготвил страната за валутния ръб, е получавал два пъти предложение да заеме поста шеф на Българска народна банка. Отказал е, тъй като е усещал, че няма нужната поддръжка зад него. По думите му, не би трябвало да се хвърлят и прекомерни очаквания върху заемащите поста шеф на Българска народна банка, изключително при справяне с усложнената икономическа конюнктура.

" Ние в случай че опрем до шефа на Българска народна банка, който ще бъде определен да ни реши тези проблеми, доста се лъжем - те имат избрани функционалности и би трябвало да си насочат вниманието към въвеждане на еврото тъй като времето напредва, остава малко време до въвеждането ", сподели Ангарски.

България е поела ангажимент за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 година.

" Тези двамата, нямам нищо срещу тях, не желая да ме разбирате погрешно, само че би трябвало да имаме по-силна позиция пред европейските институции, в този момент изключително когато ще минаваме към еврото. Там има едни пари както ги назоваваме ние запаса 18 млрд - една част би трябвало да се запазят тук, съгласно мен би трябвало да отиде една част към фонда за гарантиране на влоговете, тъй като беше източен по този начин да се каже около КТБ, друга част да останат в Българска народна банка. Трета част ще отидат в ЕЦБ, има доста работа. Човекът, който ще се занимава би трябвало да има доста мощни позиции, да не е единствено на равнище учител или помощник - тук приказваме за служба, която е равна на министър-председател ", изясни Красимир Ангарски.

По думите му, разногласията за дипломата на един от претендентите - Андрей Гюров са непотребни, тъй като не това би трябвало да бъде главен критерии за установяване на гуверньор. Според финансиста решението сега би било едно - да има нов конкурс с повече претенденти. Трябва да завоюва този претендент, който е бил най-вече подсилен и най-хубаво обоснове визията си за бъдещето на централната банка.

Преди седмица депутатите трансформираха метода, по който може да се вземе решение в Народното събрание. Вместо със 121 депутати, нужни са единствено половината от записаните. И това още веднъж натежа в политическата игра, а не в експертизата.

" Централната банка в днешно време е една извънредно значима институция, основна за всяка една развита стопанска система тя в общи линии би трябвало да комуникира да алармира ясно на пазарните участници, на жителите на бизнеса и на компаниите - по какъв начин се развива стопанската система, какви защитни механизми могат да бъдат употребявани по време на рецесии, изключително в настоящата обстановка, която виждате е много комплицирана ", съобщи Атанас Пеканов, икономист и някогашен длъжностен министър на стопанската система.

Неминуемо съгласно някогашният вицепремиер в служебното държавно управление на Стефан Янев, отражение ще има и разногласието, който се води в ръководещата коалиция.

" Тези разногласия, които се получиха не бяха най-хубавия вид за избор на гуверньор, въпреки това единственото позитивно от това нещо е, че се разсъни интереса в жителите за това каква е ролята и функционалността на централната банка ", добави той.

Пеканов, който работи в университетските стреди, освен самото влизане в еврозоната ще бъде значимо, само че също по този начин и връзката с хората, които сега са по-скоро уплашени от приемането на еврото, в сравнение с осведомени с изгодите от това.

" Приемането в еврозоната ще изисква доста сериозна осведомителна акция, би трябвало да се изясни на жителите по какъв начин ще протече този развой изисква и много логистически и организационни стъпки, както и разнообразни механизми ", изясни Пеканов.



Все повече нескрито ще излизат и проблемите на икономическата среда, пред които ще бъде изправено освен ръководството на страната, само че и цялата финансова система. Не на последно място - идващият шеф на Българска народна банка ще бъде име и в " клуба на богатите ", както назовават еврозоната.

" При положителни условия сега, в който ние влезем в еврозоната, бъдещият гуверньор ще бъде част от управителния съвет на Европейската централна банка. Това значи, че той ще взе участие на всеки шест седмици в границите на управителния съвет където се взимат решенията за повишение или намаление на лихвените проценти както и по отношени ена други политики, които ЕЦБ има ", сподели Атанас Пеканов.

Вече се вършат първи приходи за повишение на лихвените проценти, това ще изисква да знаем какво е мнението на бъдещия гуверньор. Освен експерт обаче, както в конкурс - новият шеф на Българска народна банка би трябвало да е интелигентен, образован и притежаващ задоволително комбинативност.



" Обикновено гуверньорът на която и да е централна банка е една амалгама и уравновесена комбинация от човек с политически самопризнания, с политическа кариера в случай че щете и по едно и също време с добра професионална подготовка. Две са определящите неща, които би трябвало да бъдат на напред във времето - този човек би трябвало да умее да балансира и надлежно по тази причина да има съответния политически профил, не е належащо безусловно да бъде политик само че би трябвало да бъде човек, който се ориентира в политиката и второ би трябвало да бъде добър уредник и управител, тъй като в края на крайщата главната му работа ще бъде да управлява една много сериозна институция, каквато е българската национална банка и надлежно не по-малко значимо е че взе участие в съвещанията на ЕЦБ. Заедно с министъра на финансите те са двамата съществени стожери на развиване на страната и за нейната непоклатимост ", сподели финансистът Любомир Дацов.

Според Дацов какъвто и да е изходът от войната в Украйна, отражението ще се усеща в стопанската система минимум през идващите две десетилетия.

" Нищо не може да бъде същото по-късно, което се случи тъй като взаимоотношенията първо дълго време ще се възвръщат, не е ясно какъв брой ще продължат нещата в Украйна, фактът е че в случай че продължим по този метод без да има политически излаз от обстановката там, нещата могат да продължат доста дълго. Факт е, че огромните губещи ще бъдат Европа, в това число и България ", изясни Любомир Дацов.

Въпреки че изборът на гуверньор провокира, медииният и политически звук от последните седмици, до момента нито един от претендентите не е оповестил екипа си с кого ще работи в банката в случай че завоюва поста.

" В последна сметка не би трябвало да забравяме, че има директорски съвет, който ръководи банката, има съответните функционалности, тъй че не е един човек, който да поеме цялата отговорност, в противен случай целият директорски съвет, изключително тези подуправители с ресори и на процедура гуверньорът може да бъде обединителната фигура, само че това е към този момент вътрешно систематизиране на отговорности ", сподели икономистът Петър Ганев, икономист.

Експертите са безапелационни, че макар тежките стопански условия, от страната ни само зависи дали ще влезе в еврозоната или не.

" Това което ще се случи с Хърватия ще е значимо, защото там ние се движихме дружно по един или различен метод, сходна процедура, сходни задължения, те са сложили период за влизане при започване на 2023 година и е забавно да забележим какво ще се случи с тях, дали ще ги одобряват по какъв начин ще си покрият условията и може би пъривят сигнал от интернационалната среда по какъв начин ние можем да влезем ще пристигна от това какво ще се случи с Хърватия дали те ще влязат през 2023 г или ще бъдат отсрочени. Това може да даде сигнал и че при нас ще има някакво отсрочване ", добави Ганев

Изборът на шеф на Българска народна банка не е лека задача, с политическо решение. Новият претендент би трябвало да се употребява на първо място с доверието на хората, на специалистите, на европейските институции и банките, както и да има не на последно място дипломатически качества и опит. Вместо това обаче, сега тече конкурс, с неразбираемо задание. Затова и апелите към ръководещата коалиция да изтегли и двамата си претенденти и да разгласи нов конкурс се усилват и поради страховете, че изборът на шеф на Българска народна банка разстройва салдото в ръководещата коалиция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР